• Έχει πανσέληνο; Γι' αυτό κοιμάσαι λιγότερο

  9:05 πμ, Τετάρτη 09 Ιουλ 2014 9:05 πμ, Τετάρτη 09 Ιουλ 2014

  Έχει πανσέληνο; Γι' αυτό κοιμάσαι λιγότερο

  Οι άνθρωποι κοιμούνται τα βράδια 25 λεπτά λιγότερο κατά μέσο όρο, όταν έχει πανσέληνο, σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει την πανάρχαια πεποίθηση ότι το «γεμάτο» φεγγάρι έχει τον τρόπο του να αναστατώνει τους ανθρώπους και, μάλιστα, τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες.

  Οι ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον Μάικλ Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», μελέτησαν στο εργαστήριο 47 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.

  Η έρευνα έδειξε ότι η φάση της Σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο. Όταν υπάρχει πανσέληνος, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν περισσότερο από άλλα βράδια και κοιμούνται 25 λεπτά λιγότερα.

  Μία άλλη ελβετική έρευνα που είχε γίνει πέρυσι, είχε καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα, ενώ είχε δείξει, επίσης ότι κατά τις πανσελήνους οι άνθρωποι βλέπουν περισσότερα όνειρα.

  Από την άλλη, όμως, γερμανική έρευνα, σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, είχε αποτύχει να βρει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη φάση του φεγγαριού και στον ανθρώπινο ύπνο.

  Οι Σουηδοί ερευνητές επισήμαναν ότι η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε έναν κλειστό εργαστηριακό χώρο, χωρίς παράθυρα, συνεπώς, για το λιγότερο ύπνο δεν μπορεί να ευθύνεται το αυξημένο φως στο περιβάλλον, λόγω της πανσελήνου.

  Όπως είπε ο Μ. Σμιθ, «πρέπει το ενσωματωμένο βιολογικό ρολόι μας να επηρεάζεται από το φεγγάρι, όπως συμβαίνει με τον κιρκαδιανό ρυθμό. Προς το παρόν, πάντως, αυτό είναι μία υπόθεση, που πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».

  Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Σουηδοί επιστήμονες αποδίδουν την επιρροή της πανσελήνου στο γεγονός ότι στη διάρκειά της ο εγκεφαλικός φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα. Η επίδραση αυτή είναι σαφώς πιο έντονη στους άνδρες.

  Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

  https://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(14)00543-0

  Διαβάστε επίσης:

  ΒΙΝΤΕΟ-8,5 ευρώ για το φραπέ

  Πώς ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογική μας διάθεση;

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα