• Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος

  2:27 μμ, Πέμπτη 15 Οκτ 2015 2:27 μμ, Πέμπτη 15 Οκτ 2015

  Μια σημαντική μορφή της Ορθοδοξίας και της Κρήτης, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου Νεκτάριος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 χρονών, σε νοσοκομείο της Αθήνας ύστερα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

  Η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερσονήσου μέσω της ιστοσελίδας ανέφερε για το θλιβερό άγγελμα του αγαπητού και σεβαστού ποιμενάρχη: «Μετά βαθείας οδύνης σας γνωρίζουμε ότι εκοιμήθη εν Κυρίω ο Επίσκοπος μας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κυρός Νεκτάριος. Εύχεσθε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού».

  Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Καρπαθίου Πελάγους Νεκτάριος,κατά κόσμο Νεκτάριος Παπαδάκης, γεννήθηκε στο Καταλαγάρι Ηρακλείου το 1951. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Αχαρνών και στην συνέχεια φοίτησε στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Ύστερα φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1975.

  Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη και το 1971, χειροτονήθηκε διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κύριο Ευγένιο.

  Ο Νεκτάριος Παπαδάκης υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως Διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου, ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σταυροφόρων, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ως Πρωτοσύγκελος, ενώ δίδαξε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

  Στις 6 Οκτωβρίου 1990, εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου και η χειροτονία του τελέσθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1990 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μήνα Ηρακλείου.

  Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του ιδρύθηκαν οι Mονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων «Παναγία η Γερόντισσα» στο Οροπέδιο Λασιθίου, «Ο 'Αγιος Παντελεήμων» στην Ενορία Αγίας Tριάδος της Πόλεως του Αγίου Nικολάου» και «Η Μεγάλη Παναγία» στη Λατσίδα Μεραμβέλλου.

  Επίσης, κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πολλά εκκλησιαστικά μνημεία της Μητροπόλεως. Αναπαλαιώθηκαν και επαναλειτούργησαν η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αρετίου, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, η Ιερά Μονή Παναγίας Κεράς, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεότόκου Κρουσταλλένιας, και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής. Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και εμπλουτίστηκε με σημαντικά κτίσματα η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι.

  Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η διάσωση και έγινε η ψηφιοποίηση του αρχείου της Χριστιανικής Δημογεροντίας Λασιθίου (1869-1898). Πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, της οποίας ήταν Πρόεδρος.

  Ιδιαίτερη μέριμνα του αοιδίμου Μητροπολίτη Νεκτάριου ήταν η καλλιέργεια των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων, το ενδιαφέρον του για τις αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές και για την εκπαίδευση των νέων. Διευκόλυνε την ανέγερση μεγάλων συγκροτημάτων των ΤΕΙ σε έκταση που παραχωρήθηκε στο δήμο Αγίου Νικολάου.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα