Προσφυγές κατά διαθεσιμότητας

Προσφυγές κατά διαθεσιμότητας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το «μπαράζ» αιτήσεων ακύρωσης κατά της κατάργησης θέσεων στο Δημόσιο, με στόχο να κριθούν αντισυνταγματικά τα μέτρα για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα.

Στον νέο γύρο των σχετικών προσφυγών που παραπέμπονται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητείται η ακύρωση των κυβερνητικών μέτρων για κατάργηση 1.230 θέσεων που αφορούν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Παράλληλα προσβάλλεται υπουργική απόφαση για την κατάργηση θέσεων προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη διαθεσιμότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης υποστηρίζεται ότι είναι ουσιαστικά προσχηματικοί οι λόγοι περί εξυγίανσης της Δημόσιας Διοίκησης, αφού δεν έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες μελέτες για τη δομή και οργάνωση, για τις ανάγκες των υπηρεσιών, ούτε χρησιμοποιούνται κριτήρια αντικειμενικά και αξιοκρατικά για τις σχετικές επιλογές. Ετσι, όμως, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την εργασία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, τον τρόπο απόλυσης υπαλλήλων κ.λπ.

Με αφορμή τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών και τις συνεχείς περικοπές των εισοδημάτων, υποστηρίζεται ότι για όσους τίθενται σε διαθεσιμότητα, προκύπτει νέα σωρευτική επιβάρυνση που είναι εξόφθαλμα δυσανάλογη και παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που επιβάλλουν να απομένει στους πολίτες εισόδημα που να μην είναι κάτω του ορίου της φτώχειας.

Εκπαιδευτικοί της περιφέρειας Λέσβου που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το 75% των αποδοχών τους, επισημαίνουν ότι έχει πλέον επέλθει δραστική και υπέρμετρη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος (μετά τις συνεχείς περικοπές και την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών), με συνέπεια να προσβάλλεται και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς το κράτος.

Παράλληλα παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς επίσης ο ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης και οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που προστατεύουν τα περιουσιακά δικαιώματα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ