Έρευνα για τις καταγγελίες Ράικου διέταξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Της Άννας Κανδύλη

Ξεκίνησε από τον Άρειο Πάγο η διερεύνηση της υπόθεσης που προέκυψε μετά την υποβολή παραίτησης της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου. Με ανακοίνωση της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασιλικής Θάνου, γνωστοποιείται ότι η έρευνα έχει διπλή κατεύθυνση: Αφενός τα δημοσιεύματα περί αναφοράς της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα σχετικά με καθυστέρηση αποστολής στοιχείων από την εισαγγελία διαφθοράς για δυο δικογραφίες που αφορούσαν η μια στην προμήθεια των φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου και η δεύτερη στα ελικόπτερα NHI 90, αφετέρου τις καταγγελίες της κ. Ράικου περί στοχοποίησής της από “παράκεντρα” εξουσίας προκειμένου να μην προχωρήσει η έρευνα για τη Novartis.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.

2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.

3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς. Η Πρόεδρος του Αρείου ΠάγουΒασιλική Θάνου-Χριστοφίλου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ