Πρωτομαγιά 2020: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. – 3.000 αστυνομικοί, μπλόκα και drones

Η φετινή Πρωτομαγιά θα θυμίζει πολύ… Πάσχα. Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόστηκε το Πάσχα προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, λίγες μέρες πριν από την σταδιακή κατάργησή τους με το δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες και η «κόπωση» των πολιτών από τη δίμηνη καραντίνα βοηθούν τη μαζική έξοδο προς εξοχικές κατοικίες κι άλλες περιαστικές περιοχές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, περίπου 3.000 αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους για την αποφυγή των μετακινήσεων εκτός τόπου κατοικίας, των άσκοπων μετακινήσεων, αλλά και την αποφυγή καταστάσεων συνωστισμού, με τα πρόστιμα να παραμένουν τα ίδια. Ειδικότερα, 300 ευρώ για όσους προσπαθήσουν να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας οχημάτων για 60 ημέρες και 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται δημόσια συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων, με το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερο κρίσιμο από την Πολιτική Προστασία και τους λοιμωξιολόγους, λίγο πριν από την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 4 Μαΐου, η ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρουν πηγές στο ΑΠΕ, θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για την αποφυγή του κινδύνου που ελλοχεύει για την εξάπλωση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε όλα τα διόδια, αλλά και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πραγματοποιώντας αυστηρούς ελέγχους σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα, στην Αττική οδό, καθώς και σε όλους τους οδικούς άξονες της Αττικής, αποτρέποντας έτσι άσκοπες μετακινήσεις πολιτών. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα περιπολούν συνεχώς στους δρόμους και όπου χρειάζεται θα κάνουν συστάσεις για αποφυγή συγκεντρώσεων.

Επίσης, για ακόμη μια φορά, θα πετούν τα drones της ΕΛ.ΑΣ και έτσι το Κέντρο Επιχειρήσεων θα έχει συνεχώς αναλυτική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές.

Όσον αφορά τώρα σε διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των ατόμων που θα συμμετέχουν σε αυτές.

Χαρδαλιάς: Μέχρι τη Δευτέρα απαιτείται έντυπο και SMS για κάθε μετακίνηση

Την Πρωτομαγιά δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας ή στο εξοχικό και το χωριό μας, υπενθύμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Πέμπτης. Επίσης, είπε πως “προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τους τα μέλη τους και να συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής”.

Υπογράμμισε, δε, ότι μέχρι τη Δευτέρα απαιτείται έντυπο και SMS για κάθε μετακίνηση. Το τρίπτυχο του νέου σχεδίου θα είναι “Χέρια, Αποστάσεις, Μάσκες”, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, λέγοντας πως στόχος είναι η σταδιακή μετάβαση στην νέα καθημερινότητα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Μένουμε σπίτι και από Δευτέρα βγαίνουμε με προσοχή με βάση τους νέους κανόνες, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ