Τηλεσκόπια στη Θεσσαλονίκη

Οι λάτρεις της παρατήρησης αστρονομικών φαινομένων θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα σπάνιο φαινόμενο αύριο τα ξημερώματα (Τετάρτη 6 Ιουνίου), την διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο. Στον 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, θα στηθούν ειδικά τηλεσκόπια και μία κάμερα με οθόνη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν το αστρονομικό φαινόμενο που θα επαναληφθεί και πάλι μετά από 105 χρόνια (το 2117).

Το φαινόμενο διάβασης της Αφροδίτης πάνω από τον ηλιακό δίσκο, θα δημιουργήσει μία ιδιότυπη έκλειψη – σαν μία μαύρη κηλίδα να περνά μπροστά από τον Ήλιο – που όμως θα είναι κατά πολύ μικρότερη της έκλειψης της Σελήνης, αφού η διάμετρος της Αφροδίτης είναι 32 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και η απόστασή της από τη Γη μεγαλύτερη της Σελήνης.

Η διάβαση θα διαρκέσει συνολικά έξι ώρες και τριάντα λεπτά (από τη 1:10 έως τις 7:38), αλλά από την Ελλάδα θα είναι ορατή κατά τα τελευταία στάδια και μόνο για μιάμιση ώρα, κατά την ανατολή του Ήλιου (από τις 6:03 έως τις 7:38).

Η λαμπερή Αφροδίτη διέρχεται ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο κάθε περίπου 560 ημέρες, ωστόσο η διέλευσή της ακριβώς πάνω στον ηλιακό δίσκο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Οι αστρονόμοι συνιστούν στους ενδιαφερόμενους να παρατηρήσουν το φαινόμενο μόνο με τη χρήση κατάλληλων φίλτρων. Η εκδήλωση στον Πύργο της Παιδαγωγικής θα είναι ανοιχτή για το κοινό.        

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ