10 πράγματα που σας προκαλούν ημικρανίες και δεν τα υποπτεύεστε

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 47% του πληθυσμού της Γης έχει κάθε χρόνο τουλάχιστον μια φορά πονοκέφαλο. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως οι πονοκέφαλοι προέρχονται κυρίως λόγω έλλειψης ύπνου ή λόγω ορμονικών προβλημάτων. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι που προκαλούν ημικρανίες και σίγουρα δεν τους έχετε σκεφτεί.

Η χαλάρωση προκαλεί πονοκέφαλο Όταν χαλαρώνετε ύστερα από μια πολύ αγχωτική μέρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσετε πονοκέφαλο. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, αν έχετε βιώσει πάνω από 6 ώρες έντονου στρες τότε έχετε 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσετε πονοκέφαλο.

Ο καιρός προκαλεί πονοκεφάλους Οι πολύ μεγάλες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο και μάλιστα πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο νοσοκομείο. Όμως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ξένο περιοδικό Cephalagia, η βροχή και ο άστατος καιρός μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι έχουν κατά 28% περισσότερους πονοκεφάλους τις μέρες που υπάρχει έντονη βροχόπτωση με κεραυνούς.

Τα ταξίδια είναι επίσης ένοχα για έντονους πονοκεφάλους Είναι συχνό φαινόμενο να σας πιάνει πονοκέφαλος όταν ταξιδεύετε. Αυτό συμβαίνει επειδή αλλάζετε απότομα κλίμα αλλά και επειδή υπάρχει πολλές φορές αλλαγή ώρας που προκαλεί σύγχυση στον οργανισμό. Το σώμα σας ξεσπάει δημιουργώντας έντονο πονοκέφαλο που πολλές φορές μπορεί να διαρκέσει για μέρες.

Το τυρί προκαλεί πονοκέφαλο Ακόμα και αν υποπτευόσασταν τις προηγούμενες αιτίες πονοκεφάλου, σίγουρα δεν φανταζόσασταν ποτέ πως το τυρί και γενικά η πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 25% τω πονοκεφάλων προκαλείται λόγω της τυραμίνης, μιας ουσίας που υπάρχει στην πρωτεΐνη των τροφών. Τυριά με υπερβολική δόση τυραμίνης είναι η μοτσαρέλα, το μπλε τυρί, η παρμεζάνα, η γκογκονζόλα, η φέτα, το τσένταρ και άλλα.

Τα φάρμακα προκαλούν πονοκέφαλο Άτομα που παίρνουν ασπιρίνες και άλλα χάπια για περισσότερες από δέκα μέρες το μήνα, μπορεί να έχουν πονοκεφάλους εξαιτίας των φαρμάκων. Ειδικά αν παίρνετε για πολλές μέρες φάρμακα και μετά τα διακόψετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε πονοκέφαλο λόγω της διακοπής τους.

Οι γονείς σας «φταίνε» για τους πονοκεφάλους σας Όταν λέμε ότι οι γονείς σας ευθύνονται για τους πονοκεφάλους σας, δεν εννοούμε ότι σας προκαλούν πονοκέφαλο με αυτά που σας λένε (παρόλο που υπάρχει και αυτή η πιθανότητα) αλλά ότι σας έχουν κληρονομήσει με αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. Σύμφωνα με έρευνα, αν ο ένας γονιός σας έχει πονοκεφάλους έχετε 40% πιθανότητα να αποκτήσετε και εσείς. Αν έχουν και οι δύο γονείς συχνούς πονοκεφάλους τότε η πιθανότητα αυξάνεται στο 90%.

Μην αλλάζετε τη ρουτίνα σας Είναι καλό για τον οργανισμό να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα και να τρώτε επίσης πάνω κάτω την ίδια ώρα. Αν αλλάξετε τις συνήθειές σας ή αν δεν ακολουθείτε συγκεκριμένο πρόγραμμα τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε συχνούς πονοκεφάλους.

Φροντίστε να τρώτε πρωινό κάθε μέρα Η έλλειψη πρωινού μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε και συμμετείχαν 1200 άτομα με ημικρανίες, διαπιστώθηκε πως η έλλειψη πρωινού αύξησε κατά πολύ τους πονοκεφάλους ειδικά στους άνδρες.Τα αρώματα προκαλούν πονοκεφάλους Το 95% των αρωμάτων περιέχουν βενζυλική αλκοόλη που προκαλεί έντονους πονοκεφάλους σε άτομα που είναι ευαίσθητα στις έντονες μυρωδιές. Πολλά αποσμητικά περιέχουν επίσης αυτή την ουσία που πραγματικά μπορεί να κάνει το κεφάλι σας «καζάνι».

Οι αγκαλιές διώχνουν τους πονοκεφάλους Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική απέδειξε πως οι αγκαλιές και η σωματική επαφή μειώνουν τους πονοκεφάλους. Συγκεκριμένα στην έρευνα δόθηκε σε άτομα με ημικρανίες, οξυτοσίνη, η ουσία που είναι γνωστή και ως ‘ορμόνη της αγκαλιάς’ και οι πονοκέφαλοί τους μειώθηκαν δραματικά.

Γι’αυτό αγκαλιαστείτε μεταξύ σας, αποφύγετε τα βαριά αρώματα, φροντίστε να τρώτε πρωινό και τακτικά γεύματα, μειώστε τα φάρμακα, και χαμογελάστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του καιρού. Ίσως παρατηρήσετε με αυτές τις αλλαγές μεγάλη διαφορά στη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων σας.

Πηγή: spirossoulis.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ