Μένουμε σπίτι με παιδιά: Delete στον ηλεκτρονικό εθισμό – Συμβουλές για δημιουργική “καραντίνα”

Γράφει ο πρόεδρος του φορέα πρόληψης ηλεκτρονικού εθισμού «Διάδραση» Σταύρος Θεοδωρακόπουλος

Πρωτόγνωρες συνθήκης διαβίωσης για όλους μας. Πόσο μάλλον για τα παιδιά μας! Η εύκολη λύση πλέον είναι η ενασχόληση στο ηλεκτρονικό gaming ή σύνδεση στα κοινωνικά δίκτυα. Στον φορέα πρόληψης ηλεκτρονικού εθισμού Διάδραση αυτό που έχουμε ως δόγμα είναι ότι δεν δαιμονοποιούμε την τεχνολογία αλλά υποστηρίζουμε την ορθή χρήση της. Ο «εγκλεισμός» λόγω κορονοϊού μπορεί να είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθούν όρια για το gaming μια και καλή! Και γιατί όχι να μοιραστούμε μαζί με τα παιδιά μας εμπειρίες μέσω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Μήπως και οι γονείς είναι εθισμένοι στις νέες τεχνολογίες; Το θέμα του εθισμού δεν αγγίζει μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Επηρεασμένοι από την όλη κατάσταση και τον εγκλεισμό στο σπίτι καταφεύγουμε και εμείς στο κινητό, στο τάμπλετ και στο playstation.

Μπορούμε με γνώμονα την διαφύλαξη των παιδιών μας να προστατευτούμε και εμείς; Η απάντηση είναι «ναι». Και το κλειδί είναι η εύρεση ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά μας.

Απλά βήματα που έχουν τεράστια σημασία

-Αρχικά είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξερευνήσουμε ενδιαφέροντες ιστοσελίδες όπου μπορούμε και εμείς και τα παιδιά να αντλήσουμε γνώσεις

-Να θέσουμε τα χρονικά όρια στην πλοήγηση και στην χρήση των παιχνιδιών και των ηλεκτρονικών συσκευών, γιατί η περίοδος αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα πονηρή και τα παιδιά (αλλά και εμείς) να γεμίζουν ώρες μπροστά από οθόνες.

-Επίσης είναι μια καλή συγκυρία να πούμε στα παιδιά μας πως το διαδίκτυο έχεις κανόνες και πρέπει σε αυτό να συμπεριφέρονται όπως στην κανονική τους ζωή, με ευγένεια και σεβασμό και να τονίσουμε πως αν κάποιος έχει επιθετική συμπεριφορά απέναντι τους να μας το αναφέρουν όπως θα συνέβαινε στην κανονική ζωή.

-Βάλτε τις οθόνες των παιδιών σας σε χώρους όπου θα έχετε εύκολα θέαση για να παρακολουθείτε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει

-Παίξτε μαζί τους με τα ρετρό ηλεκτρονικά, αυτά που παίζατε εσείς τα οποία δεν εμπεριέχουν βία και το γνωρίζετε πολύ καλά.

– Ξεφύγετε από το χαρτί και βρείτε διαδραστικές δραστηριότητες στο υπολογιστή π.χ. παιχνίδια προπαίδειας.

Ποιοτικός χρόνος

Όπως αναφέρθηκε και πριν καλό είναι να υπάρξουν δραστηριότητες και εκτός οθόνης οι οποίες φροντίστε να είναι ποιοτικές.

-Είναι σημαντικό να οριστούν μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού και τα γνωστικά αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθούμε αλλά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς από αυτούς της καθημερινής μελέτης των μαθημάτων.

– Αξιοποιήστε την «ελευθερία» που σας δίνεται αξιοποιώντας την ύλη που κάνετε επανάληψη μέσω της καθημερινότητάς σας π.χ. κάντε εξάσκηση στην ανάγνωση διαβάζοντας κάποιο παραμύθι ή παρακολουθώντας μία ταινία με υπότιτλους.

-Βάλτε τα παιδιά σας να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο των κόμικ, τα οποία υπάρχουν και ανά ηλικίες.

-Αν τους αρέσει αυτό γιατί δεν δημιουργείτε τον δικό σας σούπερ ήρωα και να σκαρφίζεστε όλοι μαζί νέες περιπέτειες

Να μάθουμε να ακούμε τα παιδιά

Μένουμε σπίτι, παίζουμε με ηλεκτρονικά δεν τα απομακρύνουμε αλλά με μέτρο.

Αξιοποιούμε την συνθήκη αυτή και ακονίζουμε την φαντασία των παιδιών μας αλλά και την δική μας! Ερχόμαστε πιο κοντά με τα παιδιά μας, δεν αιχμαλωτιζόμαστε πάνω από οθόνες!

Και είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να μη μιλάμε εμείς στα παιδιά μας αλλά να ακούσουμε και αυτά τι έχουν να μας πουν. Ας τα ακούσουμε και να ονειρευτούμε μαζί τους ένα πιο όμορφο μέλλον, γιατί οι δικοί τους προβληματισμοί είναι αιχμές του δόρατος για ένα πιο όμορφο αύριο. Είναι κρίμα να χάνεται όλο αυτό πάνω σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο πρόεδρος του φορέα πρόληψης ηλεκτρονικού εθισμού «Διάδραση» Σταύρος Θεοδωρακόπουλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ