Ξανθός στον Realfm 97,8: Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τον περσινό οδυνηρό χειμώνα – Τι είπε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Realfm 97,8 δήλωσε ότι «όταν κάνουμε πρόωρες εκτιμήσεις για τη λήξη της πανδημίας, συνήθως το πληρώνουμε ακριβά. Και δυστυχώς είμαστε σε αυτή τη φάση τώρα».

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «έχει δοθεί ένα σήμα από την άνοιξη ότι περίπου έχει τελειώσει αυτή η υπόθεση, έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, δεν τηρείται επί της ουσίας τίποτα, ακόμη κι εκεί που υπάρχει σύσταση για μάσκες, δεν ελέγχεται. Έχουμε έναν ελεγχόμενο ρυθμό νοσηλειών και διασωληνώσεων αυτό το διάστημα αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τη συνύπαρξη της πανδημίας με την εποχική γρίπη αλλά και σε συνδυασμό με την ενεργειακή φτώχεια και την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να ζεσταθούν τον χειμώνα, να πυροδοτηθούν αναπνευστικές λοιμώξεις στα κρύα σπίτια, σε ηλικιωμένους, παιδιά και ευάλωτες ομάδες και αυτό θα επηρεάσει την πανδημία και θα αυξήσει την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Δεν βλέπω καμία συζήτηση και προετοιμασία γι’ αυτά τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τον περσινό δύσκολο και οδυνηρό χειμώνα με χιλιάδες απώλειες. Και το ΕΣΥ είναι ήδη πληγωμένο και αποδιοργανωμένο και χρειάζεται μία σοβαρή ενίσχυση κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή είναι η μεγάλη έλλειψη αυτή τη στιγμή».

Για τον προσωπικό γιατρό

Σχετικά με τον προσωπικό γιατρό ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι “ο θεσμός του προσωπικού γιατρού άρχισε να εφαρμόζεται από το 2018” και πρόσθεσε: “εμείς σε συνθήκες μνημονίου και λιτότητας είχαμε κάνει κάποια σημαντικά βήματα. Δεν προχώρησαν, πάγωσαν και έγινε μια αλλαγή κατεύθυνσης από την κυβέρνηση η οποία είναι, αντί να στηρίξουμε τις δημόσιες δομές, αγοράζουμε υπηρεσίες από ιδιώτες γιατρούς. Οι ιδιώτες δεν ανταποκρίθηκαν ό,τι και να λέει η κυβέρνηση. Μάρτυρας αυτής της αποτυχίας είναι ότι προσπαθεί να εμπλέξει και ειδικότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Αυτό είναι εκτός λογικής”. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι “πρόκειται για ένα μοντέλο προσωπικού γιατρού χωρίς προσωπική σχέση με τον ασθενή”.

Όπως είπε, “είναι λάθος να ευτελίζουμε την Πρωτοβάθμια φροντίδα σε μια διευκόλυνση της συνταγογράφησης”, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι “έχουμε υψηλό δείκτη θνησιμότητας λόγω της ανεπάρκειας όλου του Συστήματος και όλων των κρίκων της αλυσίδας”.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Ξανθός είπε ότι “αυτό ήταν μια ακραία κίνηση της κυβέρνησης και τιμωρητική επιλογή που δεν είχε αναλογικότητα με το υποτιθέμενο όφελος στη δημόσια Υγεία. Έχουν αλλάξει τα πάντα από τότε, επί της ουσίας έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα σε σχέση με την πανδημία και είναι εμμονή οι άνθρωποι αυτοί, έμπειρο προσωπικό να το στερείται το ΕΣΥ και να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Έπρεπε “χθες” να έχουν επιστρέψει. Όχι ότι συμφωνούμε με την αιτίασή τους. Η μειοψηφία τους είναι γιατροί. Οι περισσότεροι είναι νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν επειδή για τους λάθος λόγους επιμένουν να μην εμβολιάζονται, η Πολιτεία να τους τιμωρεί. Είναι μια κοινωνική αγριότητα. Πρέπει να λήξει αυτή η εκκρεμότητα”.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ακόμη για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη “καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Θεωρώ ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση και επί της ουσίας καταργεί μια καταστατική συνθήκη του αρχικού νόμου του ΕΣΥ. Το ΕΣΥ χρειάζεται δημόσιους λειτουργούς που θα είναι αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αμοιβής και εκπαίδευσης να παρέχουν οι γιατροί του υπηρεσίες”.

Τι είπε για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και την Τουρκία

Ανεπαρκή χαρακτήρισε ο Ανδρέας Ξανθός τη διαχείριση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης από την κυβέρνηση.

“Η κυβέρνηση έχει μια εμμονή ότι δεν πρέπει να υπάρχει κρατικός παρεμβατισμός στην αγορά. Και επειδή δεν πιστεύει στον έλεγχο της αγοράς αλλά στην αυτορρύθμισή της, τα αντανακλαστικά της συχνά είναι καθυστερημένα, ατελή και αναποτελεσματικά. Χρειάζεται ο έλεγχος πρωτογενώς των τιμών και όχι η εκ των υστέρων επιδότηση π.χ. για τα καύσιμα, ρεύμα. Χρειάζεται μια δομική παρέμβαση και στον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στον ΕΦΚ μεταξύ άλλων” είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί συχνά ως επιταχυντής της κρίσης.

Σχετικά με την Τουρκία υποστήριξε ότι “όταν υπάρχει διακινδύνευση στα εθνικά θέματα, πρέπει να υπάρχει ομοψυχία, ενότητα και κοινά συμφωνημένη γραμμή. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές βρίσκονται σε φάση όξυνσης. Χρειάζεται ψυχραιμία και εγρήγορση. Χρειάζεται να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας αλλά και να μην αφήνουμε την Τουρκία να φαίνεται ως εκείνη που επιδιώκει την ειρήνη. Πρωτοβουλίες πολιτικές χρειαζόμαστε περισσότερο”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ