• Γιατί γίνεται Σαχάρα η Κρήτη;

  10:34 πμ, Τετάρτη 16 Μάι 2012 10:34 πμ, Τετάρτη 16 Μάι 2012

  Το φαινόμενο της σκόνης της Σαχάρας που προκαλεί το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα της ατμόσφαιρας και μεταφέρεται με τους νοτιάδες, ειδικά καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί αντικείμενο μεγάλου πειράματος που ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών, στην Κρήτη.

  Το πείραμα, στο οποίο συμμετέχουν 36 επιστήμονες από 11 χώρες, διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MESOAQUA, που περιλαμβάνει ένα δίκτυο μεγάλων ερευνητικών πειραματικών υποδομών για τη θαλάσσια έρευνα σε 5 χώρες (Νορβηγία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία και Ελλάδα).

  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΛΚΕΘΕ, μια από τις 5 αυτές υποδομές είναι οι πειραματικές εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη που διατίθενται για μεγάλης κλίμακας πειράματα από διεθνείς ερευνητικές ομάδες.

  «Το θέμα του πειράματος εμφανίζει έντονο τοπικό ενδιαφέρον καθώς αφορά την κατανόηση των μηχανισμών απόκρισης του θαλάσσιου συστήματος στην προσθήκη σκόνης της Σαχάρας, φαινομένου που εμφανίζεται έντονα στην περιοχή μας ιδιαίτερα κατά τους εαρινούς μήνες. Η γνώση αυτή σχετίζεται με την εκτίμηση της παραγωγικότητας της θάλασσας», καταλήγει η ανακοίνωση.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα