Αποζημίωση 170.000 ευρώ σε 11χρονο που τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι από πυροτέχνημα στο Καρναβάλι της Πάτρας

Αποζημίωση ύψους 170.000 ευρώ επιδίκασε το Πρωτοδικείο Πάτρας στην οικογένεια του 11χρονου αγοριού, που είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο μάτι από πυροτέχνημα που έπεσε στην έναρξη του Καρναβαλιού στην Πάτρα, το 2014.

Σημειώνεται πως από τη ρίψη του ελαττωματικού πυροτεχνήματος, το παιδί έχασε το 90% της όρασής του στο αριστερό μάτι.

Το χρονικό

Ο ανήλικος είχε μεταβεί με την μητέρα του, τον Ιανουάριο του 2014, στην τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Οταν σήκωσε το κεφάλι του για να δει τα πυροτεχνήματα, αισθάνθηκε ένα χτύπημα από αντικείμενο στο πρόσωπο, προερχόμενο από ψηλά.

Αμέσως διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί βλάβες στον αριστερό οφθαλμό. Ειδικότερα, ο ανήλικος διαγνώσθηκε «με τραύμα του βολβού του αριστερού οφθαλμού του και πολλαπλές εκδορές του κερατοειδούς με συνοδό αιφνίδια μείωση της οράσεως του». Ακόμη, στο μάτι του εντοπίστηκαν «μικρά ξένα σώματα άγνωστης συστάσεως». Υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να αποκατασταθεί η όρασή του στο αριστερό μάτι, που υπέστη μόνιμη βλάβη.

Οι γονείς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και το Πρωτοδικείο της Πάτρας, έκρινε ότι ο εξειδικευμένος πυροτεχνουργός που είχε αναλάβει τη ρίψη των πυροτεχνημάτων για λογαριασμό της κατασκευάστριας εταιρείας τους, δεν έλαβε τα νόμιμα μέτρα για την πρόληψη τυχόν ατυχήματος και την προστασία όσων θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Ως εκ τούτου, επιδίκασε αποζημίωση ύψους 170.000 ευρώ.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται πως στα πυροτεχνήματα είχε εισχωρήσει υγρασία με αποτέλεσμα τον εκσφενδονισμό θραυσμάτων, που τραυμάτισαν βαρύτατα τον 11χρονο. Αυτό, σύμφωνα με την απόφαση, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν τα πυροτεχνήματα είχαν ελεγχθεί παραμονές της εκδήλωσης.

Σημειώνεται πως ήδη ο πυροτεχνουργός έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δυο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Πηγή: patrastimes.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ