Άκαρπη η συνάντηση λένε οι αγρότες – Τι απαντά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον Realfm 97,8

Για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ αγροτών- εκπροσώπων της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο μίλησαν στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

«Η συνάντηση ήταν άκαρπη και φεύγουμε χωρίς να έχουμε πάρει κάτι. Πηγαίνουμε στα μπλόκα μας, κάνουμε τις γενικές μας συνελεύσεις και θα δούμε από εδώ και πέρα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

«Με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας που συνεχίζει η κυβέρνηση, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν αγρότες. Όλο αυτό το διάστημα ακούμε ότι οι αγρότες είναι ο πυλώνας της οικονομίας, δεν γίνεται να συνεχίσουμε με αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Χαλκίδης υποστήριξε ότι «με 1,5 ευρώ το πετρέλαιο και να δουλεύουμε κάτω από το κόστος παραγωγής και το φορολογικό- ασφαλιστικό, δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε νέα καλλιεργητική περίοδο. Όπως παίρνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο οι εφοπλιστές, οι κλινικάρχες και τα ξενοδοχεία, να το παίρνουν και οι αγρότες. Μας είπαν θα το δούμε, θα το εξετάσουμε. Αυτό το ”θα” δεν το ακούμε μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση, το ακούμε και από άλλες κυβερνήσεις. Οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου δήλωσε στον Realfm 97,8: «Ο κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει δικαίωμα στην κινητοποίηση και το δικαίωμα να διεκδικούν το καλύτερο για τον εαυτό τους και για τον κλάδο τους. Η χθεσινή συζήτηση ήταν πολύ ειλικρινής όπου δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα αιτήματα των αγροτών. Κάποια δεν έχουν επιλυθεί, όλα όμως έχουν δρομολογημένες λύσεις από την πλευρά της δικής μας κυβέρνησης με βάση τη δυνατότητα που υπάρχει στα δημοσιονομικά της χώρας».

Επίσης, η κ. Τελιγιορίδου υπογράμμισε ότι «έχουν δίκιο όταν λένε ότι στη χώρα υπάρχει μεγάλο κόστος παραγωγής. Στην κατεύθυνση να μειωθεί αυτό το κόστος έχουμε κινηθεί το προηγούμενο διάστημα και κινούμαστε από εδώ και πέρα. Ανάλογες κινήσεις δεν έχουν γίνει για άλλους επαγγελματικούς κλάδους γιατί αναγνωρίζουμε τη δυσκολία του επαγγέλματος, αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος που υπάρχει και έχουμε ως προτεραιότητά μας την πρωτογενή παραγωγή για την επανεκκίνηση της οικονομίας . Το κόστος παραγωγής δεν προέρχεται αποκλειστικά από το πετρέλαιο, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που συμβάλλουν σε αυτό το υψηλό κόστος. Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις ρεαλιστικές. Στα χρόνια προβλήματα έχουμε δώσει υπαρκτές και σοβαρές λύσεις».

Τέλος, η υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση σημείωσε ότι «η συνομιλία είχε αρκετές δυσκολίες. Από την πλευρά μας, αυτό που θέλαμε ήταν να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί τους κοιτώντας τους στα μάτια. Εμείς δεν είμαστε απέναντι στο αγροτικό κίνημα απλά προσπαθούμε να βρούμε ρεαλιστικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν. Δεν λύθηκαν όλα αλλά τα μέτρα που πήραμε είναι πολύ σημαντικά για την αναπλήρωση του εισοδήματος. Η δική μας προσπάθεια είναι να ενισχυθεί η παραγωγική τους δραστηριότητα», τονίζοντας βέβαια ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα» για μείωση του κόστους στο πετρέλαιο.

Ακούστε το ηχητικό :

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ