Έρευνα-σοκ για τα τροχαία: Το 24% των Ελλήνων οδηγεί χωρίς ζώνη – Τι λέει στο enikos.gr ο Παναγιώτης Μπεχράκης

Της Στεφανίας Κασίμη

«Μάστιγα» αποτελούν τα τροχαία στη χώρα μας, με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο κάθε χρόνο. Τα στατιστικά στοιχεία που βλέπουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το φως της δημοσιότητας για τα τροχαία είναι απογοητευτικά καθώς, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται η κακή οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων. Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας κοινής γνώμης που σχεδίασε και υλοποίησε πρόσφατα το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθώς, μεταξύ άλλων, όπως αποκαλύπτει το enikos,gr, διαπιστώθηκε ότι περίπου 1 στους 4 οδηγούς δεν φορά ζώνη ασφαλείας.

«Τα τροχαίαατυχήματα αναδείχθηκαν ως το πιο σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας που απασχολεί τους Έλληνες. Σε μία προσπάθεια κατανόησης της «έντασης» του προβλήματος, τα αρνητικά στατιστικά του οποίου κατατάσσουν την Ελλάδα πολύ χαμηλά στον ευρωπαϊκό χάρτη οδικής ασφάλειας, με μία δεύτερη έρευνα έγινε προσπάθεια καταγραφής της οδηγικής συμπεριφοράς, όχι με επίσημα στοιχεία από κλήσεις και πρόστιμα, αλλά από την πλευρά των ίδιων των οδηγών οχημάτων στη χώρα μας και τις δηλωθείσες συνήθειές τους. Μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας, διαπιστώνεται ότι οι επαγγελματίες οδηγοί σε μεγάλο ποσοστό δεν συμμορφώνονται με την χρήση ζώνης ασφαλείας. Στον συνδυασμό αλκοόλ (πάνω από ένα ποτό) και οδήγηση φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπείς οι άντρες, συγκριτικά με τις γυναίκες» λέει στο enikos.gr ο Παναγιώτης Μπεχράκης Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος και Δ/ντης Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με έρευνα Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί τα τροχαία ως πολύ σημαντικό θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία, ενώ ένα 18% το αξιολόγησε ως «αρκετά σημαντικό».

Την ίδια ώρα, από έρευνα που διενεργήθηκε με 1.600 συνεντεύξεις στο χρονικό διάστημα από 28/8/2020 έως 9/9/2020, προέκυψε ότι στο σύνολο των Ελλήνων οδηγών 24% έχουν οδηγήσει χωρίς τη χρήση ζώνης ασφαλείας, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 1.260.000 οδηγούς. Σοκ προκαλούν μάλιστα τα ποσοστά παραβατικότητας από επαγγελματίες οδηγούς, καθώς το 31% δήλωσε ότι δεν φόρεσε ζώνη πάνω από δέκα φορές τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, το ποσοστό εκείνων που δεν φορούν ζώνη είναι ελαφρώς υψηλότερο στους άνδρες, καθώς και στις μεγαλύτερες ηλικίες , δηλαδή άνω των 55 (μόνο σε επιβατικά).

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ (μόνο επιβατικά και μηχανές), το 20% των ανδρών δήλωσε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχει οδηγήσει ενώ έχει πιει περισσότερο από ένα ποτό, ενώ αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόλις 5%. Στην ηλικιακή κατανομή, τα υψηλότερα ποσοστά, δηλαδή 16%, καταγράφονται στις ηλικίες 17-34 και 55-74.

Τα τροχαία ατυχήματα και οι συνέπειές τους έχουν συμπεριληφθεί και στο παρελθόν στη θεματολογία των ετήσιων κύκλων διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Φέτος, έχοντας αναζητήσει εκ βάθους τους παράγοντες κινδύνου, μέσω της συμπεριφοράς και των συνηθειών των Ελλήνων οδηγών, ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης με την παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, θα στείλει μήνυμα ευαισθητοποίησης σε νέους και παλιούς οδηγούς, προκειμένου να επιτευχθεί από κοινού το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, η Πρόληψη.

Τα συμπεράσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε διάλεξη με τίτλο «Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21.10.2020, ώρα 19:00 και θα προβληθεί διαδικτυακά μέσω της σελίδας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG στο Facebook και μέσω του συνδέσμου http://bit.ly/TroxaiaAtiximataIPH21102020

«Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, αξιοποιώντας την εμπειρία της πρόληψης του καπνίσματος μέσα από την παιδεία, στοχεύει να εφαρμόσει τη μέθοδο και στο ζήτημα των τροχαίων, ώστε να διαμορφώσει μια νέα γενιά οδηγών, που σεβόμενοι τη ζωή, συμπεριφέρονται και κινούνται με ασφάλεια από συνειδητοποιημένη επιλογή και όχι υπό την απειλή της ποινής και του προστίμου» τονίζει ο κ. Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Harvard.

Παναγιώτης Μπεχράκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ