Ιερώνυμος: Σήμερα ζούμε ένα κομμάτι από την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής

«Η πατρίδα μας είναι σε μια δύσκολη πορεία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο κήρυγμά του, με αφορμή την εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου και κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός. «Έχουμε ξαναπεράσει δυσκολίες και κρίσεις. Σήμερα που ήρθαμε να προσκυνήσουμε τον Σταυρό ας προσευχηθούμε να μας δώσει μετάνοια, αλλαγή τρόπου ζωής και συμπεριφοράς κι αυτό να γίνει μήνυμα για όλο τον τόπο», παρότρυνε ο Μακαριώτατος.

«Ο Κύριός μας έρχεται στη Γη για να σώσει τον άνθρωπο, να βοηθήσει τον καθένα από μας», είπε στο κήρυγμά του και υπογράμμισε πως «σήμερα ζούμε ένα κομμάτι από την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Όχι μόνο έρχεται ο Θεός για τον καθένα από μας στη Γη, αλλά και για να σταυρωθεί. Όλα γίνονται για τον άνθρωπο, για τον καθένα από μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε πως «οι άνθρωποι αποκόπτονται από αυτή τη ρίζα της κοινωνίας με τον Θεό και παύουν να είναι άνθρωποι, γίνονται απάνθρωποι. Είναι αυτοί που έχουν τη θεωρία ότι δεν μας χρειάζεται ο Θεός, ότι ο Θεός πέθανε. Δυστυχώς, όμως, εκεί που πεθαίνει ο Θεός, πεθαίνει και η ανθρωπιά, πεθαίνει και ο άνθρωπος. Και η ιστορία μας δείχνει τι υπέστη ο κόσμος από αυτήν τη θεωρία». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «Τίποτε δεν είναι καλύτερο από την ψυχή του ανθρώπου, αλλά αυτό το απλουστεύουν οι άνθρωποι που απομακρύνονται από τον Θεό. Ο άνθρωπος, που αξίζει όσο ο καθένας μας, στους φούρνους της Γερμανίας υπολογίζεται ως ποσότητα σαπουνιού, σπίρτων ή άλλων υλικών», σημείωσε.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έθεσε το ερώτημα «τι είναι ο άνθρωπος» για να συνεχίσει: «Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει την έννοια του ανθρώπου και ένας μεγάλος λογοτέχνης έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο ”Ο άνθρωπος. Αυτός ο άγνωστος”. Για αυτόν τον άνθρωπο, τον καθένα από μας, κατεβαίνει ο Θεός στη Γη και δίνει το Ευαγγέλιο, που σημαίνει το χαρούμενο μήνυμα. ”Εγώ είμαι το φως”, είπε ο Κύριος, ”αν με ακολουθήσεις, δεν θα ζεις στο σκοτάδι. Εγώ είμαι η ζωή, η αλήθεια”».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «υπάρχει, όμως, κι άλλη μία θεωρία, της δικής μας παράδοσης, της Ορθοδοξίας, αυτή που μας δίδαξε ο Άγιος Κοσμάς, ότι ο άλλος είναι ο αδελφός μας, είναι η παρηγοριά μας ή, όπως είπε ο Άγιος Σεραφείμ, είναι η χαρά μας. Στην εποχή μας αυτά τα δύο ρεύματα έχουν συναντηθεί και χρειάζεται το φάρμακο που δίνει ο Χριστός με το Σταυρό. Ο Σταυρός του Κυρίου, το θαύμα αυτό για τον καθένα από μας, δίνει τη δύναμη».

Ανέφερε, επίσης, ότι χρειάζεται μετάνοια, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες «κι όταν λέμε μετάνοια εννοούμε την αλλαγή μυαλού, νοοτροπίας, σκέψης».

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου τέλεσε ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο μητροπολίτης Παροναξίας στην προσφώνησή του τόνισε πως με «χαρά γιορτάζουμε τη σημερινή ημέρα και μάλιστα προτρεπόμενοι από τον ιερό υμνογράφο πλησιάζουμε και αγγίζουμε τον Σταυρό του Κυρίου μας. Πλησιάζουμε με χαρά μεγάλη, αλλά και με δέος, με φόβο. Φόβο για την αμαρτία ως ανάξιοι και χαρά για την Σωτηρία. Πάνω στον Σταυρό αυτόν ο Ίδιος σταυρώθηκε και πέθανε για τις αμαρτίες μας και αλίμονο αν προσερχόμεθα χωρίς αυτήν τη συναίσθηση, αλλά και με χαρά για τη Σωτηρία που δίνει στον κόσμο. Ο Σταυρός του Κυρίου είναι πηγή ευλογίας, χάριτος, σωτηρίας, αφού με τη Σταύρωσή Του ο Κύριος έδωσε την λύτρωση στον άνθρωπο».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και επισήμανε πως η πατρική και διακριτική του παρουσία αυτό το τριήμερο στην Πάρο έχει δώσει μεγάλη αγαλλίαση.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε το μητροπολίτη Παροναξίας για την πρόσκληση και την ευκαιρία που του έδωσε να ζήσει κατανυκτικά αυτές τις τρεις ημέρες.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς εκπαιδευτικούς και μαθητές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ