Ξανθός: Τα self tests ως συμπληρωματική επιλογή, με αποκλειστική διάθεση από τα φαρμακεία

«Το «κλειδί» για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, η «μεγάλη καινοτομία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται ότι είχε σύντομη «ημερομηνία λήξης», σχολιάζει ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. «Μια μη δοκιμασμένη και μη επιστημονικά αξιολογημένη μεθοδολογία αυτοεξέτασης, αποσύρεται από τα φαρμακεία, θα διατίθεται πλέον από «εναλλακτικά κανάλια διανομής» (βλ. supermarket) και φυσικά θα είναι δωρεάν μόνο για ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Και επειδή αρχίζει και συνειδητοποιείται ότι η αξιοπιστία των self tests είναι πολύ χαμηλή (ο δείκτης θετικότητας είναι 0,2%, υποδεκαπλάσιος τουλάχιστον των rapid tests) και ότι υπάρχει υποδήλωση των θετικών αποτελεσμάτων, ανέλαβε ο «επιδημιολόγος κ. Σκέρτσος» να μας τεκμηριώσει τη συμβολή τους στην υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας! (βλ. χθεσινές δηλώσεις)», συμπληρώνει στη δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών επιστημόνων Δημόσιας Υγείας για συνταγογράφηση των μοριακών και rapid test με κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, για διενέργεια τους από πιστοποιημένα εργαστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και πλήρη αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ, είναι η μόνη ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης και καταγραφής κρουσμάτων με SARS-CoV-2 σε αυτή τη φάση. Ειδικά μετά το διαχειριστικό αδιέξοδο στη διάθεση των self-tests είναι η μόνη λύση», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

«Αυτά τα tests μπορούν να παραμείνουν ως συμπληρωματική επιλογή και να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία ως ιατροτεχνολογικό προϊόν και όχι προφανώς από τα supermarket, στα οποία, όπως πολύ καλά ξέρουν οι φαρμακοποιοί, επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά να μεταφερθούν και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Αποδεικνύεται ότι η λογική της μετάθεσης ευθυνών του Κράτους στον πολίτη για μια διαγνωστική εξέταση που αφορά τη Δημόσια Υγεία, δεν είναι μόνο υγειονομικά επισφαλής, αλλά και αναποτελεσματική. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι εκτεταμένο, αξιόπιστο, επαναλαμβανόμενο και στοχευμένο στους χώρους εργασίας testing, από επαγγελματίες υγείας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Για να αναβαθμιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας και να «θωρακιστεί» υγειονομικά η οικονομία, ο τουρισμός, η κοινωνία και η χώρα», καταλήγει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ