Κορονοϊός: Πώς γίνεται η έγκαιρη ταυτοποίηση των ασθενών με COVID-19 που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο

Ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας INSERM U938 του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντής του τμήματος κλινικής Αιμόστασης του Νοσοκομείου Τenon στο Παρίσι, το οποίο είναι επίσης κέντρο COVID-19, μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Είναι ο κύριος συγγραφέας των Διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Ο κ. Γεροτζιάφας συντόνισε ένα σώμα 74 διεθνών ειδικών στην αιματολογία, αγγειολογία, καρδιολογία, παθολογία, εντατικολογία, αναισθησιολογία, ανοσολογία, χειρουργική από 34 χώρες. Δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες ένα σκορ (COMPASS-COVID-19 score) για την έγκαιρη ταυτοποίηση των ασθενών με COVID-19 που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν επιδείνωση της νόσου και να χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

“Είναι μια καινούργια προσέγγιση στο πρόβλημα της επιδημίας. Η νόσος Covid επιδεινώνεται και οδηγεί ακόμα και στον θάνατο ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτά τα χαρακτηριστικά περιέγραψε η ομάδα μου εδώ και έξι μήνες που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε αυτό το Project και είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα” περιέγραψε. “Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι δύο στους τρεις με καρδιαγγειακά νοσήματα, οι τέσσερις στους έξι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με σοβαρό COVID, έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή υπέρταση, παχυσαρκία ή ζαχαρώδη διαβήτη. Άρα, αν φανταστούμε μια πυραμίδα μέσα σε μια κοινότητα σε περιοχή των Αθηνών, οι άνθρωποι που έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα εφόσον μολυνθούν από τον ιό, κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρό COVID” πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ