Στα 124 ανέρχονται τα προσωρινά μη κατοικήσιμα κτίρια στη Ζάκυνθο

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η διαδικασία ελέγχων των κτιρίων που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό ενώ η προσέλευση των πολιτών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ανεξάρτητα εάν οι ζημιές είναι μεγάλης, περιορισμένης ή μικρής έκτασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, ο αριθμός των κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα ήταν 124 από τα 268 που είχαν εξεταστεί, ενώ 144 κρίθηκαν ως κατοικήσιμα.

Οι έλεγχοι διεξάγονται από μηχανικούς και αρχιτέκτονες της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ) οι οποίοι έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες και πηγαίνουν σε διαφορετικά χωριά για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι ενημερώνουν ανελλιπώς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και τώρα δεν μένει παρά να μάθουμε πόσο μεγάλες είναι οι ζημιές και ποιο το κόστος των επισκευών. Από εκεί και πέρα μπορεί να συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία, ωστόσο, η καθημερινότητα επανέρχεται στους ρυθμούς της και οι πολίτες θεωρούν πως εκείνο που λείπει είναι οι συνεχής ενημέρωση και ασκήσεις ετοιμότητας.

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών ο Δήμος ενημερώνει ότι για ζημιές τοιχοποιίας σε σπίτια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στον Δήμο (Πλατεία Σολωμού 1) για να συμπληρώσουν αιτήσεις στο γραφείο Πρωτοκόλλου, στον 1ο όροφο. Για ζημιές σε οικοσυσκευές σπιτιών κυρίας κατοικίας οι αιτήσεις υποβάλλονται στο τμήμα Πρόνοιας, στον 1ο όροφο (στο μικρό Διοικητήριο). Τέλος, σε ό, τι αφορά σε ζημιές σε επιχειρήσεις αρμόδιος φορέας είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

Ασφαλής η στρατιωτική γέφυρα στο ποτάμι

Το γεγονός πως η στρατιωτική γέφυρα τύπου Belley που έχει τοποθετηθεί στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο νησί μας, και επομένως είναι πλήρως ασφαλής έρχεται να επιβεβαιώσει η αυτοψία που έγινε προχθές.

Στη Ζάκυνθο βρέθηκε Αντισυνταγματάρχης της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει ειδικότητα Μηχανικού και επισκέφτηκε το σημείο. “ Η γέφυρα δεν παρουσίασε κάποια ζημιά αλλά ελέγχθηκε για προληπτικούς λόγους. Ο έλεγχος έδειξε πως η γέφυρα είναι ασφαλής. Δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό αφού έχει κατασκευαστεί και τοποθετηθεί από το Στρατό και όλοι γνωρίζουν ότι ο σχεδιασμός και προορισμός της είναι οι έκτακτες καταστάσεις”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Άκης Ζήβας.

Η γέφυρα έχει τοποθετηθεί εδώ και αρκετούς μήνες μετά από σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στο Λιμενικό Ταμείο και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, έχει εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των περιοχών περιξ αυτής και πέρα από τις φθορές από την καθημερινή χρήση, που άμεσα αποκαταστάθηκαν όλα βαίνουν καλώς.

Πηγή: imerazante.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ