Για πρώτη φορά έγινε “τυφλή” πτήση από τουρκικό ελικόπτερο στη ΡΩ – Πεντάγωνο: Ακολουθήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής – ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 11.00 το βράδυ της Δευτέρας στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, ανατολικά του Καστελόριζου, στη νήσο Ρω.

Στις 10.28 ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε για πρώτη φορά χωρίς φώτα πλεύσης την Ρω, πραγματοποιώντας πτήση σε κοντινή απόσταση.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο Τούρκος πιλότος μόλις απομακρύνθηκε από την νήσο επιχείρησε κάνοντας περιστροφή να πλησιάσει αυτή την φορά ανάβοντας και προβολέα.

Ο αρχιλοχίας – υπαρχιφύλακας του φυλακίου της Ρω έριξε δυο ριπές. Ήταν τροχιοδεικτικά πυρά, προς την πλευρά του ελικοπτέρου, με στόχο αποτρεπτικό, ώστε να απομακρυνθεί από την περιοχή, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το δικινητήριο ελικόπτερο Augusta Bell, εντάχθηκε στην δύναμη του τουρκικού λιμενικού του Κας μόλις στις 20 Μαρτίου κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση Ηνίοχος. Στις 19 Μαρτίου στο πλαίσιο της άσκησης Ηνίοχος οι συμμαχικές δυνάμεις (ελληνικά F16, με F15 της ΗΠΑ, Eurofighter Typhoon της Μ. Βρετανίας, ισραηλινά F16 και ιταλικά Tornado) προχώρησαν σε σκληρές αερομαχίες ανάμεσα στην Ρόδο και το Καστελόριζο, προσομοιάζοντας αναχαίτιση απειλής εξ ανατολών.

Το τουρκικό ελικόπτερο με έδρα το Κας της Τουρκίας, την παραλιακή πόλη απέναντι από το Καστελόριζο, είχε πραγματοποιήσει πάλι νυχτερινή πτήση πριν μερικές ημέρες, εντός τουρκικού FIR, χωρίς όμως να προκαλέσει.

Χθες το βράδυ, ωστόσο. πραγματοποίησε πτήση χωρίς φώτα πλεύσης και χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ο προβολέας που άναψε θεωρείται άκρως επιθετική ενέργεια και γι’ αυτό υπήρξε η αποφασιστική απάντηση από ελληνικής πλευράς. Μάλιστα όταν έπεσαν οι δύο ριπές από το G3 του Έλληνα υπαρχιφύλακα του φυλακίου είχαν ήδη γίνει όλες οι επιπλέον απαραίτητες ενέργειες περαιτέρω αποτροπής. Από το Πεντάγωνο τονίζουν πως κάθε φορά που θα υπάρχει ανάλογη πρόκληση θα ακολουθούνται οι διεθνείς κανόνες εμπλοκής.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ