Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Μία ώρα και 35 λεπτά κράτησε η «αναγκαία, δύσκολη και χρήσιμη» – όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης– συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ξενοδοχείο Γκρόουβ στο Γουότφορντ.

Στη συνάντηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε όλα τα ζητήματα της τουρκικής συμπεριφοράς, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποφορτίσει το κλίμα, δείχνοντας ότι επιθυμεί να κρατήσει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, αν και όπως είπε οι δυσκολίες στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα «υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν» αλλά ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν εφόσον «και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ανοικτή συζήτηση» στην οποία έθεσε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν «απτό τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες». Ο κ. Μητσοτάκης δόμησε τις τοποθετήσεις του στους τρεις άξονες στους οποίους είχε κινηθεί και στην πρώτη του συνάντηση με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την οποία είχαν γίνει αναφορές και στις θαλάσσιες ζώνες.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε στον Ερντογάν ότι η συμφωνία είναι «άκυρη» και δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα και του υπογράμμισε ότι σταδιακά θα τον φέρει σε διπλωματική απομόνωση και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για εντατικοποίηση των επαφών με Κύπρο και Ισραήλ για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών. Για τις στοχεύσεις αυτές η κυβέρνηση θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, συγκαλώντας άμεσα το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται ότι δήλωσε ανοικτά στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι έτοιμος για συνομιλίες για την οριοθέτηση των περιοχών της ανατολικής Μεσογείου επί της αρχής του «δίκαιου διαμοιρασμού».

Στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη είχαν συμφωνήσει για τις κινήσεις που θα έπρεπε να κάνουν αμφότερες πλευρές για την καλύτερη εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας. Εμείς κάναμε αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, εσείς δεν εφαρμόζετε τη δήλωση», διερωτώμενος αν οι λόγοι γι’ αυτή την στάση είναι γεωπολιτικοί ή οικονομικοί.

Για το θέμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα στο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και της Σουηδής επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον καθώς και των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επισήμανε ότι για να εφαρμόσει η Τουρκία τη δήλωση θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει το δικό της μέρος της συμφωνίας και ειδικά το οικονομικό σκέλος, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα για περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα. Ο κ. Μητσοτάκης του επισήμανε ότι η επίσκεψη του Μαργαρίτη Σχοινά στην Αθήνα σήμερα και στην Άγκυρα αύριο, είναι ευκαιρία να δείξει η Τουρκία αν θα αλλάξει στάση.

Επίσης, έγινε αναφορά στο Κυπριακό με αφορμή τα ενεργειακά, καθώς η τουρκική πλευρά φέρεται να επανέλαβε ότι δεν είναι δίκαιο να γίνονται εξορύξεις υδρογοναθράκων και τα έσοδα να καρπώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η νόμιμη χώρα, καθώς και ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει δεσμευθεί ότι τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Υδρογοναθράκων μετά τη λύση του Κυπριακού και θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή, Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ