Επτά οι τραυματίες στο “Ναυάγιο” – Λέκκας: Έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο κατολισθήσεων και σε άλλες περιοχές

Πανικός επικράτησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης στην παραλία “Ναυάγιο” της Ζακύνθου καθώς κατέρρευσε ένας βράχος με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να προκληθεί έντονο κύμα. Το αποτέλεσμα ήταν τρία βαρκάκια να αναποδογυρίσουν και να τραυματιστούν τουλάχιστον επτά άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες. «Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μέλος πληρώματος που βρίσκονταν στο σημείο.

Στη παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά, που επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν από την παραλία. Ανάμεσά τους, Ασιάτες που δεν γνώριζαν κολύμπι.

Άμεσα ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής στην Ελευσίνα αναχωρεί με σούπερ πούμα για τη Ζάκυνθο. Άλλα δέκα άτομα από την ΕΜΑΚ Πάτρας με εκπαιδευμένο σκύλο μεταβαίνουν με οχήματα στην Κυλλήνη και από εκεί στο νησί προκειμένου να συμμετάσχουν μαζί με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία και το λιμενικό στις έρευνες για τυχόν αγνοούμενους από την κατολίσθηση.Αρχικά υπήρχαν αναφορές για τρεις αγνοούμενους, ένα ζευγάρι και το παιδί τους. Ευτυχώς, οι αρχές κατάφεραν να τους εντοπίσουν λίγο αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν επιβιβαστεί σε άλλο πλοίο που βρισκόταν στο σημείο.

Λίγο αργότεραανακοινώθηκε επισήμως ότι ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση επιβαινόντων στα σκάφη που βρίσκονταν στην παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, χωρίς να αναφερθεί αγνοούμενος επιβάτης.

Προληπτικά έχει εκκενωθεί η παραλία, ενώ έχει απαγορευθεί από τη λιμενική αρχή Ζακύνθου η προσέγγιση σκαφών μέχρι νεωτέρας.

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρει:

«Άμεση ήταν η κινητοποίηση των Αρχών, μετά την κατολίσθηση βράχων που σημειώθηκε στην παραλία «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Από το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες στο σημείο, μετέβησαν 8 πυροσβέστες από την Τοπική Υπηρεσία και άλλα 10 άτομα από την 6η ΕΜΑΚ μαζί με διασωστικό σκύλο. Στο νησί μεταφέρθηκαν επίσης με Super Puma και 9 άτομα, διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στην παραλία, χωρίς να αναφερθεί αγνοούμενος επιβάτης.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, μετά την κατολίσθηση, έχει εκκενωθεί η παραλία του «Ναυαγίου» και έχει απαγορευθεί, μέχρι νεοτέρας, από την Λιμενική Αρχή Ζακύνθου, η προσέγγιση των σκαφών στην παραλία.

Από τη πρώτη στιγμή τέθηκε σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Σε αυτό διακομίσθηκαν επτά συνολικά τραυματίες, εκ των οποίων μια γυναίκα 34 ετών, τσεχικής υπηκοότητας, νοσηλεύεται με κάταγμα στον σπόνδυλο. Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά, φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, με ελαφρά τραύματα, έλαβαν εξιτήριο».

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας.

«Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους» προσθέτει ο κ. Λέκκας, ενώ τονίζει ότι «έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου».

«Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών» καταλήγει ο καθηγητής σεισμολογίας.

Πηγή: imerazante.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ