Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Αντιδράσεις για τις διώξεις

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με μπλόκα στις Εθνικές Οδούς. Μέχρι στιγμής τα μπλόκα είναι 14, ενώ η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι διώξεις που ασκήθηκαν σε δέκα αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών.

“Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι μάταια κοπιάζει να μας τρομοκρατήσει. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η αγροτιά που μάχεται στα μπλόκα για την επιβίωσή της, δεν πρόκειται να φοβηθεί και να κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, δυνατά κι αποφασιστικά. Η απάντησή μας στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία και στην αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης θα δοθεί με την ενίσχυση των υπαρχόντων και το στήσιμο νέων μπλόκων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας” ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και καλεί τους αγρότες να πυκνώσουν τα μπλόκα ώστε ν΄ αυξήσουν την πίεση τους προς την κυβέρνηση.

Αιχμές για τον ρόλο της Δικαιοσύνης άφησε, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη, ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων με αφορμή τις διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

“Είναι πρωτοφανές αυτό που έγινε. Βγήκαμε 28 του μηνός στα μπλόκα, στις 29 έρχεται χαρτί που έχει οριστεί δικάσιμος τέλος Φεβρουαρίου ότι θα καθίσετε στο σκαμνί χωρίς ανάκριση οι αγρότες αυτοί με θέμα παρακώλυσης συγκοινωνιών. Αυτό δεν έχει γίνει ξανά και αναρωτιόμαστε μήπως είναι διατεταγμένη η Δικαιοσύνη. Ζούμε σε Δημοκρατία τύπου Ερντογάν” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βάγγος και πρόσθεσε:

“Μπήκαν τα τρακτέρ στον δρόμο, περνάνε ασθενοφόρα, ο στρατός, τα πάντα. Είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας. Αλλά να υπάρχει το χαρτί από πριν; Τι άλλο να κάνει κάποιος για να εκφοβίσει τον κόσμο;”.

“Δεν μπορείς να στέλνεις στο δικαστήριο έναν άνθρωπο που ακόμα δεν τον έχεις ακούσει… Στέλνει 10 αγρότες, δεν ξέρω πώς τους βρήκε. Είναι οι επικεφαλής της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων. Τέλος Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούμε. Δηλαδή εάν βγεις και διαμαρτυρηθείς σε έναν μήνα έχεις δικαστήριο… Πάμε για μία διαμαρτυρία, θέλουμε να μείνουμε βιώσιμοι”, ανέφερε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων.

Ακούστε το ηχητικό:

Αντίθετοι στις διώξεις Αραχωβίτης-Κόκκαλης

Θέση για το περιστατικό της δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας κατά των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, πήρε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης. Ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δηλώνω ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε δίωξη αγροτών για την συνδικαλιστική τους δράση. Είμαστε και ως κυβέρνηση αντίθετοι στα αγροτοδικεία. Όπως δήλωσα και το πρωί στο δημόσιο ραδιόφωνο, η εποχή που ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ωστόσο, οφείλουμε να διαχωρίσουμε την πολιτική εξουσία και την βούληση της, από τη δικαστική η οποία λειτουργεί με τους δικούς της νόμους και τους δικούς τους κανόνες και ταχύτητες. Μας κάνει εντύπωση βέβαια η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε στην προκειμένη περίπτωση η Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν κρίνουμε το έργο της, παρά μόνο προβληματιζόμαστε».

Την εκτίμησή του, ότι η απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας για απευθείας κλήση στο ακροατήριο των δέκα αγροτών του μπλόκου του Νίκαιας, είναι «νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας», εξέφρασε με δήλωσή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι κατά την άποψή του, «έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες πιθανόν τελείται ένα αδίκημα» και συμπλήρωσε πως «ενδεικτικό της άποψης είναι το γεγονός, ότι στα αναγνωστέα έγγραφα ενίσχυσης του κατηγορητηρίου, αναφέρεται δημοσίευμα εφημερίδας πριν τη φερόμενη τέλεση του αδικήματος». Τέλος, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως «όλοι οφείλουν να σέβονται το σύνταγμα, όπως και το δικαίωμα στην έκφραση της διαφορετικής άποψης, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους με σύνεση και ψυχραιμία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ