Βουλή: Σήμερα στην Ολομέλεια το πόρισμα της ΝΔ για τα Τέμπη – Η πολιτική αντιπαράθεση και το αίτημα Καρυστιανού – Ασλανίδου

Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αιχμή το πόρισμα της εξεταστικής για την τραγωδία των Τεμπών, το οποίο συνέταξε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, και το οποίο συζητείται σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 9:30 και η συζήτηση επί του πορίσματος να οργανωθεί με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Τον λόγο, επιπροσθέτως, θα λάβουν φυσικά όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα θελήσουν να τοποθετηθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές. Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών – βουλευτών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος, όπως έκανε γνωστό την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει παραστεί σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές συζητήσεις».

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Αίτημα Καρυστιανού – Ασλανίδη για άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη

Τον σεβασμό της υπεροχής του ενωσιακού Δικαίου, «που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη» η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, ζητούν από τη Βουλή, η Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης, γονείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στα Τέμπη.

Με αίτημά τους ενώπιον του προεδρείου της Βουλής, η κ. Καρυστιανού και ο κ. Ασλανίδης αιτούνται να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της ΕΕ που έχουν άμεσο αποτέλεσμα, και «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

Κασσελάκης: «Ο Μητσοτάκης έστω και την ύστατη στιγμή να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του»

«Να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το συγκεκριμένο μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέγνωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θάνος Μωραΐτης, κλείνοντας την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρο το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη:

«Είναι λυπηρό το γεγονός πως οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη για να βρουν το δίκιο τους. Είναι αναμενόμενο ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του.

Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων».

Για συγκάλυψη μιλούν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά

«Η Νέα Δημοκρατία ήθελε να θάψει την όποια διερεύνηση για το έγκλημα στα Τέμπη, αυτό προσπάθησε στην εξεταστική επιτροπή. Το ότι μιλάμε για πόρισμα οφείλεται στο ΚΚΕ» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση την συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. (…) Ο Κ. Μητσοτάκης οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ