Γλίτωσε τη φυλακή ο Μαντέλης για τα “μαύρα” της Siemens με ποινή 5 ετών εξαγοράσιμη

Της Άννας Κανδύλη

Γλίτωσε τη φυλακή ο Τάσος Μαντέλης καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε την πρωτόδικη ποινή των οκτώ χρόνων κάθειρξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προερχόμενο από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, σε φυλάκιση πέντε ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να πληρώσει για την «ελευθερία» του ποσό που φτάνει τις 140.000 ευρώ.

«Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε. Ζω με 1.100 ευρώ το μήνα σύνταξη εγώ και η οικογένεια μου», είπε ο Τάσος Μαντέλης ζητώντας από το δικαστήριο το ποσό να μπει σε δόσεις και επιπλέον να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο αυτό που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγηθεί η δυνατότητα πληρωμής των 140.000 ευρώ σε 32 μηνιαίες δόσεις ενώ επιδίκασε 30.000 ευρώ, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Παράλληλα, ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Τάσου Μαντέλη που είχε δεσμευτεί μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, οι δικαστές αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο όπως ζήτησε ο Τάσος Μαντέλης.

Στη φυλακή ο Ηλίας Γεωργίου

Από τη φυλακή ωστόσο δεν γλίτωσε το άλλοτε μεγαλοστέλεχος της Siemens Ελλάς και «δωροδότης» του κ. Μαντέλη, Ηλίας Γεωργίου. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Η συνήγορος του 80χρονου, όπως είπε, θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο και άμεση αναστολή της ποινής.

Τέλος το δικαστήριο καταδίκασε τον συνεργάτη του πρώην υπουργού Αριστείδη Μαντά σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ