Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, ότι μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που αντικαταστάθηκαν πρόσφατα, καλούνται από την Δικαιοσύνη με την ιδιότητα του υπόπτου, αναφορικά με την έρευνα για τις υποκλοπές.
Στις 9 Νοεμβρίου καλούνται να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις στον πταισματοδίκη Αμαρουσίου, 4 μέλη της ΑΔΑΕ. Βάσει της εισαγγελικής έρευνας που είχε ξεκινήσει ο τέως εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, οι εμπλεκόμενοι θεωρούνται ύποπτοι για το αδίκημα της γνωστοποίησης απορρήτων στοιχείων της έρευνας των υποκλοπών σε τρίτους.
Η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στον πταισματοδίκη από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Ράμμος: Διώκουν όσους έκαναν απλώς το καθήκον τους
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος στην κατάθεσή του την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών, στις αλλαγές στα μέλη της ΑΔΑΕ και στην πρόσφατη εξέλιξη με την αφαίρεση των δικογραφιών από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών.
Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, να αφαιρέσει την υπόθεση από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να διαβιβαστούν οι δικογραφίες στον Άρειο Πάγο, ο κ. Ράμμος ανέφερε πως:
«Είναι αξιοσημείωτο πως έπειτα από 18 μήνες η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει προβεί σε διώξεις για τις υποκλοπές, αλλά διώκει μέλη της ΑΔΑΕ που απλά έκαναν το καθήκον τους. Ο χρόνος θα δείξει, αν αυτές οι αλλαγές, θα έχουν επίπτωση ως προς την στάση της ΑΔΑΕ».
«Από το τέλος του 2022 σειρά δημοσιευμάτων στην Ελλάδα υπέδειξε ότι η ιδιωτικότητα των συνομιλιών συγκεκριμένων προσώπων, μεταξύ τους δημόσιων αξιωματούχων, είχε παραβιαστεί, κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας, με τη χρήση παράνομου κακόβουλου λογισμικού, κάτι που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη».
Όσον αφορά τα σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μέλη της ΑΔΑΕ που έκαναν ελέγχους για τις υποκλοπές θα καταθέσουν ως ύποπτοι διαρροών, ο κ. Ράμμος έκανε λόγο για “μεγάλο σοκ”.
«Ήταν μεγάλο σοκ για μένα η δίωξη δύο εξαιρετικών συνεργατών μου Κατερίνα Παπανικολάου και Στέφανο Γκρίτζαλη. Έχω συνεργαστεί μαζί τους χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για τον επαγγελματισμό τους προς το καθήκον τους. Παρόλο που δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τους λόγους που έχουν διωχθεί, είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η εισαγγελία θα φανεί ότι θα διαψευστεί σύντομα. Λυπάμαι ότι κάποιοι από τους καλύτερους αξιωματούχους της Ελλάδας υφίσταται όλα αυτά».
Τι είπε για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ
Για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι αλλαγές των μελών στην ΑΔΑΕ, και τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ τη νύχτα, ο Χρήστος Ράμμος ανέφερε πως:
«Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες ανέδειξαν τις ανησυχίες για παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα…. Η ΑΔΑΕ είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έκτακτες επιθεωρήσεις για την νομιμότητα των υποκλοπών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, όπως προείπα, η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη. Στις 20 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντικατέστησε 3 από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ. Η θητεία τους είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2022, αλλά η αντικατάστασή τους παρουσιάστηκε ως “επείγουσα” μετά την αδράνεια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί 18 μήνες».
Όπως επισήμανε, «η αντικατάσταση αποφασίστηκε με οριακά μικρότερη πλειοψηφία (16/27 ή 2,96/5), κατά παράβαση του Συντάγματος. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά τη διάρκεια της νύχτας με αξιοσημείωτη βιασύνη, υποδεικνύοντας ότι η αντικατάσταση θα μπορούσε να συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε λεπτομέρειες επ’ αυτού».
Παράλληλα, η νέα δικαστική εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Για το θέμα των υποκλοπών ερωτήθηκε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή το νέο δημοσίευμα, με τον ίδιο να απαντά πως «είναι συνολικά μία υπόθεση η οποία απασχολεί την Δικαιοσύνη. Εμείς δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο για τις υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει στη Δικαιοσύνη. Έχει τον ανεξάρτητο ρόλο της, τον επιτελεί και από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει κάποιο πόρισμα για οτιδήποτε και κάτι επίσημο, εμείς το σχολιάζουμε».
Σε δεύτερη ερώτηση, εάν απασχολεί την κυβέρνηση ο διεθνής αντίκτυπος από αυτή την υπόθεση για τη χώρα και την Κυβέρνηση, με αφορμή τον νέο δείκτη αποτελεσματικότητας του κράτους δικαίου, όπου το World Just Project απεικονίζει την Ελλάδα σε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις, μαζί με την Βουλγαρία και την Ουγγαρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:
«Κατ’ αρχάς να πούμε, γιατί την διάβασα και εγώ την Έκθεση, ότι μολονότι για πέμπτη συνεχή χρονιά ο συγκεκριμένος δείκτης σε παγκόσμιο επίπεδο υποχωρεί, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην μειοψηφία των χωρών, που είδαν πέρσι τη συνολική βαθμολογία τους να αυξάνεται, έστω και κατά 1%.
Να πούμε, επίσης, ότι προφανώς όλες τις επιμέρους παρατηρήσεις όλων των αντίστοιχων Εκθέσεων, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αφορούν όλες τις χώρες -γίνονται επιμέρους παρατηρήσει- τις λαμβάνουμε και τις επεξεργαζόμαστε.
Και να πούμε ότι όλες οι αντίστοιχες Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαρτυρούν, λένε – τα τελευταία χρόνια περισσότερο – ότι υπάρχει βελτίωση σ’ αυτούς τους δείκτες λόγω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, που έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση. Και γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις και για το κράτος δικαίου και για τη λειτουργία του Κράτους και για το νομοσχέδιο που αναφέραμε του Υπουργείου Εσωτερικών για τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των οργανισμών και όλες οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν στη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν υποτιμούμε καμία Έκθεση και καμία μελέτη για τη χώρα μας. Τις διαβάζουμε προσεκτικά και κινούμαστε στη κατεύθυνση βελτίωσης της εικόνας της χώρας μας. Και νομίζω ότι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική, αλλά για να είμαστε δίκαιοι νομίζω ότι η εικόνα της Ελλάδας συνολικά τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτό το επίπεδο και σε όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουμε αναφέρει είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Και αυτό αποτυπώνεται και σε όλες τις αντίστοιχες μεγάλες συναντήσεις σε κάθε συγκυρία στην οποία εκπροσωπείται η χώρα μας στο εξωτερικό».
Αχτσιόγλου: Αυταρχικές διώξεις στελεχών της ΑΔΑΕ γιατί έλεγξαν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων
«Η κλήση σε απολογία πρώην και νυν στελεχών της ΑΔΑΕ που ερευνούσαν την υπόθεση των υποκλοπών είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου και έχει στόχο να εκφοβίσει τους ελεγκτές της Αρχής.
Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην πρόσφατη πραξικοπηματική αλλαγή της σύνθεσης των μελών της Αρχής από την κυβέρνηση, αλλά και στα εμπόδια που μπαίνουν στη διασταύρωση από την ΑΔΑΕ στοιχείων για τις παρακολουθήσεις.
Οι επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη, υπεύθυνου και υπόλογου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, και του κ. Ντογιάκου, ο οποίος διέταξε την παραγγελία για τα στελέχη της ΑΔΑΕ λίγο πριν εγκαταλείψει τη θέση του, προφανώς ταυτίζονται.
Η αυταρχική δίωξη αναδεικνύει την εκδικητικότητα του κ. Μητσοτάκη και τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις εναντίον των λειτουργών που είχαν την αρμοδιότητα και τόλμησαν να ελέγξουν το σκάνδαλο.
Θα πρέπει άμεσα να τεθεί το ζήτημα σε γνώση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης.
Αναγκαίο, επίσης, να αναληφθεί κοινή δράση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέναντι στην υποχώρηση του κράτους δικαίου και για τη θωράκιση των ανεξάρτητων αρχών».
Φάμελλος: Ο κ. Ράμμος απειλείται δημόσια από κυβερνητικά στελέχη
«Η σημερινή παρέμβαση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου, στην επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβεβαιώνει και αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα στις δημοκρατικές λειτουργίες και το σεβασμό στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών στην Ελλάδα.
Το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών παραμένει “στο συρτάρι”, παρότι βάλλονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής απειλείται δημόσια από κυβερνητικά στελέχη, ενώ διώκονται μέλη της αρχής – ΑΔΑΕ που επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον.
Οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της είναι κολοσσιαίες, εφόσον οι πράξεις τους παραβιάζουν το κράτος δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εκθέτουν παγκόσμια τη χώρα μας.
Ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει θεσμικά να λάβει κοινές πρωτοβουλίες για την προστασία και τη στήριξη των ανεξάρτητων αρχών και κυρίως για το σεβασμό και την εφαρμογή όλων των συνταγματικών προβλέψεων. Και η δικαιοσύνη, ως πυλώνας του δημοκρατικού κράτους δικαίου, οφείλει να επιτελέσει με ταχύτητα, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα το έργο της ώστε να μη μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και να διαφυλαχτεί και ο θεσμός αλλά και το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτήν την κοινωνική συμφωνία δημοκρατίας θα είναι παρών και θα συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις».
ΠΑΣΟΚ: Μέλη και στελέχη της ΑΔΑΕ διώκονται επειδή ερεύνησαν την υπόθεση και δεν ενέδωσαν στην επιχειρούμενη φίμωσή τους
«Τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με την επισήμως καλούμενη «αναβάθμιση» της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου της συγκάλυψης.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» , αφαιρέθηκε ο φάκελος των υποκλοπών από τους δύο Εισαγγελείς Πρωτοδικών μόλις επανέφεραν το αίτημα τους προς την ΑΔΑΕ να διασταυρωθεί αν οι 92 στόχοι του predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Αντικαταστάθηκαν δηλαδή μόλις επιχείρησαν να εξακριβώσουν την ύπαρξη κοινού κέντρου παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator.
Η ενημερωτική ιστοσελίδα «inside story» αποκάλυψε το αδιανόητο: η Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου είχε ενημερωθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι είχε στοχοποιηθεί με το εν λόγω λογισμικό, αλλά η δικαστική λειτουργός σιώπησε μπροστά στην παρανομία.
Παράλληλα με δημοσίευμα του «Βήματος» προέκυψε ότι μέλη και στελέχη της ΑΔΑΕ διώκονται, επειδή έκαναν το καθήκον τους, δηλαδή ερεύνησαν την υπόθεση και δεν ενέδωσαν στην επιχειρούμενη φίμωση τους.
Είναι φανερό ότι με το πέρασμα του χρόνου, το σκάνδαλο των υποκλοπών βαραίνει όλο και περισσότερο στην πλάτη μιας επικίνδυνης για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού, που είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να πετύχει τη συγκάλυψη. Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα είμαστε εδώ να δώσουμε μάχη για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την τιμωρία των υπευθύνων και, πάνω από όλα, την προάσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».