• Πλήρη έλεγχο του Facebook ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  5:54 πμ, Παρασκευή 09 Νοε 2018 5:54 πμ, Παρασκευή 09 Νοε 2018

  Τον πλήρη έλεγχο του Facebook και τη λήψη νέων μέτρων κατά της ανάμειξης σε εκλογές ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με ψήφισμά του ζητά από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να επιτρέψει στους φορείς της ΕΕ να διενεργήσουν πλήρη έλεγχο για την αξιολόγηση της προστασίας και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την παράτυπη απόκτηση και χρήση δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του.

  Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι δεν παραβιάστηκε μόνο η εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ, αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Συστήνουν δε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να κάνει αλλαγές στην πλατφόρμα του ώστε να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

  Το ΕΚ σημειώνει ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Cambridge Analytica μέσω του Facebook ενδέχεται να είχαν χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς τόσο στο δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, όσο και στη στόχευση ψηφοφόρων στις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

  Υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της καταπολέμησης κάθε προσπάθειας χειραγώγησης των εκλογών στην ΕΕ και την προσαρμογή των εκλογικών νόμων ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

  Προκειμένου να αποφευχθεί ανάμειξη σε εκλογές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ΕΚ προτείνει:

  • Την εφαρμογή συμβατικών «εκτός διαδικτύου» εκλογικών διασφαλίσεων στο διαδίκτυο, δηλαδή κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια και τα όρια δαπανών, την τήρηση των περιόδων παύσης των συζητήσεων και την ίση μεταχείριση των υποψηφίων.
  • Να διευκολύνεται η αναγνώριση των πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο και τις οργανώσεις που κρύβονται πίσω από αυτές.
  • Την απαγόρευση της κατάρτισης προφίλ για εκλογικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης προφίλ βάσει συμπεριφοράς στο διαδίκτυο που ενδέχεται να αποκαλύπτει πολιτικές προτιμήσεις.
  • Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να επισημαίνουν το περιεχόμενο που διανέμεται από ρομπότ, να επιταχύνουν τη διαδικασία απομάκρυνσης ψεύτικων λογαριασμών και να συνεργάζονται με ανεξάρτητους φορείς εξακρίβωσης γεγονότων («fact checkers») και με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
  • Οι έρευνες θα πρέπει να διεξάγονται από τα κράτη μέλη με την υποστήριξη της Eurojust, σε περιπτώσεις υποτιθέμενης κατάχρησης του διαδικτυακού πολιτικού χώρου από ξένες δυνάμεις.

  Το ψήφισμα συνοψίζει τα συμπεράσματα της συνάντησης μεταξύ κορυφαίων ευρωβουλευτών στο ΕΚ και του CEO της Facebook, Mark Zuckerberg, τον περασμένο Μάιο καθώς και των τριών δημοσίων ακροάσεων που ακολούθησαν.

  Σύμφωνα με το Legalnews24 το κείμενο σημειώνει επίσης την παραβίαση δεδομένων που υπέστη το Facebook στις 28 Σεπτεμβρίου.

  Πηγή: dikastiko.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα