• Πυρά της αυτοδιοίκησης για το Σκοπιανό- Απαράδεκτη και ''κατάπτυστη'' χαρακτηρίζουν τη συμφωνία

  4:58 πμ, Παρασκευή 22 Ιουν 2018 4:58 πμ, Παρασκευή 22 Ιουν 2018

  "Η αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά'' ώστε να μην επικυρωθεί η ''κατάπτυστη'' ''συμφωνία των Πρεσπών'' με τα Σκόπια, δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας μέσω κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό ζήτημα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου.

  ''Ένας και μόνο είναι ο στόχος μας, να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

  "Η αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία και σε ολόκληρη την χώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε αυτή η συμφωνία να μην επικυρωθεί ποτέ. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση, αλλά εθνική ήττα. Η «συμφωνία των Πρεσπών» το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αναγνωρίζοντας στα Σκόπια "μακεδονική" γλώσσα, "μακεδονική" ταυτότητα και όνομα",.πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

  Ολοκληρώνοντας ο κ. Τζιτζικώστας, σημείωσε πως "ενωμένη η Αυτοδιοίκηση θα εκφράσει τον ελληνικό λαό" και κάλεσε την ''κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα πολιτικά κόμματα, και κάθε Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου ξεχωριστά, να ακούσουν την Αυτοδιοίκηση και τον ελληνικό λαό".

  Εν τω μεταξύ ,'' μονόδρομο'', χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων

  "Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά για να ανατραπεί μια απόφαση που βλάπτει μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη. Σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να αποφασίζει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λαός πρέπει να πάρει την κυρίαρχη απόφαση. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι δημοκρατική διέξοδος. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού", επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:" Ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε αυτή τη συμφωνία. Εγώ δεν συμμερίζομαι την άποψή του, παρά το σεβασμό που τρέφω στο θεσμό που εκπροσωπεί. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν με βάση τις θεσμικές μας αρμοδιότητες να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να απαιτήσουν αυτές το δημοψήφισμα''.

  Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη "όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν ότι δεν θα επικυρώσουν καμία τέτοια συμφωνία με την ψήφο τους, αν και όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία".

  "Η διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς και των εθνικών συμβόλων δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης, επικαλούμενος και την οργή των πολιτών με τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και "με τις αλυτρωτικές προθέσεις των γειτόνων μας", που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, δήλωσε ο κ. Πατούλης.

  Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ''διαπιστώνω από την παρουσία μου στη Μακεδονία τις τελευταίες ημέρες, ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όχι μόνον της Μακεδονίας, αλλά όλης της Ελλάδος, είναι εξοργισμένοι .Είναι εξοργισμένοι γιατί κάποιοι βάφτισαν ρεαλισμό την υποχωρητικότητα και γιατί βαφτίστηκε το ξεπούλημα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, ως αναγκαία υποχώρηση και μέρος της λύσης σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε".

  Επιπρόσθετα, εστίασε στην «πρωτοφανή αγριότητα» με την οποία η Αστυνομία αντιμετώπισε την προηγούμενη Κυριακή τους πολίτες εκείνους που ήθελαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών. "Πολλή βία, αδικαιολόγητη βία, για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν", σημείωσε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε και την "ειρωνική στάση" του κ. Κοτζιά απέναντι σε όσους διαφωνούν με τον τρόπο που χειρίστηκε το Μακεδονικό ζήτημα.

  Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όμως, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου Κλεισθένης του υπ. Εσωτερικών, έθεσε και μία άλλη διάσταση του θέματος. «Αν ψηφίσουν την απλή αναλογική έτσι όπως την παρουσίασαν, θα δημιουργήσουν όχι μόνον ζήτημα κυβερνησιμότητας σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά θα ανοίξουν πληγές σε ευαίσθητα εθνικά περιοχές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παρεμβάσεων από δυνάμεις και πρόσωπα που ελέγχονται από εξωχώρια κέντρα και προωθούν αλλότρια εθνικά συμφέροντα», τόνισε.

  Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα κι άλλες πρωτοβουλίες, ώστε το θέμα, όπως ανέφερε, όχι απλά να μείνει ψηλά στην ατζέντα της καθημερινότητας, αλλά να ανατραπεί μια απόφαση "που βλάπτει μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη. Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός πάνω από κόμματα. Ο δικός μας ο στόχος είναι να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τους Έλληνες. Να συμβάλλουμε θετικά, με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε ως χώρα και ως λαός να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι" σημείωσε χαρακτηριστικά.

  «Έτσι είναι, έτσι γίνεται με τις συμφωνίες κάτι παίρνουν οι άλλοι και κάτι δίνουμε εμείς. Μετά από μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα, χωρίς εκλογές, δηλ. χωρίς τη δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. Θέλω να καταγγείλω την ακραία στάση της αστυνομίας, αλλά και την αλαζονεία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά για τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά ανήμερα της συμφωνίας στις Πρέσπες. Δεν μπορεί να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά. Αυτό δείχνει μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει τα κόμματα και τις συμφωνίες. Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι απαράδεκτη», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.

  Παρεμβάσεις στη Συνέντευξη Τύπου έκαναν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χ. Μέτιος, η Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας Π. Βριζηίδου, εκπροσωπώντας τον κ. Βοσκόπουλο, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας Ε. Λαμπάκης, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ι. Λώλος.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα