18 συμβουλές για μια καλή σχέση με το παιδί σου

18 συμβουλές για μια καλή σχέση με το παιδί σου

Πώς μπορούμε να έχουμε καλή σχέση με το παιδί μας; Η συνεργάτιδά μας οικογενειακή σύμβουλος κυρία Ερατώ Χατζημιχελάκη, παρουσιάζει μερικές χρήσιμες συμβουλές στο σύγγραμμά της “Καινούργιοι γονείς για καινούργια παιδιά”.

 

Ο γονιός που επιθυμεί να αναπτύξει καλή σχέση με το παιδί του χρειάζεται να θυμάται:

Να έχει υπομονή.

Τίποτα δεν κατακτάται εύκολα. Ο γονιός που θέλει να εδραιώσει καλή σχέση με το παιδί του χρειάζεται αφού πρώτα το αποφασίσει να βαδίσει με μικρά αλλά σταθερά βήματα προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε καινούρια συμπεριφορά του γονιού επιφέρει αλληλεπιδράσεις στη συμπεριφορά του παιδιού. Μπορεί μια μικρή αλλαγή να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις στο παιδί που ο γονιός να απογοητευτεί και να πιστέψει ότι κάνει λάθος. Τις περισσότερες φορές δεν είναι έτσι. Το παιδί θα χρειαστεί να κατανοήσει πως η αλλαγή συμπεριφοράς του γονιού είναι γεγονός. Θα δοκιμαστεί ξανά και ξανά προκαλώντας τον και μόνο όταν καταλάβει πως η νέα συνθήκη είναι παγιωμένη, θα αλλάξει κι εκείνο τη δική του συμπεριφορά.

Να εκδηλώνει κάθε στιγμή ισοτιμία και αμοιβαίο σεβασμό

Όταν ένας γονιός θέλει να εφαρμόσει δημοκρατικές συμπεριφορές, χρειάζεται να έχει κατά νου ότι η δημοκρατία για να εφαρμοστεί οφείλει να βασίζεται σε ισότιμους κανόνες. Αν π.χ. Ο μπαμπάς τρώει στο σαλόνι βλέποντας τηλεόραση, για ποιό λόγο το παιδί να μην το κάνει; όταν εκπαιδεύουμε κάποιον ας έχουμε κατά νου ότι η εκπαίδευσει βασίζεται περισσότερο στο παράδειγμα παρά στα λόγια. Όσο για τον αμοιβαίο σεβασμό, τι να πει κανεις. Οι περισσότεροι γονείς απαιτούν σεβασμό από τα παιδιά τους χωρίς να σέβονται οι ίδιοι τις ιδιαιτερότητές και τον προσωπικό χώρο  ή χρόνο του παιδιού τους.

Οι δημοκρατικές συμπεριφορές κάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας υπευθυνα και ικανά

Αφού λοιπόν το παράδειγμα διδάσκει, θα κατανοήσουμε ότι εκπαιδεύοντας το παιδί μας στην υπευθυνότητα, γινόμαστε κι εμείς πιο υπεύθυνοι. Δηλαδή όχι, άλλα διδάσκουμε και άλλα κάνουμε. Πολύ περισσότερο αν έχουμε δύο παιδιά να εκπαιδεύσουμε. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να είμαστε προσεκτικοί, μπορεί μάλιστα τα αποτελέσματα να είναι φανερά πρώτα στο ένα και μετα στο άλλο.

Να δείχνει ότι εκτιμά τις θετικές εκδηλώσεις του παιδιού

Υπάρχουν πολλοί γονείς που ενω μέσα τους παρατηρούν κάτι καλό που έκανε το παιδί τους, δεν το εκδηλώνουν με λόγια και έργα, φοβούμενοι ότι αυτό θα σταματήσει την προσπάθεια του παιδιού. Δεν είναι καθόλου έτσι. Ας αναλογιστούμε εμείς οι ενήλικες πότε προσπαθούμε περισσότερο: όταν ο περίγυρος αδιαφορεί γι’ αυτό που κάνουμε ή όταν αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας;

Να συγκεντώνει την προσοχή του στα θετικά και όχι στα αρνητικά σημεία του παιδιού. Αυτό ενθαρρύνει τόσο το παιδί όσο και τον γονιό.

Αν φανταστούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η αντίδραση του παιδιού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όταν έπαιρνε τη διορθωμένη ορθογραφία του και έβλεπε κυκλωμένα με πράσινο όλα τα σωστά. Έως ότου φθάσουμε να έχουμε σχολεία με νέο πνεύμα ας ξεκινήσουμε από το σπίτι.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ