Ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»: Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν βυθίστηκε – Τα νεότερα για τους δύο τραυματίες

Στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια το μεσημέρι της Τρίτης το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από σύγκρουση με το θηριώδες φορτηγό πλοίο Maersk Launceston που μετέφερε κοντέινερ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη σύγκρουση η πρύμνη του πολεμικού πλοίου κόπηκε και δίπλωσε. Μάλιστα η ζημιά που προκλήθηκε στο ναρκοθηρευτικό ήταν μεγάλη, καθώς το «Καλλιστώ» είναι κατασκευασμένο από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) προκειμένου να ελαχιστοποιεί το μαγνητικό ίχνος. Το συγκεκριμένο υλικό είναι υψηλής αντοχής αλλά δεν είναι λαμαρίνα.

Οι ναυπηγοί και οι μηχανικοί του πολεμικού ναυτικού θα εξετάσουν τις ζημιές που έχει υποστεί το πολεμικό πλοίο και θα αποφασίσουν εάν συμφέρει οικονομικά η επισκευή του. Σε περίπτωση που δεν είναι συμφέρουσα η επισκευή τότε το ναρκοθηρευτικό θα οδηγηθεί σε διαλυτήριο αφού πρώτα αφαιρεθούν όσα όργανα είναι ακόμα λειτουργικά και χρήσιμα για το μέλλον.

Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν βυθίστηκε το ναρκοθηρευτικό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού παρά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη, δε βυθίστηκε εντελώς για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι επειδή το πλοίο διαθέτει πολλά στεγανά και το πλήρωμα αντέδρασε ακαριαία, κάνοντας όλες τις απαραίτητες κινήσεις. Ο δεύτερος λόγος ήταν το υλικό κατασκευής του πλοίου. Το «Καλλιστώ» είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα, κάτι που σημαίνει ότι έχει μικρότερο βάρος

Ιδιοκτήτης ρυμουλκού: Το μισό πλοίο βούλιαξε

“Ουσιαστικά το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ήταν κομμένο στη μέση. Το μισό βούλιαξε και πήγε στον πάτο της θάλασσας. Είναι όλοι ζωντανοί από το πλήρωμα” ανέφερε ιδιοκτήτης ρυμουλκού πλοίου που έσπευσε στο σημείο.

Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας των δύο τραυματιών

Στο ναυτικό νοσοκομείο Αθηνών νοσηλεύονται οι δύο αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, που τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ» με το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON, έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, οι δύο αξιωματικοί περισυνελέγησαν άμεσα και μεταφέρθηκαν με πλωτά σκάφη στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στη συνέχεια με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Και οι δύο φέρουν τραύματα στα άκρα. Πρόκειται να παραμείνουν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Θαλάσσια ρύπανση στο σημείο της σύγκρουσης

Στο σημείο όπου σημειώθηκε η σύγκρουση προκλήθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση κυρίως από τις μικρές ποσότητες συντριμμιών του πολεμικού πλοίου και μικρής ποσότητας καυσίμων που διέρρευσε.

Ιδιωτικά σκάφη αντιρρυπαντικής εταιρείας με πλωτό φράγμα πραγματοποίησαν έλξη των συγκεκριμένων υλικών και των καυσίμων προκειμένου να τα συγκεντρώσουν και να τα απομακρύνουν. Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της προανάκρισης για το συγκεκριμένο ναυτικό ατύχημα.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη η εισαγγελική Αρχή ενώ δεν έχει υπάρξει καμία σύλληψη προς το παρόν. Στο φορτηγό πλοίο δεν υπήρχε πλοηγός καθώς είχε ήδη μπει σε πορεία έξω από λιμάνι.,

Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου Λιμενικού Σώματος πλωτάρχη Νίκου Κοκκάλα για το ναυτικό ατύχημα ανοιχτά της Ψυτάλλειας

Στο ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε πρωϊνές ώρες σήμερα στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ναυτικά μίλια νότια της Ψυτάλλειας Πειραιά, αναφέρθηκε με δηλώσεις του το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος πλωτάρχης Νικόλαος Κοκκάλας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι «στις 7:35 το πρωί ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα του ναρκοθηρευτικού “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων(container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ναυτικά μίλια νότια Ψυτάλλειας Πειραιά εκτός ζώνης διαχωρισμού κυκλοφορίας».

Πρόσθεσε ότι από τη σφοδρή σύγκρουση προκλήθηκε εισροή υδάτων στο ναρκοθηρευτικό πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού από τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, δύο αντιρρυπαντικά, ομάδα Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, πλοίο και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα ρυμουλκά.

Όπως ανέφερε ο κ.Κοκκάλας τα μέλη του πληρώματος περισυλλέγησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι δύο τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος, παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Επί του ναρκοθηρευτικού πλοίου παρέμεινε ο κυβερνήτης του καθώς και άλλα μέλη του πληρώματός του. Πρόσθεσε επίσης ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκε ελεγχόμενη θαλάσσια ρύπανση, ενώ ενεργοποιήθηκαν τα τοπικά σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης των καθ’ ύλην αρμόδιων Λιμενικών Αρχών.

«Έγινε περισυλλογή επιπλεόντων υλικών από τη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, ενώ οι εργασίες απορρύπανσης από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με θετικά αποτελέσματα», είπε.

Ο κ.Κοκκάλας δήλωσε εξάλλου ότι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων(container), ενώ το ναρκοθηρευτικό “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” ρυμουλκήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

«Καλλιστώ»: Καρέ καρέ η ρυμούλκησή του – BINTEO από drone

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το ναρκοθηρευτικό “Καλλιστώ” του Πολεμικού Ναυτικού, μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Maersk Launceston, το πρωί της Τρίτης. Οι πανοραμικές εικόνες από τη ρυμούλκηση του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας δείχνουν την πραγματική έκταση των ζημιών. Η πρύμνη του ναρκαλιευτικού «Καλλιστώ» έχει αποκοπεί σχεδόν ολόκληρη.

Το arxipelagos.gr δημοσίευσε πανοραμικές φωτογραφίες και βίντεο από drone που δείχνουν από ψηλά τη ζημιά στο πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες και το βίντεο από το drone:

Maersk Launceston: Αυτό είναι το φορτηγό πλοίο που συγκρούστηκε με το «Καλλιστώ»

Το θηριώδες φορτηγό πλοίο Maersk Launceston, σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο συγκρούστηκε το πρωί της Τρίτης με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ», έχει μήκος 266 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα.

Μετά τη σύγκρουση με το «Καλλιστώ», έχει απαγορευθεί ο απόπλους του φορτηγού πλοίου μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Από τη σύγκρουση, στο ναρκοθηρευτικό σημειώθηκε ρήγμα και ελεγχόμενη εισροή υδάτων και το πλοίο, που κόπηκε στα δυο, πήρε γρήγορα κλίση. Τα χαρακτηριστικά του Maersk Launceston

  • IMO: 9294408
  • Όνομα: MAERSK LAUNCESTON
  • Τύπος πλοίου: Cargo
  • Μεταφέρει: Κοντέινερ
  • MMSI: 255805664
  • Call Sign: CQGO
  • Σημαία: Πορτογαλίας [PT]
  • Ολικής χωρητικότητας: 50736
  • Μήκος και Πλάτος: 266 και 37 μέτρα
  • Έτος κατασκευής: 2005

Η πορεία που ακολουθούσε το Maersk Launceston

Tο φορτηγό πλοίο Maersk Launceston, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com, είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά, στις 07:11, με προορισμό το λιμάνι του Τσανάκαλε στην Τουρκία.

Τι αναφέρει το λιμενικό για το περιστατικό

Ανακοίνωση εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα σχετικά με το περιστατικό σύγκρουσης των δύο πλοίων στον Πειραιά.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά το εξής: “ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, στο οποίο επέβαιναν είκοσι επτά (27) μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά. Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Ν/ΘΗ πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρ/Κ. Τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ δύο (02) τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας”.

Συνελήφθη ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, ο καπετάνιος του εμπορικού πλοίου συνελήφθη. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ανέφερε ότι το πολεμικό πλοίο ρυμουλκείται στον ναύσταθμο, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του έχει κοπεί. «Ήταν ένα περιστατικό ατυχέστατο. Θα εξεταστούν οι ευθύνες. Πιστεύω ότι θα λήξει ομαλά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ