• Δολοφονία Δημήτρη Γραικού: Με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες στην Αμφίπολη εντόπισαν το όχημα και τη σορό

  6:23 μμ, Παρασκευή 31 Μάι 2019 6:23 μμ, Παρασκευή 31 Μάι 2019

  Η εξειδικευμένη τεχνογνωσία των ερευνητών του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Δημήτρη Γραικού.

  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας προκειμένου να εντοπίσουν το σημείο εκείνο όπου ο δράστης έθαψε το αγροτικό αυτοκίνητο του κτηνοτρόφου, αλλά και τη σορό του άτυχου άνδρα, πίσω από έναν στάβλο που διατηρεί στην αγροτική περιοχή του Ανατολικού Θεσσαλονίκης. Η μέθοδος αυτή είχε χρησιμοποιηθεί και το 2014 στις έρευνες που έγιναν στο λόφο “Καστά” της Αμφίπολης.

  Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που διαθέτει στην γεωφυσική επισκόπηση του εδάφους, κλήθηκε να συνδράμει στην αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό του θαμμένου αυτοκινήτου και “σάρωσε” την περιοχή με ειδικές συσκευές.

  Η περιοχή είχε μετατραπεί σε βάλτο

  “Δυο φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο” όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας , καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας, "βρεθήκαμε στο χώρο που μας υπέδειξε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε την κάνουμε την έρευνα επειδή η περιοχή λόγω των βροχών είχε μετατραπεί σε βάλτο και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο".

  Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν υποδείξει στους επιστήμονες του ΑΠΘ πέντε συνολικά στρέμματα για τα οποία είχαν υπόνοιες ότι μπορεί να είναι θαμμένο το αυτοκίνητο του θύματος. Στην ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, η περιγραφή της Αστυνομίας για το ζητούμενο αντικείμενο ήταν απλή: “Ψάχνουμε ένα θαμμένο μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο, πιθανώς αυτοκίνητο, στο υπέδαφος της αγροτικής περιοχής”.

  “Τελικά εφαρμόσαμε έναν συνδυασμό μεθόδων για την γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους: Μαγνητική χαρτογράφηση και ηλεκτρική τομογραφία. Μέσα σε πέντε ώρες, εντοπίσαμε έτσι δύο σημεία στο υπέδαφος των οποίων θα μπορούσαν να βρίσκονται μεταλλικά αντικείμενα, αποτυπώσαμε τις συντεταγμένες των δύο αυτών σημείων και ενημερώσαμε τις αρχές. Περισσότερο συνέβαλε η μαγνητική” ανέφερε ο κ Τσόκας.

  Ωστόσο η λύση του μυστηρίου πήρε... παράταση καθώς οι συντεταγμένες του πρώτου σημείου που ερεύνησαν τα σκαπτικά μηχανήματα της Αστυνομίας οδήγησαν στα θαμμένα μπάζα μιας ολόκληρης οικοδομής. Ήταν, μάλιστα, τόσο πολύ το σίδερο που βρισκόταν μέσα στα μπάζα και κάτω από το χώμα, που οι ερευνητές δεν το περίμεναν. Στο δεύτερο σημείο όμως οι υποψίες βγήκαν αληθινές και το αγροτικό όχημα εντοπίστηκε, οδηγώντας στην εξιχνίαση της δολοφονίας.

  Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους δρ. Αλ. Σταμπολίδη, δρ. Νεκταρία Διαμαντή, δρ Ηλία Φίκο, τον καθηγητή του Εργαστηρίου Τοπογραφίας του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Σπ. Σπαταλά “μπορούσε με τον εξοπλισμό της να ερευνήσει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από τα πέντε ή δέκα μέτρα της συγκεκριμένης έρευνας”, για την οποία οι ανιχνευτές μετάλλου δεν μπορούσαν, όπως διαπιστώθηκε, να βοηθήσουν. Άλλωστε στο παρελθόν έχει κληθεί να το κάνει κι όπως είπε ο επικεφαλής τη, σε αρκετές περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας η συμβολή της ήταν εξίσου καθοριστική. Είναι όμως η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα συμβάλλει στην εξιχνίαση τέτοιας υπόθεσης.

  Όπως είπε ο κ. Τόσκας “θέσαμε την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουμε στην διάθεση της Αστυνομίας. Η ΕΛΑΣ και η συγκεκριμένη διεύθυνση που ερευνούσε την υπόθεση διαθέτει υψηλό επίπεδο, επαγγελματισμό κι άτομα που εργάζονται επιστημονικά σε τέτοιο βαθμό που εντυπωσιάζει”.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα