Όλα όσα έγιναν στις συγκεντρώσεις της Αθήνας – Η ανάρτηση του Μητσοτάκη για την απεργία και οι αντιδράσεις

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε από το πρωί της Τετάρτης η χώρα για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση με τους δρόμους της Αθήνας να έχουν παραλύσει.Στα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και ακολούθησε πορεία έως το Σύνταγμα.Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι πρέπει «να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το «όπλο» μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή, με τα συνδικάτα μας και την απεργία». Από τα Προπύλαια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτήν την στιγμή είναι η κυβέρνηση, αμέσως τώρα, να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις Συλλογικές Συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων».

Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που ολοκληρώθηκε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στη Βουλή.

Λόγω των συγκεντρώσεων και των πορειών μετά τις 10:30 το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων ενώ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στους δρόμους της Αθήνας επικράτησε αυξημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι πολεοδομίες, οι νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές.

Ένταση με μέλη του ΠΑΜΕ σε συμβολαιογραφείο στο ΚολωνάκιΈνταση επικράτησε το πρωί στο Κολωνάκι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μελών του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφείο για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας οικογένειας. Μέλη του ΠΑΜΕ προσπάθησαν να εισβάλουν στο συμβολαιογραφείο και βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο. Τελικά κατάφεραν να μπουν στην είσοδο της πολυκατοικίας και εκεί υπήρξαν μάχες σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.Σύμφωνα με μέλη του ΠΑΜΕ ο πλειστηριασμός της κατοικίας δεν προχώρησε.

Δείτε το βίντεο, που δημοσίευσε το ΠΑΜΕ, από την ένταση που προκλήθηκε έξω από το συμβολαιογραφείο:

Μητσοτάκης: Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις σχολίασε μέσω Facebook ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί» και κατηγορώντας τους «επαγγελματίες του συνδικαλισμού» ότι «αντιδρούν στη διαφάνεια» και «έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας».

Αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός έγραψε τα εξής:

«Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί! Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!»

Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού στα social media σχετικά με την απεργία προκάλεσε αντιδράσεις.

Τσίπρας: Καθεστωτική νοοτροπία Μητσοτάκη για τις απεργίες

“Δείγμα ακραίας συντηρητικής αντίληψης” και “σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας” χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 24ωρη απεργία της Τετάρτης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα. Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία. Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας. Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…”

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Χαρίτσης: Απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργίαΟ εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό» και στη συνέχεια κατηγορεί τον Πρωθυπουργό πως «δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους».Αναλυτικά η δήλωση Χαρίτση: «Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Ομως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό. Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών.Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη; Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η ‘κανονικότητα’ του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ».

Κριτική και από ΚΙΝΑΛΚριτική στον Πρωθυπουργό ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη ως εξής: «Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί. Γιατί το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων».Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού» και καταλήγει: «Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται…».ΠΑΜΕ: Το πήρε σήμερα το μήνυμα ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό ενοχλείταιΣε σχόλιό του, για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη σημερινή απεργία, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναφέρει τα εξής:«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που τσακίζει τα δικαιώματα και τους μισθούς των πολλών για χάρη μιας χούφτας επιχειρηματιών και ‘επενδυτών’. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αφού τα έχει βρει σε όλα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσους τάχα κατηγορεί ως ‘επαγγελματίες συνδικαλιστές’, προσπαθεί να παρέμβει στις συλλογικές αποφάσεις και τη ζωή των συνδικάτων, θέλει και απαιτεί ‘σιγή νεκροταφείου’», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καταλήγει: «Το μήνυμα σήμερα το πήρε, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε! Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! Όλοι στον αγώνα!».

Το σχόλιο του ΚΚΕ για την ανάρτηση Μητσοτάκη

Σχόλιο για την ανάρτηση Μητσοτάκη στο Facebook για την απεργία έκανε και το ΚΚΕ.

“Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

“Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης”, συμπλήρωσε και κατέληξε: “Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ