Τα μυστικά για τα μαθήματα και τη βαθμολόγηση των Πανελλαδικών

Πριν από το Πάσχα θα ξέρουν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων το πρόγραμμα των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν.

Με την καθιερωμένη Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε χθες ρυθμίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για τις εξετάσεις, όπως ο τρόπος που θα βαθμολογηθούν και αναβαθμολογηθούν τα γραπτά των μαθητών και οι υποχρεώσεις των μαθητών και των επιτηρητών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Αρχαία Ελληνικά 

1. Δίνεται στους υποψηφίους απόσπασμα διδαγμένου «κειμένου 12-20 στίχων» με νοηματική συνοχή και τους ζητείται:

α)να μεταφράσουν ένα τμήμα του 8−10 στίχων στη νέα ελληνική και β) να απαντήσουν σε:

i. Δύο ερωτήσεις ερμηνευτικές, που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες/αξίες/προβλήματα, στη στάση/ ήθος/χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό/ κοινωνικό/ πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του έργου, στη δομή/σύνθεση του κειμένου, σε υφολογικά/ αισθητικά θέματα, με βάση ολόκληρο το ανωτέρω απόσπασμα.

ii. Μία ερώτηση ερμηνευτική που αναφέρεται σε τμήματα του από μετάφραση διδασκόμενου κειμένου, σε συσχετισμό με το παραπάνω εξεταζόμενο πρωτότυπο απόσπασμα. Σ’ αυτή την περίπτωση δίνεται στους υποψηφίους σε φωτοτυπία το συγκεκριμένο μεταφρασμένο τμήμα.

iv. Μία ερώτηση λεξιλογική σημασιολογική (σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας, διατήρηση ή αλλαγή της σημασίας τους, οικογένειες ομόρριζων λέξεων, απλών ή σύνθετων, συνώνυμα, αντώνυμα).

2. Δίνεται επίσης αδίδακτο πεζό κείμενο αττικής διαλέκτου 10-12 στίχων και ζητείται:

α) να το μεταφράσουν στη νέα ελληνική και β) να απαντήσουν σε: 

i. Mία ερώτηση γραμματικής και 

ii. Μία ερώτηση συντακτικού

Κάθε ερώτηση του αδίδακτου κειμένου μπορεί να αναλύεται σε δύο υπο-ερωτήματα, ανάλογα με το είδος των ερωτήσεων που χρησιμοποιούνται.

3. Η βαθμολογία κατανέμεται ως εξής:

α) η μετάφραση του διδαγμένου κειμένου βαθμολογείται με 10 μονάδες και του αδίδακτου με 20 μονάδες της εκατοντάβαθμης κλίμακας.

β) Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 10 μονάδες της εκατοντάβαθμης κλίμακας.

γ) Στις περιπτώσεις των διδαγμένων κειμένων για τα οποία δεν προβλέπεται από το Πρόγραμμα Σπουδών διδασκαλία από μετάφραση, δεν δίνεται στους υποψηφίους ή υπό στοιχείο 1. β. ii ερμηνευτική ερώτηση και τότε οι δυο πρώτες υπό στοιχείο 1. β. i. ερμηνευτικές ερωτήσεις βαθμολογούνται η καθεμία με 15 μονάδες της εκατοντάβαθμης κλίμακας.

 

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

Πανελλαδικές – Ο αριθμός των εισακτέων ανά ίδρυμα και τμήμα

Πανελλαδικές: Αυτές είναι αιτήσεις που πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ