Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Σιθωνία – Πάνω από 3 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά, που από τα ξημερώματα κατακαίει δύσβατη ορεινή έκταση στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η πυρκαγιά, που κατακαίει πυκνή πευκόφυτη περιοχή, εκδηλώθηκε στις 5.40 το πρωί και ενώ έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι.

Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, δύο ελικόπτερα, 80 πυροσβέστες με τουλάχιστον 40 οχήματα, καθώς και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα. Η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής, όπως και o Δήμος Σιθωνίας, έχουν επιστρατεύσει από την πρώτη στιγμή μηχανήματα, τα οποία επιχειρούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”, η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Μάγδα Συρδάρη. «’Ερχονται συνέχεια μηχανήματα. Εδώ στη Χαλκιδική οι αποστάσεις είναι μεγάλες, έχουν ήδη έχουν εξαπλωθεί για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών» εξήγησε.

Η κ. Συρδάρη επισήμανε πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ότι «επειδή η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη μέσα σε χαράδρα, δεν υπάρχει ανησυχία προς το παρόν». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη η φωτιά να οριοθετηθεί πριν πέσει το σκοτάδι. «Νυχτώνει και νωρίς και πρέπει να έχει τεθεί υπό έλεγχο πριν σκοτεινιάσει» πρόσθεσε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής, όπου από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών”, επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

“Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μεταξύ, πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μεγάλη επίγεια δύναμη, συνεχίζει το έργο της κατάσβεσης, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης,Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης. «Η περιοχή είναι σε δύσκολη κατάσταση, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Δεν μας βοηθάει ο καιρός γιατί υπάρχουν ισχυροί άνεμοι», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο κ. Σπανός.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Σπανός «η φωτιά είναι στο βουνό, δεν απειλεί κατοίκους. Με εντολή της αστυνομίας, γύρω στις 8.30 το πρωί εκκενώσαμε οικισμό της περιοχής, μεταφέραμε 20 κατοίκους στην Σάρτη». «Ευτυχώς έχουμε πάρα πολλές δυνάμεις , παρακαλούμε να έρθουν και άλλες δυνάμεις γιατί θα είναι ακόμα καλύτερο. Ευχόμαστε να σταματήσει ο άνεμος», πρόσθεσε.

“Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση” τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Σπανός.

H φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Καβουρότρυπες Σιθωνίας, πάνω από τη Σάρτη. Προς το παρόν, η Σάρτη είναι πνιγμένη στον καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονται στον δρόμο και παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Μετά από μερικές ώρες διακοπής της ηλεκτροδότησης, αυτή αποκαταστάθηκε το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι η φωτιά, το μέτωπο της οποίας ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα, ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ.

Αντιδήμαρχος Σιθωνίας για τη φωτιά: Η κατάσταση είναι δύσκολη και το μέτωπο μεγάλο

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο δήμος Σιθωνίας λόγω της ισχυρής πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα πυροσβεστικές δυνάμεις σε δασική περιοχή κοντά στη Σάρτη. Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM” ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη […].

Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε. Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό και σημείωσε: «εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν» .

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς έχει αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Σιθωνίας το πρωί έφταναν τα 8 ακόμη και 9 μποφόρ και αναμένεται να εξασθενίσουν σταδιακά από το απόγευμα.

Παπακώστα στον Realfm 97,8: Δώσαμε εντολή για εκκένωση ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς

Επικοινωνία με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τους αρμόδιους των Ενόπλων Δυνάμεων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, για τη φωτιά στην Χαλκιδική. Η κ. Παπακώστα μίλησε στο Real fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν κατοικίες. Ακούστε το ηχητικό

Τζιτζικώστας: Πανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης

“Πανέτοιμος για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης είναι ο κρατικός μηχανισμός” δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό από το μεσημέρι και δηλώνει ότι θα παραμείνει εκεί μέχρι να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

Ο περιφερειάρχης τόνισε: “η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αποφύγαμε προς το παρόν την εκκένωση. Υπάρχει έντονος άνεμος που αναμένουμε όμως, να κοπάσει νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο αέρας γυρίσει, ώστε να εκκενωθεί ο οικισμός με σκάφη και πλοία”. Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες, επισήμανε ότι δεν βοηθούν καθόλου το έργο της πυρόσβεσης, ενώ και η ίδια η περιοχή παρουσιάζει δυσκολίες. Προληπτικά εκκενώθηκαν ορισμένες κατοικίες που βρίσκονται σε πιο ορεινές περιοχές, ενώ ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Πηγή: halkidikinews.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ