Υπογραφή του οδικού χάρτη της MDCA παρουσία Φλώρου – Πάιατ – Εκνευρισμός στην Τουρκία

MDCA

Ο οδικός χάρτης της Ανανεωμένης Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας (MDCA) – ΗΠΑ υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, παρουσία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Τζέφρι Πάιατ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην ουσία πρόκειται για τον οδικό χάρτη με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν άμεσα, ώστε να προχωρήσουν τα απαραίτητα κατασκευαστικά έργα όπου θα φιλοξενούνται πλέον οι αμερικανικές δυνάμεις.

Έτσι, εκτός από τη Σούδα, βάσει της συμφωνίας, θα γίνουν έργα βελτίωσης ή επέκτασης των υποδομών σε Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς και Στεφανοβίκειο καθώς στον ναύσταθμο της Σούδας.

Την «Εφαρμοστική Διευθέτηση» όπως ονομάζεται, την οποία υπέγραψαν εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δ3 του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος Νικόλαος Χολέβας και εκ μέρους της US European Command (EUCOM) o Υποδιευθυντής του J5/8 Ταξίαρχος Nicholas A. Gentile, Jr, προβλέπει την αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Εκτός του γεγονότος ότι πλέον επιταχύνονται τα έργα στις υποδομές επ’ ωφελεία και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για την βάση της Αλεξανδρούπολης, την οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει ονομάσει ως Σούδα του Βορρά, ο ίδιος ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Τζο Μπάιντεν, στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Τα τουρκικά μέσα συντηρούν ψηλά την γκρίνια του Ερντογάν, με χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που με τον τίτλο «το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης» αναφέρει ότι η ενόχληση αφορά το γεγονός ότι οι  Αμερικανοί πηγαίνουν σε ένα σημείο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι εμφανώς ενοχλημένη

Exit mobile version