• ΦΩΤΟ-Στον περίβολο "κρύβεται" το μεγάλο μυστικό της Αμφίπολης

  10:49 πμ, Σαββατο 11 Οκτ 2014 10:49 πμ, Σαββατο 11 Οκτ 2014

  ΦΩΤΟ-Στον περίβολο "κρύβεται" το μεγάλο μυστικό της Αμφίπολης

  «Αργότερα στον ύπνο του είδε ένα παράξενο όνειρο. Ένας άνδρας με άσπρα μαλλιά και σεβάσμιο πρόσωπο του φάνηκε πως παρουσιάστηκε μπροστά του λέγοντας τα εξής:

  "Υπάρχει έπειτα κάποιο νησί στην πολυτρικυμισμένη θάλασσα μπροστά από την Αίγυπτο. Το ονομάζουν Φάρο".

  Σηκώθηκε λοιπόν αμέσως και προχώρησε προς την Φάρο η οποία ήταν ακόμα νησί, λίγο πιο πάνω από το Κανωβικό στόμιο, αλλά τώρα με επιχωμάτωση ενώθηκε με την στεριά» γράφει ο Πλούταρχος, στο έργο του «Βίοι Παράλληλοι, Αλέξανδρος-Καίσαρ» σχετικά με την οριοθέτηση της Αλεξάνδρειας από τον Αλέξανδρο και συνεχίζει:

  Μόλις λοιπόν είδε μια περιοχή τόσο ταιριαστή (γιατί είναι λωρίδα που με ισθμό με το ίδιο σχεδόν πλάτος σε όλα τα σημεία, χώριζε την μεγάλη λίμνη και την θάλασσα που καταλήγει σε μεγάλο λιμάνι), είπε ότι ο Όμηρος ήταν και ως προς τα άλλα θαυμάσιος και συνετός αρχιτέκτονας, και έδωσε εντολή να σχεδιάσουν το περίγραμμα της πόλης σε συνδυασμό με την περιοχή. Και καθώς δεν υπήρχε άσπρο χώμα, πήραν αλεύρι και έκαναν στην σκούρα γη κύκλο, που μέσα στην περιφέρεια του υπήρχαν ευθείες γραμμές, όπως ακριβώς θα ξεκινούσαν από κράσπεδο, και δίνοντας σχήμα χλαμύδας με το ίδιο μέγεθος συναντούσαν η μία την άλλη».

  Ας δούμε λοιπόν, πως ήταν τα τείχη της Αλεξάνδρειας:

  Παρατηρούμε ότι ακολουθούν το ίδιο μοτίβο με τον περίβολο του Τύμβου Καστά!

  Ας θυμηθούμε τώρα ότι η γεωφυσιολογία της περιοχής στα αρχαία χρόνια δεν ήταν αυτή όπως την ξέρουμε σήμερα. Στην περιοχή της Μεσολακκιάς και μπροστά από τον Τύμβο υπήρχε η λίμνη Κερκινίτις,όπου ήταν ο ναύσταθμός του Μακεδονικού στόλου η οποία συνδεόταν με τον Στρυμονικό κόλπο μέσω ενός ισθμού.

  Έτσι:

  "Μόλις λοιπόν είδε μια περιοχή τόσο ταιριαστή (γιατί είναι λωρίδα που με ισθμό -με το ίδιο σχεδόν πλάτος σε όλα τα σημεία- χώριζε την μεγάλη λίμνη και την θάλασσα που καταλήγει σε μεγάλο λιμάνι)", αναφέρει ο Πλούταρχος.

  Εκεί λοιπόν:

  "Και καθώς δεν υπήρχε άσπρο χώμα, πήραν αλεύρι και έκαναν στην σκούρα γη κύκλο" του οποίου η περιφέρεια υποδηλώνει τα τείχη της πόλης :

  "...και μέσα στην περιφέρειά του υπήρχαν ευθείες γραμμές, όπως ακριβώς θα ξεκινούσαν από κράσπεδο, και δίνοντας σχήμα χλαμύδας με το ίδιο μέγεθος, συναντούσαν η μία την άλλη".

  Μήπως λοιπόν ο Δεινοκράτης ο οποίος ανέλαβε να τειχίσει την Αλεξάνδρεια, "μόλις είδε μια περιοχή τόσο ταιριαστή", κατ'εντολήν Πτολεμαίου, να οριοθέτησε το σημείο ταφής για τον Αλέξανδρο έτσι ώστε να θυμίζει την ίδρυση της Αλεξάνδρειας;

  Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ...

  Πηγή: empedotimos.blogspot.gr/amfipolinews.blogspot.gr

  Διαβάστε επίσης:

  ΦΩΤΟ-Νέα εντυπωσιακά σχέδια για την Αμφίπολη

  ΒΙΝΤΕΟ-3D περιήγηση στον τάφο της Αμφίπολης

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα