23ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων – Όλα όσα συζητήθηκαν

Με εντυπωσιακή συμμετοχή μεγάλου αριθμού συνέδρων, εξόχως σημαντικές εισηγήσεις και έντονο και ουσιαστικό διάλογο, ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 12.11.2022 και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, η πρώτη ημέρα του 23ου Συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων σε συνεργασία με την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών και την Ένωση Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών «Ελένη Καρύδη» με γενική θεματική τη Δίκαιη Δίκη.

Οι γνωστοί ποινικολόγοι και μαχόμενοι δικηγόροι, Σάκης Κεχαγιόγλου, Αλέξης Κούγιας, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Θεόδωρος Μαντάς, Βασίλης Χειρδάρης, Ιπποκράτης Μυλωνάς, Αντώνης Βουλγαράκης, Κώστας Ντάλτας, Αλέξης Αναγνωστάκης, Αντώνης Αργυρός, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Κατερίνα Μαρουλάκη, Ηλίας Ηλιακοπουλος, Θεοδόσης Λουκαδούνος, Χριστίνα Σταμούλη, Σωτηρία Ζωγράφου, αλλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Γλύκας, υπερασπίστηκαν το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, τη σύγκρουση συμφερόντων αυτού πολλές φορές με το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την ανάδειξη της είδησης, το δικαίωμα κάθε πολίτη ενός Κράτους Δικαίου (κυρίως του κατηγορουμένου) σε μία δίκαια δίκη, το ανασταλτικό στα πλαίσια αυτής αποτέλεσμα της εφέσεως, της αιτιολόγησης της δικαστικής απόφασης, τα όρια και την προσήκουσα άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, τις παράνομες κατά την ΕΣΔΑ έρευνα και κατασχέσεις σε δικηγόρους, τον κίνδυνο ενοχοποίησης του για πράξεις νομιμοποίησης, το δικηγορικό απόρρητο και τις απαράδεκτες κάμψεις του στην Ελλάδα και Ευρώπη, την απουσία του κατηγορούμενου στη δίκη, την πραγματικότητα και τους ενδεχόμενους κινδύνους από την εφαρμογή αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και το θέμα του τηλεφωνικού απορρήτου και των υποκλοπών.

Οι ακαδημαϊκοί και δικαστές διεθνών δικαστηρίων κ.Φωτεινή Παζαρτζή ( η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ), ο κ.Χρήστος Ροζάκης (τ. Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ), η κ.Ευαγγελία Κουλουμπίνη (Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου)Ο, ο κ.Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος (τ. Δικαστής Γενικού Δικαστηρίου Ε.Ε.), και ο κ. Δημήτριος Ράικος (Πρόεδρος στο Ανώτατο Δευτεροβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο του Ο.Η.Ε.), οι Πανεπιστημιακοί κ. Τζούλια Ηλιοπούλου Στράγγα (ομ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ) και κ.Κατερίνα Συκιώτη (Καθηγήτρια Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου FREDERICK), αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί κ.Νικος Ποιμενίδης (Εισαγγελέας Εφετών), κ.Παναγιώτης Λυμπερόπουλος (Πρόεδρος Εφετών) και η κ.Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου (Πρόεδρος Πρωτοδικών) εισέφεραν τις άκρως ενδιαφέρουσες επιστημονικές τους απόψεις αλλά και τις τάσεις της εθνικής και διεθνούς νομολογίας πάνω στη δίκαιη δίκη και το τεκμήριο της αθωότητας, την μυστική απόδειξη, την υπέρβαση του εύλογου χρόνου διάρκειας μιας δίκης, τα απόρρητα έγγραφα, την διαδικασία στο ακροατήριο, αλλά και τις συνταγματικές παραμέτρους των υποκλοπών.

Η εισήγηση όμως που κυριολεκτικά κέρδισε τις εντυπώσεις, ήταν αυτή του γνωστού δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και όσα αυτός κατά την πολύμηνη έρευνα του ανακάλυψε και δημοσιοποίησε για το γνωστό predator και γενικότερα για τα κακόβουλα λογισμικά, την δημιουργία τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, το εμπόριο και τις διασυνδέσεις αυτών που τα χρησιμοποιούν.

Εξαιρετικά χρήσιμες οι προεδρίες των Αντεισαγγελέων ε.τ. κ.Βασίλειου Μαρκή και κ.Αθανάσιου Κατσιρώδη, του Προέδρου Εφετών κ.Αθανάσιου Νικολόπουλου, του δημοσιογράφου κ.Παναγιώτη Στάθη, των συναδέλφων κ.Αλέξιου Κούγια, κ.Μιχάλη Καλαντζόπουλο και κ.Στυλιανής Χαραλαμπίδου, που μαζί με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης συνέβαλαν στη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου και σημαντικών συμπερασμάτων.

Το συνέδριο χαιρέτισαν η Προέδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ.Μαργαρίτα Στενιώτη, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ κ.Αλέξανδρος Μαντζούτσος, ο Πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ κ.Χρήστος Στυλιανουδάκης, η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΥΔΗ, κ.Χριστίνα Τσαγκλή, ενώ πέραν των πολλών δικηγόρων παραβρέθηκε η τέως πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Βασιλική Θάνου και πολλοί άλλοι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί.

Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα συνάδελφο, καθηγητή του Ποινικού Δικαίου της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ενωσης, κ.Στέφανο Παύλου, του οποίου η σημαντική ακαδημαϊκή, δικηγορική και προσωπική (ακόμα και κατά την διάρκεια της ασθένειας του) ζωή και πορεία, χαρακτηριζόταν σε όλα τα επίπεδα προεχόντως απο αξιοπρέπεια. Ο ομ. Καθηγητής στην ίδια σχολή του ΔΠΘ, και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ενωσης κ.Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, αναφέρθηκε στην πορεία και το έργο του και το ΔΣ της Ενώσεως σε μια άκρως συγκινητική στιγμή, τίμησε τη μνήμη του προσφέροντας στην συνεργάτιδα του Άρτεμη Κοντολέφα, τιμητική πλακέτα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13.11.2022 ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ένα όμορφο γυναικείο άρωμα απλώθηκε την δεύτερη ημέρα (Κυριακή 13.11.2022) επικαλύπτοντας και απομακρύνοντας τις άσχημες έμφυλες και ενδοοικογενειακές μυρωδιές που έχουν κατακλύσει την κοινωνία μας τον τελευταίο καιρό.

Γυναικοκτονία, ως αδόκιμος όρος, ανάλυση όλων των μορφών της ενδοοικογενειακής βίας, τα δικαιώματα της παθούσας γυναίκας, καταπολέμηση της παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους, οριοθέτηση παιδικής ηλικίας (ο παιδόφιλος δεν μπερδεύεται από την ηλικία, αλλά έλκεται και επιθυμεί αυτή), Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις και νομολογία, η έξαρση του φαινομένου κατά (και μετά) την πανδημία (τρομακτικά νούμερα και ποιοτική κλιμάκωση της), την έμφυλη και ενδοοικογενειακή παρενόχληση και βία στον κυβερνοχώρο την ομοφοβία και τις κυρώσεις στην πρώτη ενότητα «έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία» από τον Πρόεδρο Εφετών, Δ.Ν. Εργατικού Δικαίου Πανεπιστημίου August-Bebel, Potsdam κ.Δημητρη Ορφανίδη, από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας, Ανδρομέδα Στεφανίδου, η Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα «ΔΙΟΤΙΜΑ» κ. Μαρια Αποστολάκη, και η δικηγόρος και μέλος του ίδιου κέντρου και ερευνήτρια σε θέματα φύλλου κ.Θεοδώρα Γκογκα, η Δικηγόρος, D.E.A., μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων «ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΥΔΗ» κ.Χριστίνα Τσαγκλή, η Δικηγόρος, Δ.Ν., Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ίδιας Ένωσης κ.Ελένη Τροβά (έντονες διαφωνίες προκάλεσε η πρόταση της για αντικειμενική ευθύνη που βρίσκει κι εμάς αντίθετους), καθώς επίσης και το μέλος της συνδιοργανώτριας Ενωσης, Δικηγόρος και πολύτιμη βοηθός στη διοργάνωση του 23ου συνεδρίου Σοφία Παπαδημητρίου, ο Δικηγόρος Πειραιά Βασίλειος Πεταλάς, η Δικηγόρος Αθηνών κ.Μαριζάνα Κικιρή, όπως και η κ. Δήμητρα Κοκκινιώτη, Δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ.

Στην δεύτερη ενότητα των γενετήσιων αδικημάτων και ιδίως αυτών σε βάρος ανηλίκων, ο Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και Δικηγόρος Αθηνών κ.Κωνσταντίνος Βαθιώτης, ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο και πρωτότυπα σε επιστημονικό επίπεδο τους αν μπορεί κάποιος και με ποιους τρόπους να βιάσει κάποιον με παραπλάνηση του, το αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Ένωσης και Δικηγόρος Αθηνών κ.Βούλα Δημητριάδου, το θέμα της παιδοφιλίας, η Κλινική Ψυχολόγος και Μsc Θετικής Ψυχοθεραπείας, εξειδικευμένη στη σεξουαλική υγεία κ.Μαρίνα Μοσχα εξήγησε από την δική της κλινική πλευρά γιατί συμβαίνον τώρα όλα αυτά και τι μπορεί να γίνει, ο γνωστός Δικηγόρος και Δρ. Εγκληματολογίας κ.Παναγιώτης Παπαϊωάννου, για τις ποινές και τα ζητήματα έκτισης των στα εγκλήματα αυτά, της Δικηγόρου και μέλους του ΔΣ της ΕΑΝΔΑ κ. Θεοδώρας-Ηλιάνας Παπαχαραλάμπους, για τον βιασμό ως έγκλημα πολέμου και η αντιμετώπιση του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, της Δικηγόρου Αθηνών κ.Βάσως Πανταζή για τη συναίνεση στα γενετήσια κατά ανηλίκων και τον διαχωρισμό του βιασμού από την αποπλάνηση με κτιρήριο την άσκηση η όχι σωματικής βίας, του Δικηγόρου Αθηνών, LL.M. Heidelberg, Νικόλαου Ιωάννου για τα μέτρα ασφαλείας και την εγκληματοπροληπτική τους λειτουργία και ο Δικηγόρος Αθηνών LLM και εκδότης νομικών εκδόσεων LEXBOOK κ.Λουκάς Προυσανίδης για την ποινική αντιμετώπιση των παιδεραστών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο πρώτο μέρος της τρίτης ενότητας (οπαδική βία) ο Αθλητικός Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Κώστας Σπυρόπουλος, πραγματοποίησε τη γενική εισήγηση, η Δικηγόρος Αθηνών Ειρήνη Μαρούπα, τα αίτια και τις προτεινόμενες λύσεις, ο Δικηγόρος Πειραιά Κώστας Παύλου, ανέπτυξε τον προβληματισμό, αν θα εξυπηρετούσε η επαναφορά του ιδιώνυμου, ο Δικηγόρος Αθηνών Αλέξανδρος Παπαιωαννίδης την ποινική αντιμετώπισή της οπαδικής βίας ανηλίκων, ο Δικηγόρος Αθηνών, Νίκος Αλετράς, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στην αθλητικά αδικήματα και ο επίσης Δικηγόρος Αθηνών Νάσος Μαρίνης, για την οπαδική βία στις μέρες μας.

Στο δεύτερο (βία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά) η Αντιπρόεδρος της Ένωσης και Δικηγόρος Αθηνών Ιφιγένεια Βασιλοπούλου, ανέπτυξε την ποινική απαξία (ιδίως από την πολιτεία) του ρατσιστικού φαινομένου και ο Δικηγόρος Αθηνών Κώστας Νίκαινας σκιαγράφησε με μαεστρία το προφίλ του δράστη και το θύματος στο ρατσιστικό έγκλημα.

Οι προεδρεύοντες Μαριάνθη Παγουτέλλη (Αντιπρόεδρος του ΑΠ), Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου (Αντιπρόεδρος ΑΠ ε.τ.), Ειρήνη Νικολάου (Πρόεδρος Εφετών), η δημοσιογράφος Μαίρη Μπενέα και οι Δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Χρόνης Περιβολάρης, Γιώργος Καραμιτζάρης, Στέλιος Λεριός και Σταύρος Νικηφοράκης, η Μαρί-Πηνελοπη Λιακογκονα και ο Κώστας Βαθιώτης που επιστρατεύτηκαν καθώς και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δημήτρης Γκαβέλας, Κωνσταντίνος Μαντζουράνης και Γιάννης Μπαρκαγιάννης, επιβοήθησαν την δημιουργία ενός πραγματικά ουσιαστικού διαλόγου στα θέματα που τέθηκαν.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ιδρυτικού μέλους, τ.Γραμματέα της Ένωσης και καθηγητή του Ποινικού Δικαίου της Νομικής του ΔΠΘ, Στέλιου Παπαγεωργίου-Γονατά που έφυγε ξαφνικά πριν 3 χρόνια, για τον οποίο μίλησε ο επ.Πρόεδρος Βασίλης Ταουξής και η συνεργάτιδα του Θεοδώρα Γκογκα, ενώ σε μια συγκινητική στιγμή, με όρθιο όλο το συνεδριακό κέντρο, το ΔΣ της Ένωσης παράδωσε στην σύζυγο του εκλιπόντος τιμητική πλακέτα. Στο ίδιο συνέδριο τιμήθηκα και η προσφορά του επίσης ιδρυτικού μέλους και τ.Αντιπροέδρου της Ένωσης Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου.

Τέλος από τον Πρόεδρο της Ενωσης έγινε αναφορά στην πρόσφατα αποβιώσασα συνάδελφο και αξιοπρεπή αγωνίστρια Κατερίνα Ιατροπουλου και τον επίσης αδικοχαμένο (μόλις σήμερα) Δικηγόρο Κοζάνης Παναγιώτη Καλαιτζή.

Το πολύ επιτυχημένο και υψηλού επιστημονικού επιπέδου συνέδριο με πρωτότυπες μάλιστα εισηγήσεις-ανακοινώσεις παρακολούθησαν σχεδόν 500 σύνεδροι, που έδωσαν ραντεβού σύντομα στο επόμενο 24ο συνέδριο.

Χορηγός του συνεδρίου είναι οι εκδόσεις ΣΑΚΟΥΛΑ και χορηγός επικοινωνίας το REAL FM & REAL.GR, ενώ σημαντική βοήθεια στην επιτυχία του Συνεδρίου είχαν ο Πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ κ.Χρήστος Στυλιανουδάκης και η Γραμματέας Κέλλυ Σταυρουλάκη, καθώς και η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΥΔΗ, κ.Χριστίνα Τσαγκλή και το μέλος αυτής Σοφία Παπαδημητρίου.

 

Δείτε ΕΔΩ την ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ

Δείτε ΕΔΩ την ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ