• Αποκαλυπτική έρευνα: Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι πολίτες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

    6:55 μμ, Δευτέρα 03 Αυγ 2020 6:55 μμ, Δευτέρα 03 Αυγ 2020

    Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ Research με αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά, όπου αναλύονται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πως ο κορονοϊός επηρεάζει τις δύο χώρες, αλλά και ποια είναι η άποψη των πολιτών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27-30 Ιουλίου 2020, με δείγμα 806 άτομα στην Ελλάδα και 1002 στην Τουρκία, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων (CATI) και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

    Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

    Στην ερώτηση: "Στο θέμα του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εσείς με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο;", η συντριπτική πλειοψηφία (86%) των κατοίκων της Ελλάδας απαντά ότι η Τουρκία όφειλε να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά ως μουσείο. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι το 45% των κατοίκων στην Τουρκία θεωρεί επίσης ότι δεν έπρεπε να μετατραπεί σε τέμενος ο ιστορικός ναός.

    Το θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

    Στο άλλο επίμαχο θέμα των τελευταίων μηνών, αυτό θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, καθώς οι μεν κάτοικοι της Ελλάδας θεωρούν ότι με τις έρευνες που κάνει η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και έχει καταστεί παράγοντας αστάθειας στην περιοχή σε ποσοστό 91%, ενώ οι γείτονες -σε ποσοστό 81%- λένε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σωστά κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

    Όμως, στο υποθετικό σενάριο, που τα πράγματα εκτραχυνθούν και εάν σε κάποιο σημείο η (ελληνική / τουρκική) κυβέρνηση θεωρήσει ότι εμποδίζονται ή καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της (Ελλάδας / Τουρκίας) και οι δύο λαοί επιθυμούν να εξαντληθούν οι πιθανότητες διαλόγου. Όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας παρουσιάζονται πιο έτοιμοι για την επέμβαση του στρατού (46%) από ότι αυτοί της Τουρκίας (35%).

    Ο κορονοϊός ανησυχεί αρκετά τους Τούρκους

    Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο κορονοϊός ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 77% (πολύ 41% και αρκετά 36%) δηλώνει ότι ανησυχεί μήπως νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, ενώ στην Ελλάδα ανησυχεί το 54% (πολύ 15% και αρκετά 39%).

    Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και κατά πόσο συχνά την χρησιμοποιούν οι ερωτηθέντες, στην Ελλάδα μόλις το 22% απαντά "σχεδόν πάντα, καθημερινά", ενώ στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 68%.

    Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τους ηγέτες

    Όσον αφορά τους ηγέτες, το 95% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το ανάλογο ποσοστό στην Τουρκία ανέρχεται σε 55%.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει αποδοχής σε ποσοστό 53% στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία 9%.

    Σχετικά με τους ηγέτες των άλλων χωρών φαίνεται πως στην Ελλάδα πιο συμπαθείς είναι οι Εμανουέλ Μακρον (76% θετική γνώμη) και Βλαντιμίρ Πούτιν (31% θετική γνώμη), ενώ οι πιο αντιπαθείς είναι οι Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον. Στην γείτονα, πιο αγαπητοί είναι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι πιο αντιπαθείς είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

    1. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συσπειρώνει την κοινωνική πλειοψηφία στην Τουρκία. Μάλιστα στην κοινή γνώμη της Κωνσταντινούπολης (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Τουρκία) υπερέχει η διατήρηση της ως μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

    2. Τα δύο τρίτα της τουρκικής κοινής γνώμης προτιμούν τον διάλογο για την επίλυση διακρατικών διαφορών στην περιοχή και δεν προκρίνουν τη χρήση στρατιωτικών μέσων ακόμα και για θεωρούμενα δίκαια αιτήματα.

    3. Συνολικά, μάλλον η αβεβαιότητα - για το μέλλον και την πορεία της χώρας - είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τουρκικής κοινωνίας, παρά η επιθετικότητα.

    4. Αντίθετα, η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί προσβλητική και επιθετική την τουρκική πολιτική (Αγία Σοφία - γεωτρήσεις σε Αιγαίο/Κύπρο, παρουσία πολεμικού στόλου) και γενικά την Τουρκία ως απειλή, στην επίπονη προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

    5. Τέλος, είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό ότι στην Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ με 51% θετικές γνώμες (vs 24% στην Ελλάδα) είναι ο δημοφιλέστερος ξένος ηγέτης ενώ, αντίστοιχα, στην Ελλάδα την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Εμανουέλ Μακρόν με 76% (vs μόλις 11% στην Τουρκία). Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταγράφεται ελάχιστα δημοφιλής και στις δύο χώρες· δύο βασικά μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

    Δείτε ΕΔΩ όλη την έρευνα της ΚΑΠΑ Research

    σχολίασε κι εσύ
    σχετικά άρθρα