Μεταναστευτικό: Δύσκολη νύχτα στον Έβρο – Χιλιάδες μετανάστες κοντά στα σύνορα – BINTEO

Δύσκολη ήταν νύχτα του Σαββάτου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, καθώς χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά, επιδιώκοντας να περάσουν στα ελληνικά εδάφη.Εκτιμάται πως περισσότεροι από 5.000 μετανάστες, για 13.000 κάνει λόγο ο ΔΟΜ, έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς στα σύνορα από την πλευρά της Τουρκίας. Μάλιστα, σε βίντεο που μεταδόθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, αποκαλύπτεται η προσπάθεια της Άγκυρας να ωθήσει τους ανθρώπους αυτούς προς τα ελληνικά εδάφη.

Στις εικόνες φαίνονται πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων.

Ανά διαστήματα σημειώνονται εντάσεις στην περιοχή. Περίπου στις 17.30 του Σαββάτου μια ομάδα μεταναστών έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανέων επιδιώκοντας να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος. Εκεί επενέβησαν δύο τροχοφόρα οχήματα του Στρατού μαζί με αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί έφθασαν και Τούρκοι αστυνομικοί και έπεσαν αρκετά χημικά, ουσίες που εκτοξεύουν κάποιοι από αυτούς που είναι συγκεντρωμένοι εκεί από την Παρασκευή.Ήδη οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 70 συλλήψεις και έχει σχηματιστεί δικογραφία ώστε να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Επίσης, στο σημείο αναμένονται τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ για να συνδράμουν τους συναδέλφους τους.

Αυξημένη ετοιμότητα και στα θαλάσσια σύνορα Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις του Λιμενικού, υπό τον φόβο ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα επιχειρήσουν να περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τους ισχυρούς ανέμους, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να φθάσουν με βάρκες στα νησιά του βορείου Αιγαίου.Στη Συκαμιά Λέσβου έφθασαν το πρωί του Σαββάτου 27 μετανάστες με λέμβο. Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εντάσεως 7 μποφόρ και η θάλασσα φουρτουνιασμένη.Ήδη στα νησιά ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού και πλέον επιχειρούν 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Μία φήμη που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και από κινητό σε κινητό στον καταυλισμό της Μόριας ήταν αρκετή για να ξεσπάσουν και πάλι επεισόδια. Ψευδείς ειδήσεις ανέφεραν ότι άνοιξαν τα σύνορα και καράβια βρίσκονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στον Πειραιά. Όσοι παρασύρθηκαν ξεκίνησαν με τα πόδια από τη δομή, συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ που δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν την πορεία τους στην πόλη της Μυτιλήνης. Νύχτα εντάσεων όμως σημειώθηκε και στη Χίο όπου η ίδια φήμη διαδόθηκε και στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Τούρκος διακινητής: Με εντολή Ερντογάν μεταφέρουμε μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Αίσθηση προκαλεί εξάλλου η μαρτυρία ενός Τούρκου διακινητή μεταναστών, ο οποίος ομολογεί σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ότι με εντολή Ερντογάν μεταφέρουν μετανάστες στα ελληνικά νησιά.

“Οι μετανάστες κατάλαβαν λάθος και πήγαν στη συνοριακή γραμμή. Από εκεί δεν μπόρεσαν να περάσουν. Το πέρασμα είναι εδώ. Μόλις το μάθουν σε λίγες ημέρες, θα έρθουν όλοι εδώ… Κατασκευάζουμε φουσκωτά σκάφη και μηχανές. Έχει κόστος 7 – 8 χιλιάδες ευρώ, κερδίζουμε 2.000 ευρώ. Μπαίνουν μέσα 35 άνθρωποι αν και μπορούν να μπουν 45, όμως για την ασφάλειά τους δεν μπαίνουν και τόσοι πολλοί. Από εδώ τους αφήνουμε και πάνε στην Ελλάδα σε 20 – 25 λεπτά” ομολογεί ο Τούρκος διακινητής.

ΔΟΜ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας

Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως είναι «ανήσυχος για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες.

Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία μισάνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη την Παρασκευή, απειλώντας να αφήσει να περάσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών αν δεν εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μπραντεφέρ της με τη Ρωσία στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε χθες Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ