Παράνομες κρίθηκαν οι απολύσεις του Ιουνίου του 2013 στην ΕΡΤ

Της Άννας Κανδύλη

Παράνομες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τις ομαδικές απολύσεις των 2.915 εργαζομένων στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013 όταν ο τότε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου έριξε το «μαύρο» στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Παράλληλα το δικαστήριο έκρινε οτι υποχρεούται ο διάδοχος φορέας στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.

Την προσφυγή είχαν κάνει 198 εργαζόμενοι  υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή (Οδηγίες 75/129/ΕΟΚ, 92/56/ΕΟΚ και 98/59/ΕΚ) και την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 1387/1983) για τις ομαδικές απολύσεις.

Το δικαστήριο έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του ότι όντως εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983.

Δηλαδή εργοδότης όφειλε πριν προχωρήσει σε αυτές, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς το σκοπό αποφυγής ή μείωσης των σχεδιαζόμενων απολύσεων, παρέχοντας σε αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία, αλλά και ανακοινώνοντάς τους, τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων και των απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν».

 

 

 ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

 

Σε άλλο σημείο της απόφασης σημειώνεται επίσης οτι  η αρνητική κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε για την ΕΡΤ δεν παράγει δεσμευτικό δεδικασμένο για τα πολιτικά δικαστήρια, τα οποία μπορούν να ελέγξουν-δικάσουν υποθέσεις με το ίδιο αντικείμενο, και πολύ περισσότερο όταν οι προσφεύγοντες στα δικαστήρια είναι διαφορετικά πρόσωπα.

Η πρωτοδίκη απόφαση καταλήγει ότι οι αγωγές των απολυμένων πρέπει να γίνουν δεκτές λόγω παράβασης της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων και παράλληλα υποχρεώνει το Δημόσιο να απασχολεί τα πρόσωπα που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη «με την ειδικότητα και κατά τους όρους που ίσχυαν πριν την απόλυσή τους και με την απειλή επιβολής χρηματικής ποινής, ύψους 100 ευρώ, υπέρ καθενός και για κάθε ημέρα παράβασης της υποχρέωσης αυτής».

Παράλληλα, κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τους 198 απολυμένους. 

 

 

Δηλώσεις δικηγόρων 

 

Η  κυρία Δερμιτζάκη  και ο κ. Βασιλείου που χειρίστηκαν την υπόθεση των 198 επεσήμαναν ότι «πριν από σχεδόν ένα έτος το ΣτΕ έκρινε σε Ολομέλεια ότι δήθεν στην περίπτωση της ΕΡΤ Α.Ε. δεν ήταν εφαρμοστέο το ευρωπαϊκό δίκαιο των ομαδικών απολύσεων, με το επιχείρημα ότι η ΕΡΤ Α.Ε. ασκούσε δημόσια εξουσία, και ως εκ τούτου -αν και ανώνυμη εταιρεία- προσιδίαζε σε φορέα δημοσίου δικαίου».

Όμως η απόφαση αυτή, συνεχίζουν οι δύο νομικοί παραστάτες των απολυμένων- «τουλάχιστον ως προς το σκέλος αυτό, δεν ήταν αναμενόμενη, αφού αγνόησε όχι μόνο το σαφές γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις και την πάγια νομολογία τού κατ’ εξοχήν αρμοδίου επί των σχετικών θεμάτων Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), αλλά ακόμη και την ad hoc απόφαση με την οποία το ΔΕΕ είχε κρίνει προ πολλού ότι η ίδια η ΕΡΤ Α.Ε. δεν ασκούσε δημόσια εξουσία». 

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ, σημειώνουν οι δύο δικηγόροι,  «προκάλεσε μεγάλη σύγχυση τόσο ως προς τη δεσμευτικότητά της για τα πολιτικά δικαστήρια που εκλήθησαν να κρίνουν επί υποθέσεων απολυμένων της ΕΡΤ Α.Ε. όσο και ως προς τη νομιμότητα των απολύσεων καθ’ εαυτήν».

Με την απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών «βάζει τα πράγματα στη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας τόσο ότι η ως άνω απόφαση του ΣτΕ δεν είναι δεσμευτική για τα πολιτικά δικαστήρια, όσο και ότι  η ΕΡΤ Α.Ε., με βάση τη νομολογία του ίδιου του ΔΕΕ, δεν ασκούσε δημόσια εξουσία, και επομένως οι απολύσεις που έλαβαν χώρα ήταν παράνομες, αφού παραβίασαν το ευρωπαϊκό δίκαιο των ομαδικών απολύσεων».

 

Διαβάστε επίσης

 Κόντρα Κωνσταντοπούλου – Κυριαζίδη για την “εισβολή” στη Bουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Βαρουφάκης το Πυθαγόρειο Θεώρημα και ένα ψέμα της Commerzbank

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ