Κολέγια: Προσφυγές για την εξίσωση των πτυχίων

Κολέγια: Προσφυγές για την εξίσωση των πτυχίων

 

Μαζικά προσφεύγουν στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) οι απόφοιτοι κολεγίων, προκειμένου να εξισώσουν τους τίτλους σπουδών τους με αυτούς που απονέμουν τα ελληνικά πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα, όμως, παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία όσον αφορά πτυχιούχους κολεγίων τριετούς διάρκειας σπουδών.

Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, «ως προς τη δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, η σχετική ρύθμιση έχει αρχίσει να εφαρμόζεται κανονικά και παρατηρείται μία αναμενόμενη μαζικότητα συμμετοχής στη διαδικασία, καθόσον αφορά εν δυνάμει όλους τους αποφοίτους κολεγίων στην Ελλάδα».

Η δυνατότητα εξίσωσης των τίτλων σπουδών αφορά πτυχιούχους που έχουν σπουδάσει σε κολέγια τα οποία έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης (franchise) ή πιστοποίησης (validation) με ξένα πανεπιστήμια.

Το υπουργείο απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρθηκαν στο ζήτημα των εκατοντάδων εκκρεμών αιτήσεων για πτυχία που χορηγήθηκαν, ύστερα από τριετείς σπουδές σε κολέγια.

Υπενθυμίζεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το ΣΑΕΠ παραπέμπει τους τίτλους σπουδών σε ειδικές επιτροπές, οι οποίες καλούνται να εξετάσουν κάθε αίτηση ξεχωριστά και, συνήθως, προτείνουν να «χρεωθούν» στον ενδιαφερόμενο επιπλέον μαθήματα.

Ο αιτών πρέπει να εξεταστεί επιτυχώς, μέσω υπουργείου, σε αυτά τα μαθήματα, προκειμένου να αναγνωριστεί η επαγγελματική ισοδυναμία του πτυχίου του.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Πηγή: Δημοκρατία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ