Σε ειδική ανακρίτρια παραπέμφθηκαν 18 άτομα για την υπόθεση διαφθοράς στο λιμάνι Θεσσαλονίκης – Ανάμεσά τους ο λιμενάρχης και εφοπλιστές

Ενώπιον της εισαγγελέως ποινικής δίωξης οδηγήθηκαν, αργά το απόγευμα της Τρίτης, 18 άτομα που συνελήφθησαν, κατηγορούμενα για εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς, με επίκεντρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση αφορά την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη χρήση περισσότερων ρυμουλκών σκαφών απ’ όσα χρειάζονταν για τον ελλιμενισμό τους, ύστερα από χρηματισμό.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, έξι πλοηγοί του λιμανιού της πόλης, τέσσερις εφοπλιστές, όπως επίσης στελέχη εταιρειών που κατέχουν ρυμουλκά σκάφη και χειριστές ρυμουλκών. Επίσης, η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας περιλαμβάνει έναν ακόμη εφοπλιστή.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στην Α’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, κατά περίπτωση, το Σάββατο και την Κυριακή.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη για τις κακουργηματικές πράξεις της “εγκληματικής οργάνωσης” και της “εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού”.

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος λιμενάρχης και οι πλοηγοί διώκονται για τα κακουργήματα της “νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις” (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της “δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση”. Όσον αφορά τους εφοπλιστές και όσους κατηγορούμενους συνδέονται με τις εταιρείες ρυμουλκών διώκονται ακόμη για το πλημμέλημα της “δωροδοκίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού”.

Οι “αδιάφθοροι” των Εσωτερικών Υποθέσεων ερευνούσαν για αρκετούς μήνες σχετικές καταγγελίες, παρακολουθούσαν τηλεφωνικές συνομιλίες εμπλεκομένων προσώπων και δέσμευσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ως θύματα της χαρακτηριζόμενης ως “εγκληματικής οργάνωσης” που λειτουργούσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται ναυτιλιακές εταιρείες που κατήγγειλαν την αθέμιτη δράση της, ενώ μία από τις καταγγέλλουσες ναυτιλιακές εταιρίες φαίνεται πως οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ