Δίκη Χρυσής Αυγής: Να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων ζητούν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής

Την αποκάλυψη της ταυτότητας των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων επίκειται στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ζητούν συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής.

Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι των Αιγυπτίων αλιεργατών, καλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες «να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια».

Όπως αναφέρουν η κατάθεση υπό συνθήκες ανωνυμίας, αντιβαίνει στις αρχές της δίκαιης δίκης, αλλά και επιτρέπει στους θύτες να παραστήσουν τα θύματα. Ζητούν μάλιστα από τις αρχές και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους προστατεύοντάς τους από οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού ή εκδίκησης σε βάρος τους. Επίσης, οι συνήγοροι δηλώνουν ότι αν η κατάθεση των μαρτύρων αυτών δεν γίνει επωνύμως, αρνούνται να συμμετάσχουν στην εξέτασή τους κατά την ακροαματική διαδικασία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Μεταξύ των εξεταστέων μαρτύρων που καλούνται από την Εισαγγελία Εφετών για τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” το επόμενο χρονικό διάστημα είναι και οι αναφερόμενοι ως «προστατευόμενοι μάρτυρες Α, Β, Γ, Δ, και Ε» στον κατάλογο που επισυνάπτεται στην κλήση, με αύξοντα αριθμό από 127 έως 131.

Οι μάρτυρες αυτοί έχουν καταθέσει στην προδικασία, με χρήση των διατάξεων περί προστασίας μαρτύρων (άρθρο 9 ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 8 παρ. 1 ν. 3875/2010), χωρίς την αναγραφή του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας, εργασίας, επαγγέλματος και ηλικίας τους στην έκθεση ένορκης εξέτασής τους, ενώ προγραμματίζεται να καταθέσουν, όπως και έχουν εμφανιστεί ήδη κατά την εκφώνηση της υπόθεσης, με χρήση μόνο ηχητικής μετάδοσης.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα τον φόβο των μαρτύρων, ιδίως όσων έχουν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία, όσον αφορά την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Ωστόσο, δεκάδες μάρτυρες ξεπέρασαν τον φόβο, βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν επώνυμα και στην προδικασία και στη δίκη.

Η κατάθεση μαρτύρων, υπό συνθήκες ανωνυμίας και απουσίας από το ακροατήριο, είναι ευθέως αντίθετη στην αρχή της δίκαιης δίκης και παραβιάζει την αρχή της αμεσότητάς της. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι σε τέτοιες διαδικασίες. Το τελευταίο δε που επιθυμούμε ως πολιτικώς ενάγοντες της παρούσας δίκης είναι να επιτραπεί στους θύτες να υποδυθούν τα θύματα. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το ότι στη διάρκεια των χρόνων που έχουν περάσει από το έτος 2001, που θεσπίστηκε, για πρώτη φορά, αυτό το μέτρο, μέχρι σήμερα, έχει περιέλθει σε πλήρη αχρησία.

Άλλωστε, τα στοιχεία και των συγκεκριμένων μαρτύρων έχουν διαρρεύσει από μερίδα του Τύπου, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιορισθεί το πρόσωπο αυτών, με βάση και το περιεχόμενο των μαρτυρικών τους καταθέσεων.

Έχοντας ως σκοπό την αποδεικτική πληρότητα της διεξαγόμενης δίκης και τη διασφάλιση του ελέγχου της αξιοπιστίας όλων των μαρτύρων, καλούμε τους προστατευόμενους μάρτυρες να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια.

Και φυσικά καλούμε τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση και τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μάρτυρες αυτούς, προστατεύοντάς τους αποτελεσματικά από οποιαδήποτε πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση κατάθεσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν πρόκειται να εξετάσουμε τους εν λόγω μάρτυρες”.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

των Αιγυπτίων αλιεργατών,

Θανάσης Καμπαγιάννης

Κώστας Παπαδάκης

Κώστας Σκαρμέας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ