Πρωτομαγιά: Συλλαλητήρια, απεργίες και κλειστοί δρόμοι

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛΑΣ ενόψει των κινητοποιήσεων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια και εκδηλώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και πολλές άλλες πόλεις.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στα συλλαλητήρια της Αθήνας τα οποία θα ολοκληρωθούν με πορεία των σωματείων προς τη Βουλή.

Οργανώσεις, κόμματα και σωματεία «κατεβαίνουν» στους δρόμους την Τετάρτη με σύνθημα «η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όχι αργία».

Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Συγκεκριμένα, για την Αθήνα, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00.

Επίσης, στις 10:30, θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνονται στο Μουσείο, επί της Πατησίων, μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία βάσης και αντιεξουσιαστές.

Όλα τα μπλοκ θα κινηθούν από την Ομόνοια και τη Σταδίου προς το Σύνταγμα και τη Βουλή.

Για το διάστημα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις και οι πορείες η Τροχαία θα διακόπτει την κυκλοφορία στους δρόμους (Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου) στους οποίους θα βρίσκονται διαδηλωτές.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν την Τετάρτη 1η Μαΐου οι συρμοί του ηλεκτρικού, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, αλλά και ο σιδηρόδρομος, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, που θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των σωματείων του μετρό, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9, ενώ καθόλη την ημέρα δεν θα κινούνται συρμοί στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, λόγω της 24ώρης απεργίας των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ακυρώνονται δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), απεργεί για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τηv Τετάρτη 1 Μαΐου 2019.

Λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της Τρίτης 30/04/2019 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα) και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού και των τουριστικών δρομολογίων την Τετάρτη 01/05/2019.

Σημειώνεται ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, (Τετάρτη μεσάνυχτα προς Πέμπτη), θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά από τις 00.01 τα ξημερώματα έως 24.00 τα μεσάνυχτα, αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

“Παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες και τις αντίστοιχες υποσχέσεις των αρμοδίων,τα προβλήματα όχι μόνον δεν επιλύονται, αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα την εξακολούθηση εφαρμογής του νόμου για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε ό,τι αφορά τις ώρες απασχόλησης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθούν, ταυτόχρονα, και στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 10:30, ενώ εξωκοινοβουλευτική αριστερά, σωματεία και αντιεξουσιαστές δίνουν «ραντεβού» στις 11:00, στην Καμάρα.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί για την Πρωτομαγιά σε δεκάδες ακόμη πόλεις, όπως, μεταξύ άλλων, τα Γιάννενα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Πάτρα, ο Βόλος, η Λάρισα, η Λαμία, η Καβάλα, η Καστοριά, ο Πολύγυρος, το Αγρίνιο, η Καλαμάτα και το Λαύριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ