Υπουργείο Πολιτισμού: “Καμία πινακίδα στον Βράχο της Ακρόπολης” – Η ανάρτηση Τσίπρα

“Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως“, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Λίνα Μενδώνη “τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΠΟΑ κάνει λόγο για “στοχοποίηση” της Λίνας Μενδώνη και για “δολοφονία χαρακτήρος”, ενώ δίνει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των πινακίδων, που θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση, το υπουργείο αναφέρει: Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Οσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ”. Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως “καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών”.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟΑ:

Πυρά από τον Αλέξη Τσίπρα

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κα Μενδώνη “τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς” και κάνοντας λόγο για “κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα”.

“Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια. Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο. Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα”, γράφει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα social media.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος έστρεψε τα βέλη του κατά της υπουργού Πολιτισμού, υποστηρίζοντας ότι “ο σχεδιασμός για μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα της στην Ακρόπολη αποτελεί ύβρη και θα έχει την τύχη που του αξίζει”.”Ο, τι και να κάνει η Μενδώνη, θα είναι για πάντα η υπουργός που κάλυψε τον Λιγνάδη και κατέστρεψε τον πολιτισμό & τους ανθρώπους του μέσα στην πανδημία. Ο σχεδιασμός για μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα της στην Ακρόπολη αποτελεί ύβρη και θα έχει την τύχη που του αξίζει”, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση Μενδώνη

Στις 19 Φεβρουαρίου, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση για τη “σύμβαση δωρεάς” που αφορά στην “κατασκευή και λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς για την άνοδο ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Ακρόπολη των Αθηνών”. Όπως επισήμαναν στο κείμενο, “η από 28.02.2020 προαναφερθείσα σύμβαση δωρεάς δεν έχει επισήμως δημοσιευθεί, ούτε κατατεθεί στη Βουλή” και απηύθυναν σειρά ερωτημάτων στην υπουργό Πολιτισμού, για το “πόσες και ποιες εταιρείες έχουν εμπλακεί ως εργολάβοι και υπεργολάβοι στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα στον Ιερό Βράχο (διαμόρφωση διαδρομών, κατασκευή ανελκυστήρα, υλοποίηση φωτισμού κ.ά.) και ποιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν εμπλακεί στην επίβλεψη των έργων αυτών;”.Στην απάντησή της, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε μεταξύ άλλων πως “επισημαίνεται ότι το έργο κατασκευής του ανελκυστήρα ολοκληρώθηκε στις 2-12- 2020. Τον συντονισμό και την επίβλεψη του συνόλου του Έργου, σε όλα τα στάδια της κατασκευής του, ανέλαβε Ομάδα Επίβλεψης, αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, η οποία ορίσθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/267574/188199/5260/4-6-2020 Υ.Α. (ΑΔΑ: Ω9ΑΑ4653Π4-9ΗΤ)” και επισυνάπτει τη σύμβαση δωρεάς, τις αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ που αφορούν στην έγκριση μελετών και το σύνολο των εγγράφων που αφορούν την αδειοδότηση εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για την οποιαδήποτε παραγωγή, αναπαραγωγή, διάδοση, εκμετάλλευση και χρήση απεικονίσεων και οπτικοακουστικού υλικού από τα μνημεία της Ακρόπολης.Αναλυτικά ΕΔΩ η απάντηση

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει πως “αυτό που συμφωνήθηκε στο άρθρο 9 -και δεν έχει προηγούμενο- είναι η αναγραφή του χορηγού όσο και του πολιτικού προϊσταμένου, επί της θητείας του οποίου έγινε η χορηγία, σε μαρμάρινη στήλη εντός του μνημείου! Πρόκειται βεβαίως για μια εκ νέου χάραξη σε μάρμαρο ονόματος φυσικού προσώπου 1700 χρόνια μετά από τα τελευταία ονόματα των αναθετών της ύστερης αρχαιότητας!” και προσθέτει: “Η Ακρόπολη, το κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να προστατευτεί από την ύβρι της πρόσκαιρης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί το ΚΑΣ και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με αρμοδιότητα στην Ακρόπολη να μην επιτρέψουν αυτή την ύβρι να χαραχθεί στην Ακρόπολη. Καλούμε το νομικό κόσμο τη χώρας να εξετάσει τις απαράδεκτες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ