“Ιανός”: Ποιες περιοχές βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα – Ποιες είναι οι προβλέψεις – LIVE εικόνα από webcam

Σφυροκοπάει τη Δυτική Ελλάδα ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός”, προκαλώντας προβλήματα και ζημιές.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους και θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

Για το Σάββατο (19-09-2020) προβλέπεται ότι θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

Τέλος, την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Χαρδαλιάς: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Ένα κομμάτι του κυκλώνα θα κινηθεί Νότια και ένα άλλο Βορειοανατολικά

Σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρει πως επί της ουσίας ο κυκλώνας σπάει σε δύο κομμάτια. Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το επόμενο 9ωρο είναι πολύ κρίσιμο γιατί “περιμένουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά για περίπου 6-9 ώρες και μετά θα αρχίσει εξασθενημένος να κινείται νότια και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου. Ένα κομμάτι του κυκλώνα κινείται ΒΑ και συναντά ένα μελτέμι. Αυτό δημιουργεί μια σύγκλιση που θα προκαλέσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες και βροχοπτώσεις. Θα έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα από το απόγευμα και μετά. Θα επηρεάσει και τη νότια Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα. Ενδέχεται περιοχές όπως η Φθιώτιδα, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Βοιωτία και πιθανόν η Βόρεια Εύβοια να παρουσιάσουν έντονες καταιγίδες και να δεχτούν μεγάλο όγκο νερού από το απόγευμα και μετά. Αυτό το μέτωπο θα κινηθεί βόρεια και ανατολικά και ίσως επηρεάσει την Κόρινθο και την Αττική από το βράδυ σήμερα αργά και το Σάββατο. Στην Αττική θα εκδηλωθεί όχι ως κυκλώνας αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις είναι για 9 ώρες και παρακολουθούμε το φαινόμενο”.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι “συνεχίζεται η μάχη στη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία” και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν ζημιές, όχι κάτι μη αντιμετωπίσιμο, ενώ δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές”.

Δείτε LIVE που βρίσκεται τώρα ο “Ιανός”:

Σε ποιες περιοχές σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Η κακοκαιρία “Ιανός” σαρώνει τη χώρα. Στο “μάτι” του μεσογειακού κυκλώνα βρίσκεται από χθες η Δυτική Ελλάδα, προκαλώντας προβλήματα λόγω των ισχυρών καταιγίδων και των θυελλωδών ανέμων.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, χρησιμοποιώντας το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του, παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου. Παράλληλα, εφαρμόζοντας εξειδικευμένους αλγορίθμους που συνδυάζουν δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων μπορεί να εκτιμήσει μια σειρά από μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και σε περιοχές χωρίς δυνατότητες επίγειας παρατήρησης, όπως πχ οι θαλάσσιες περιοχές.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός

(ι) όπως αυτός καταγράφηκε από το δίκτυο αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr από την αρχή της Πέμπτης 17/09 έως το πρωί της Παρασκευής 18/09 (Χάρτης 1) και

(ιι) όπως αυτός εκτιμήθηκε με χρήση κατάλληλου αλγόριθμου που συνδυάζει δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων για το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα (Χάρτης 2).

Όπως προκύπτει από τον Χάρτη 1 ή υψηλότερη ολική βροχόπτωση καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά. Σαφώς μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στις θαλάσσιες περιοχές, όπως φαίνεται και στον Χάρτη 2, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά.

Χάρτης 1. Ολικά ύψη βροχής από τους σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από την αρχή της Πέμπτης 17/09 έως και το πρωί της Παρασκευής 18/09

Χάρτης 2. Εκτίμηση της ολικής βροχόπτωσης με συνδυαστική χρήση δεδομένων δορυφόρων και μοντέλων από την αρχή της Πέμπτης 17/09 έως και το πρωί της Παρασκευής 18/09

Μέσα από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων όπως ο ΙΑΝΟΣ αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη σύγχρονων εργαλείων παρακολούθησης και πρόγνωσής τους. “Οι μετεωρολογικοί/περιβαλλοντικοί δορυφόροι, το πυκνό δίκτυο επίγειων μετεωρολογικών σταθμών αλλά και το σύστημα καταγραφής κεραυνών ΖΕΥΣ είναι μερικά από αυτά που χρησιμοποιούμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε έγκαιρα και έγκαιρα πληροφόρηση για την εξέλιξη τους” αναφέρεται στο meteo.gr.

Το μάτι του κυκλώνα έχει έκταση 50 χιλιομέτρων

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας “Ιανός”, που κινήθηκε προς τη χώρα μας, εμφανίζει στο κέντρο του ένα “μάτι”, δηλαδή απουσία νεφών, σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.Δείτε παρακάτω live εικόνα από web κάμερες στις περιοχές που δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δείτε live εικόνα από την Κέρκυρα:

Δείτε live εικόνα από τoυς Παξούς ΕΔΩ

Δείτε live εικόνα από την Κεφαλονιά:

Ορισμένες από τις κάμερες ενδέχεται να μη λειτουργούν προσωρινά λόγω της κακοκαιρίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ