• ΕΔΕ από το υπουργείο Πολιτισμού για το “Τζόκερ” - Εταιρεία διανομής ταινιών έκανε την αρχική καταγγελία

  3:58 μμ, Δευτέρα 21 Οκτ 2019 3:58 μμ, Δευτέρα 21 Οκτ 2019

  Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για τους ελέγχους που έγιναν σε κινηματογραφικές αίθουσες, όπου προβαλλόταν η ταινία “Τζόκερ”, προκαλώντας σάλο και θύελλα αντιδράσεων.

  Αντικείμενο της ΕΔΕ θα είναι να διαπιστωθεί εάν οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών για την κατάταξη των κινηματογραφικών ταινιών ως κατάλληλες ή ακατάλληλες, έδρασαν αυτοβούλως, χωρίς δηλαδή να ενημερώσουν την υπηρεσιακή τους ιεραρχία.

  Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ο γενικός γραμματέας ερωτήθηκε για το εάν η γενική διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας ήταν ενήμερη. Ο ίδιος απάντησε ότι έπειτα από επικοινωνία που είχε μαζί της, εκείνη αρνήθηκε ότι είχε ενημερωθεί από τις δύο υπαλλήλους για τον έλεγχο της παρουσίας ανηλίκων στις κινηματογραφικές αίθουσες.

  Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη καταδίκασε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης. "Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν, για παράδειγμα, τον αιθουσάρχη, αν πραγματικά ζητάει ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή, μέχρι τη διαδικασία του καλώ δυνάμεις καταστολής, αυτό απέχει πάρα πολύ", είπε η υπουργός και υπογράμμισε, επίσης, ότι οι δύο υπάλληλοι υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους.

  Επιπλέον, εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί "να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση επί 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Υπουργική απόφαση ήταν άλλωστε. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία, διότι τα ειδικά δελτία εισόδου των υπαλλήλων των συγκεκριμένων, υπογράφονται από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2016, την κ. Βλαζάκη, δηλαδή", πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εξάλλου, η πληροφορία ότι την υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού προσέγγισαν προσωπικά από εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειψη ελέγχου στις κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλουν την εν λόγω ταινία. Έπειτα από αυτή την καταγγελία, η υπάλληλος έκανε τον έλεγχο στο Mall, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

  Ιδιοκτήτης ΑΕΛΛΩ στον Realfm 97,8: Θέλουν να μας πάνε 50 χρόνια πίσω - Τρομοκρατήθηκε ο κόσμος

  «Θέλουν να μας πάνε καμία πενηνταριά χρόνια προς τα πίσω απ' ότι φαίνεται. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες 12, 14 και 15 χρονών. Στην Ελλάδα κρίθηκε από 18. Εμείς στο ταμπλό μας και στο ταμείο μας γράφουμε ότι είναι από 18, το λέμε και στους πελάτες μας. Ο νόμος μας υποχρεώνει να έχουμε τη σήμανση. Το 12χρονο δεν μπαίνει μέσα, μιλάμε για παιδιά 17 και 16 ετών που δεν φαίνονται, τους ζητάς ταυτότητα και σου λένε δεν την έχω μαζί μου. Τι να κάνουμε εμείς; Τη στιγμή που είναι μαζί με τους γονείς τους, τι πρέπει να κάνουμε, να μαλώσουμε με τους γονείς;», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ Παναγιώτης Τσακαλάκης, με αφορμή την χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας στον κινηματογράφο για την ταινία "Τζόκερ".

  Επίσης, τόνισε ότι «έφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο; Στο ΑΕΛΛΩ ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους».

  Ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί του είπαν σταμάτησε την προβολή και άναψε τα φώτα, ο κ. Τσακαλάκης απάντησε καταφατικά. «Φυσικά, εκτός διαλείμματος».

  Ακούστε το ηχητικό:

  Τι λέει στον Realfm 97,8 για το "Τζόκερ" ο Πρόεδρος Αστυνομικών βορειοανατολικής Αττικής

  «Ήταν ένα συμβάν το οποίο καταγγέλθηκε στην Άμεση Δράση και επιλήφθηκε το Α.Τ Αμαρουσίου. Η κυρία που εργάζεται στο υπουργείο Πολιτισμού, ενημέρωσε το πλήρωμα που πήγε εκεί για μία διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού η οποία υπάρχει για τη συγκεκριμένη ταινία. Επικαλέστηκε αυτή τη διάταξη συν το νόμο του 39 και οι αστυνομικοί έκαναν τη δουλειά τους», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή "τεντιμπόηδες" με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων βορειοανατολικής Αττικής, Kωνσταντίνος Τσουμάνης σχετικά με την παρέμβαση της αστυνομίας στις κινηματογραφικές αίθουσες του Mall όπου προβαλλόταν το Τζόκερ.

  «Όταν οι αστυνομικοί πηγαίνουν σε συμβάν, ζητούν την ταυτότητα. Οι γονείς με τα ανήλικα οδηγήθηκαν στο τμήμα μαζί με την καταγγέλλουσα. Από την πρώτη στιγμή ήταν ο δικηγόρος του κινηματογράφου. Ενημερώθηκαν οι γονείς από τη συγκεκριμένη υπάλληλο του υπουργείου ότι υπάρχει αυτή η διάταξη ότι απαγορεύει στα ανήλικα να δουν αυτήν την ταινία. Δεν δημιουργήθηκε κανένα θέμα με τους γονείς. Η επιβολή της νομοθεσίας σε ένα οργανωμένο κράτος δεν γίνεται με αυταρχισμό. Εμείς τηρούμε τους κανόνες, αν δεν μας αρέσει κάποιος νόμος, τον αλλάζουμε. Οι συνάδελφοί μου δεν είχαν κανένα θέμα να ελέγξουν τις ταυτότητες κατά την έξοδο. Από εκεί και πέρα, η εντολή δόθηκε από τον υπεύθυνο του κινηματογράφου, θα ανοίξουν τα φώτα και θα μπείτε μέσα να ελέγξετε», πρόσθεσε.

  Ακούστε το ηχητικό:

  Ξέσπασε πολιτική κόντρα

  Η έφοδος των αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες που έπαιζαν την ταινία "Τζόκερ" αποτέλεσε αφορμή, ώστε να ξεσπάσει νέα πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

  Τσίπρας κατά Χρυσοχοΐδη

  Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram σχολίασε την αστυνομική επέμβαση σε δύο κινηματογράφους σε Μαρούσι και Πατησίων την Κυριακή μετά τις καταγγελίες που έγιναν ότι την ταινία "Τζόκερ" παρακολουθούσαν και ανήλικοι.

  Ο κ. Τσίπρας ανήρτησε μία χιουμοριστική φωτογραφία που δείχνει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κυνηγά τον Τζόκερ και έγραψε:

  “Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στο κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το Τζόκερ. Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα”, γράφει στην ανάρτησλη του ο κ. Τσίπρας.

  “Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Τη ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο. Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα”, σημειώνει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:

  “Που να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ. να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω... Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε.

  ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα...#joker”.

  Ραγκούσης: Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης γυρίζουν την Ελλάδα και την ΕΛ.ΑΣ. σε πολύ σκοτεινές εποχές

  Για την επέμβαση της αστυνομίας σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία των θεατών που παρακολουθούσαν την ταινία "Τζόκερ" έκανε δήλωση ο Γιάννης Ραγκούσης.

  Όπως είπε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ "εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικοινώνησα με την ΕΛ.ΑΣ. για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών.

  Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου".

  Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, "οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές".

  ΣΥΡΙΖΑ: Φταίει η κυβέρνηση - τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες

  Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑμε αφορμή την παρέμβαση της αστυνομίας σε κινηματογράφους για την ταινία "Τζόκερ".

  «Από το πρωί το πανελλήνιο παρακολουθεί την Υπουργό Πολιτισμού να τσακώνεται σε ζωντανή μετάδοση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ποιος θα πάρει το φιάσκο του «Τζόκερ» στα χέρια του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Όπως επισημαίνει το γραφείο Τύπου του κόμματος, «η κ. Μενδώνη μέμφεται την ΕΛ.ΑΣ και διατάσσει ΕΔΕ για τους υπαλλήλους του υπουργείου της. Η ΕΛ.ΑΣ αδειάζει την κ. Μενδώνη και αποκαλύπτει ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έκαναν τις καταγγελίες».

  Η Κουμουνδούρου τονίζει ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην κ. Μενδώνη και σαρκάζεται και την ΕΛ.ΑΣ, τονίζοντας ότι θα πάει να δει την ταινία με τον ανήλικο γιο του».

  «Και τώρα με γελοίες διαρροές προσπαθούν να πείσουν ότι τους φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο «Τζόκερ» αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

  Χρυσοχοΐδης: Στα όρια της φαιδρότητας οι καταγγελίες για την ταινία “Τζόκερ” - Επίδειξη φτήνιας πολιτικής από τον Τσίπρα

  Για “πάρεργα” με τα οποία “δυστυχώς είναι χρεωμένη η αστυνομία” και για υποχρέωσή της να ανταποκρίνεται σε καταγγελίες που μπορεί να αποδειχθεί πως έγιναν για “ήσσονος σημασίας λόγους” και “στα όρια της φαιδρότητας”, κάνει λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε δήλωσή του σχετικά με την αστυνομική έφοδο σε κινηματογράφους για την ταινία "Τζόκερ".

  Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος σήμερα θα πάει στο σινεμά προκειμένου να δει την ταινία με τον 15χρονο γιο του και ταυτόχρονα επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για “επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας”, με αφορμή το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα social media.

  Αναλυτικά η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

  "Η Αστυνομία είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητας. Όπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες.

  Δήλωσα ήδη ότι σήμερα θα πάω με τον 15χρονο γιο μου να δω την ταινία Τζόκερ.

  Τα παραπάνω είναι αυτονόητα για κάθε λογικό πολίτη και προφανώς θα έπρεπε να είναι και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα.

  Υ.Γ.: Ο Α. Τσίπρας επέλεξε, για άλλη μια φορά, να κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας. Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Από ότι έχω ακούσει και διαβάσει τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α. Τσίπρας".

  Ραγκούσης για νόμο του 2010: Ήταν του υπουργείου Πολιτισμού και όχι του Εσωτερικών

  Σε διάψευση σχετικών δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες, σχετικά με τον νόμο του 2010 και τους ανήλικους θεατές σε κινηματογραφικές αίθουσες, προχώρησε ο Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή τη θύελλα που έχει ξεσπάσει από τις εφόδους σε σινεμά για την ταινία “Τζόκερ”.

  Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: “Όταν ο ξεπεσμός και η αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπερνάει κάθε όριο, τότε αναλαμβάνουν δράση τα εκτελεστικά όργανα της γκαιμπελικής προπαγάνδας”.

  Όπως υποστηρίζει ο κ. Ραγκούσης, “ο νόμος του 2010 στον οποίο αναφέρονται τα ψευδή δημοσιεύματα, ήταν του υπουργείου Πολιτισμού και όχι του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου και είχα την πολιτική ευθύνη. Επιπροσθέτως, πουθενά ο συγκεκριμένος νόμος δεν αναφέρει τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει στους κινηματογράφους για να ελέγχει την ηλικία των νέων θεατών”.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα