• Αυλαία στη δικαστική υπόθεση των δομημένων ομολόγων του ΤΣΠΕΑΘ και του ΤΕΑΥΦΕ

  4:11 μμ, Τετάρτη 11 Οκτ 2017 4:11 μμ, Τετάρτη 11 Οκτ 2017

  Αυλαία έριξε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδίκαζε την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, έκαστο.

  Οι δικαστές έκριναν ενόχους, καταδικάζοντας τους σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, τον καθένα , με αναστολή, τον Δημήτρη Καπράνο, πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ και τoν πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου "Μεταξά", Νίκο Δεσποτόπουλο.

  Ο πρώτος καταδικάστηκε για νομιμοποίηση εσόδων από δωροληψία (παραγεγραμμένο πλέον) και ο Ν.Δεσποτόπουλος ως άμεσος συνεργός στο αδίκημα.

  Τα αδικήματα σχετίζονται με την κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων ο κ. Καπρανος εμφανιζόταν ως αποδέκτης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

  Καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, δεν προέκυψε ούτε απειλήθηκε ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία από τα συγκεκριμένα ομόλογα οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.

  Πρόκειται για τους Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρόεδρο του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργο Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και τους Δ. Παστελάκο, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλο, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρη.

  Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ο Δημήτρης Καπράνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».

  Επίσης, οι δικηγόροι του κ. Καπράνου Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο.«

  Ο δικηγόρος Αλέξης Στεφανάκης

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα