Κορονοϊός: Τα Μέσα Μεταφοράς στην εποχή της πανδημίας – Συνωστισμός, διαπληκτισμοί και πρόστιμα

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στους ειδικούς επιστήμονες και στην πολιτική ηγεσία οι εικόνες των ασφυκτικά γεμάτων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά που αποτελούν εστίες κινδύνου για την περαιτέρω μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού. Επιβάτες που στριμώχνονται ο ένας πάνω στον άλλον, πολίτες που επιτίθενται σε άλλους που δεν φορούν μάσκες και βανδαλισμοί στη γραμμή 1 αποτελούν μια συνηθισμένη κατάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα παραμένει και σε πολλές περιπτώσεις οξύνεται παρά τις πρωτοβουλίες του υπουργείου να ενισχυθεί ο στόλος του ΟΑΣΑ, να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθούν οι χρονοαποστάσεις στο μετρό, την εφαρμογή των χειμερινών ωραρίων και γενικά με τον σχεδιασμό για διαφορετικές ώρες προσέλευσης των εργαζομένων στον τόπο εργασίας τους.

Χαρακτηριστικές του συνωστισμού σε τρένα και μετρό είναι οι εικόνες που απέστειλε αναγνώστης στο enikos.gr πριν από μερικές ημέρες, στις οποίες φαίνεται ότι οι επιβάτες είναι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς καμία απόσταση να τηρείται. Μάλιστα η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ έβγαλε ανακοίνωση δίνοντας απαντήσεις τόσο για τις καθυστερήσεις σε δρομολόγια του ΗΣΑΠ όπως καταγγέλλουν πολλοί επιβάτες, όσο και για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν την Τρίτη στο σταθμό Μετρό στο Σύνταγμα. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα, “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα προφανώς οργανωμένο σχέδιο συχνότατων επιθέσεων – βανδαλισμών (σπάσιμο τζαμιών σε πόρτες και παράθυρα συρμών) συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι συρμοί βρίσκονται παρκαρισμένοι σε διάφορους σταθμούς ή επίσταθμους του δικτύου της γραμμής 1”. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, εξαιτίας των ζημιών αυτών, προκαλούνται σοβαρά προβλήματα και στην εύρυθμη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου, καθώς “οι συρμοί που δέχονται τις επιθέσεις πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία για να επισκευαστούν, με αποτέλεσμα ως ότου καταστεί δυνατή η αντικατάστασή τους από διαθέσιμους εφεδρικούς να προκαλούνται δυσλειτουργίες στην εκτέλεση των δρομολογίων με αναπόφευκτη αύξηση των χρονοαποστάσεων και κατ’ επέκταση την πρόκληση συνωστισμού τόσο στις αποβάθρες όσο και στο εσωτερικό των συρμών”. Η ΣΤΑΣΥ έχει επικοινωνήσει για το θέμα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, ζητώντας να ληφθούν τα επιπλέον εκείνα μέτρα που απαιτούνται για την αποτελεσματική φύλαξη των εγκαταστάσεων, αλλά και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Για το μετρό

Πηγές της ΣΤΑΣΥ ΑΕ έδωσαν διευκρινίσεις σχετικά με τον συνωστισμό που επικράτησε χθες το πρωί στον σταθμό Σύνταγμα του Μετρό, υποστηρίζοντας πως υπήρξε κάποια βλάβη σε έναν συρμό στις 7:30 το πρωί και μέχρι να αντικατασταθεί δημιουργήθηκε μια αρρυθμία στις χρονοαποστάσεις. «Το πρόβλημα ειδικά στο Σύνταγμα δημιουργήθηκε γιατί λίγο μετά τις 7:30 έφτασαν ταυτόχρονα δυο συρμοί στη γραμμή 2 (ένας από κάθε κατεύθυνση) και η πλειοψηφία των επιβατών που αποβιβάστηκαν από αυτούς πήγαν για μετεπιβίβαση στη γραμμή 3 και μάλιστα στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο (η απέναντι αποβάθρα φαίνεται σχεδόν άδεια και στο βίντεο) με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη δημιουργία συνωστισμού στην αποβάθρα» αναφέρουν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα λεωφορεία

Ίδιο τοπίο επικρατεί και στις λεωφορειακές γραμμές, με τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. να είναι αυξημένοι ως προς την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ πολλές είναι και οι συστάσεις και οι παρατηρήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΑ προς τους επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν μάσκες ή που κάθονται στα καθίσματα όπου υπάρχει “απαγορευτικό”. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να μένουν όρθιοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρηθούν οι όποιες αποστάσεις. Πρόστιμα και παρεμβάσεις της Αστυνομίας αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες γραμμές των ΚΤΕΛ σε περιφερειακές περιοχές, προκειμένου να ενισχυθεί το δίκτυο του ΟΣΥ και ο συνωστισμός που παρατηρείται να εξομαλυνθεί.

Όλο και συχνότερα είναι επίσης τα περιστατικά διαπληκτισμών ή ακόμη και ξυλοδαρμών ανάμεσα σε επιβάτες κυρίως για τη μη χρήση μάσκας από ορισμένους. Το πρωί της Παρασκευής σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Δάφνη ένας ηλικιωμένος διαπληκτίστηκε με έναν νεαρό, ο οποίος δε φορούσε μάσκα. Ο διαπληκτισμός κατέληξε σε άγριο ξύλο, το οποίο σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων επιβατών συνεχίστηκε και μετά την αποβίβασή τους. Από το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης φαίνεται πως ο νεαρός τραυματίστηκε και μάτωσε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Άγριος καβγάς μεταξύ επιβατών ξέσπασε μέσα και σε άλλο λεωφορείο. Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο που καταγράφεται σε ΜΜΜ το τελευταίο διάστημα και μάλιστα αυτή τη φορά μπροστά σε τηλεοπτική κάμερα. Όπως φαίνεται στο βίντεο του Mega, ένας ηλικιωμένος επιβάτης λογομαχεί έντονα με μία γυναίκα που ανεβαίνει στο λεωφορείο χωρίς να φοράει μάσκα και κάποια στιγμή, έρχονται στα χέρια. Μάλιστα, ο ηλικιωμένος επιχείρησε να κατεβάσει τη γυναίκα από το όχημα. Το περιστατικό συνέβη μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων επιβατών, ενώ σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ο οδηγός του λεωφορείου έμεινε αμέτοχος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ