Βουλή: Οι ομιλίες των εισηγητών για τον προϋπολογισμό

Βουλή: Οι ομιλίες των εισηγητών για τον προϋπολογισμό

Συνέχιση και επιτάχυνση της ακολουθούμενης πολιτικής, η οποία καταφέρνει να εξασφαλίζει πόρους και για κοινωνική πολιτική εν μέσω μιας σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, προτείνουν οι ειδικοί εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2014.

“Το μοντέλο με το οποίο πήγε μπροστά η Ελλάδα ήταν το νοικοκύρεμα, η περιστολή δαπανών και η δουλειά” παρατήρησε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής. “Οι γονείς μας, μας έλεγαν: «Σφίξε το χέρι, κόψε τα πολλά-πολλά, και δουλειά». Έτσι πήγαν μπροστά, αλλά εμείς δεν τους ακούσαμε…” συμπλήρωσε. 

Ο Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ) ανέφερε στη δική του ομιλία, πως τα χρόνια διαρθρωτικά και δημοσιονομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί σε όλο τους το εύρος – και γι’ αυτό είναι απαραίτητη “η συνέχιση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των θεσμικών αλλαγών, η γρήγορη προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και του επενδυτικού κλίματος”.

 Η επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού του 2014, βασίζεται στην καλύτερη εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού που διαπιστώνεται σήμερα – επεσήμανε ο κος Αναστασιάδης. Βασίζεται επίσης “στις εκτιμήσεις για σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών που έχουν ψηφιστεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στην απόδοση δημοσιονομικών παρεμβάσεων, όπως ο φόρος υπεραξίας, η επιβολή τέλους παραμονής και πλόων, η φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών, η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων, η προσπάθεια για μείωση των δαπανών υγείας και για πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής”.

 

Τα επιχειρήματα αυτά αμφισβήτησε η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία τόνισε πως οι άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις, παρά τις προσπάθειες όλων των Πρωθυπουργών των μνημονιακών κυβερνήσεων στο εξωτερικό, παρουσιάζουν μείωση 5,9%. “Τώρα, καλούνται σε ένα χρόνο, με ένα μαγικό τρόπο να πραγματοποιήσουν ένα άλμα αύξησης ύψους 11,2% και να φτάσουν στο +5,3%” παρατήρησε η βουλευτής. 

“Μπορεί το έλλειμμα να έχει μειωθεί κατά 31,8 δισεκατομμύρια την πενταετία 2010-2014, αλλά οι απώλειες για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, φτάνουν το θηριώδες ποσό των 62,9 δις” τόνισε η κα Βαλαβάνη.

 

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ), παρατήρησε πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Μνημονίου (ιδιωτικοποιήσεις, μείωση μισθών, διαρθρωτικές αλλαγές για προσέλκυση επενδύσεων, απελευθέρωση αγορών) βασίζεται σε λάθος παραδοχές. “Η ατζέντα αυτή έχει αποτύχει πλήρως και η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η ανάπτυξη θα έρθει ακριβώς μ’ αυτήν την ατζέντα” σημείωσε. Ο κος Σταθάκης, αντιπρότεινε μια παραγωγική ανασυγκρότηση στους ίδιους κλάδους που προκρίνει η κυβέρνηση, αλλά “με μικρές αποκεντρωμένες μονάδες, με αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας και αντιμετώπιση της επικείμενης ανθρωπιστικής κρίσης”. 

“Ο κοινωνικός προϋπολογισμός έχει αυξημένα τα έσοδα το 2014 κατά 569 εκ. ευρώ, ενώ για την κοινωνική ασφάλιση προβλέπεται να δαπανηθούν 10,8 δις, και για την υγεία, 4,3 δις” αντέταξε η Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ).

 Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος υπερασπίστηκε την πολιτική των κυβερνήσεων Παπανδρέου, σημειώνοντας πως το “πολύ διαφορετικό σημερινό τοπίο” δεν θα είχε κατορθωθεί χωρίς τη δημοσιονομική εξυγίανση που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. “Οι επιπτώσεις ήσαν δραματικές, αλλά η βάση στην οποία θα συζητήσουμε το μέλλον της χώρας από εδώ και πέρα, θα στηριχτεί σε αυτό το καινούριο δεδομένο” παρατήρησε. 

Στο ίδιο πνεύμα, και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόγκας, διαπίστωσε στρατηγική αμηχανία στο ΣΥΡΙΖΑ, “ο οποίος βασίζει τη ρητορική του στην αναμονή νέων μέτρων, στην αποτυχία και τα αδιέξοδα”. 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει “πρώτα ανάπτυξη και μετά πλεόνασμα”. Αλλά σε ποιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον; Θα προσελκύσουν επενδύσεις χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς δείκτες, χωρίς τράπεζες;” αναρωτήθηκε ο κος Γκόγκας.

 

“Πρόσφατα ο κύριος Πρωθυπουργός, χαρακτήρισε σ’ αυτήν την αίθουσα, “μη κανονικό” το επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας πως τα “κανονικά” πλεονάσματα θα εμφανιστούν από το 2016 και μετά. Η πραγματική ανάλυση αυτής της παραδοχής, είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλασματικό” συμπέρανε η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ). 

“Η προπαγάνδα της κυβέρνησης δεν μπορεί να ανατρέψει τη δραματική καθημερινότητα. Υποκύπτετε κι εσείς στο «σύνδρομο του Σημίτη», που έχανε τη μάχη της σκληρής καθημερινότητας με την προπαγάνδα για την ισχυρή Ελλάδα” παρατήρησε η κα Τσαρουχά. Από την άλλη, η βουλευτής παραδέχθηκε πως “δεν είναι δυνατόν μια χώρα και μια κοινωνία να ζει πέρα από τις δυνάμεις της και να πορεύεται με δάνεια από το παρελθόν και δανεικά από το μέλλον” – εκτίμησε ωστόσο, πως “οι περισσότεροι συμπεραίνουν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει μια μικρή ομάδα ισχυρών, που επιβάλλεται να απομακρυνθεί από τις θέσεις της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας”.

 

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, διατράνωσε πως “τα μεγάλα στελέχη της μνημονιακής συγκυβέρνησης, έχουν στείλει από εμπάθεια τρεις συναγωνιστές στη φυλακή βάσει ενός σαθρού κατηγορητηρίου”. Μιλώντας επί του Προϋπολογισμού, ο κος Ματθαιόπουλος διαπίστωσε “μία συνεχόμενη μείωση δαπανών στις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνον στο μισθολογικό αλλά και στους εξοπλισμούς”: 

“Εμείς λέμε «ούτε μία σφαίρα λιγότερη για τις Ένοπλες Δυνάμεις». Τι να κάνεις μία υγιή και αναπτυξιακή οικονομία, όταν είσαι ένα κράτος υποτελές, ένα κράτος εξαρτημένο από ξένα συμφέροντα και ξένες δυνάμεις, όπως είναι -δυστυχώς- η Ελλάδα σήμερα προς τους ξένους τοκογλύφους;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Ματθαιόπουλος.

 

Απαισιόδοξος για την πρόβλεψη περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014, εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης

“Η κυβέρνηση στηρίζεται στην επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, για να έχει την αρωγή των εταίρων για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Όμως η πεποίθηση ότι οι εταίροι μας θα πειστούν να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος, προς στιγμή δεν έχει απήχηση στους ευρωπαϊκούς κύκλους, καθώς κάθε παρόμοια συζήτηση μετατίθεται χρονικά για το εγγύς ή το απώτερο μέλλον” σχολίασε ο βουλευτής. “Το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνει ως δεδομένη την επιτυχία των στόχων του Προϋπολογισμού και εξαγγέλλει την έξοδο στις αγορές εντός του 2014 – κάτι που δυστυχώς διαψεύδεται απ’ όλους τους οικονομικούς οργανισμούς που εποπτεύουν τη χώρα” συμπλήρωσε ο κος Αναγνωστάκης.

 

“Η διαχωριστική γραμμή έχει προ πολλού κριθεί. Είναι «μονοπώλια ή λαός»” παρατήρησε στην ομιλία του ο Χρήστος Κατσώτας (ΚΚΕ). 

“Δύο δρόμοι υπάρχουν: Ο ένας είναι ο καπιταλισμός και η βαθιά εκμετάλλευση με τη δικτατορία του μονοπωλίου και ο άλλος είναι ο σοσιαλισμός και η οριστική λύση των προβλημάτων του λαού, με κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο” υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ο κος Κατσώτας πρότεινε μεταξύ άλλων, πάγωμα των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ όσο διαρκεί η κρίση και κατάργηση όλων των διατάξεων που προβλέπουν την ποινικοποίηση των οφειλών προς το ταμείο, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς υποβιβασμό της ασφαλιστικής κλάσης και χωρίς μείωση της σύνταξης και κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών απ’ το κράτος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ