Βουλή: Κόντρα Σταϊκούρα – Κωνσταντοπούλου για τα έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

«Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, για την τροπολογία με την οποία επιτρέπεται, στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και απαιτείται κατεπείγουσα εκτέλεση έργων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αναλαμβάνει, τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση, από το πρωί στη συζήτηση στην Ολομέλεια, δέχεται σφοδρές επικρίσεις για το ποιος φέρει την ευθύνη για την καταστροφή στη Θεσσαλία.  «Σύμφωνα με τον νόμο του 2010 που επικαιροποιήθηκε το 2018, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων καθώς και οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών. Και η Περιφέρεια έχει δώσει πλήρη στοιχεία για το τι έργα έχουν υλοποιηθεί. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι υπεύθυνο για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, αυτά που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, με βάση το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που αφορά στην εμπλοκή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των παρεμβάσεων εκτάκτου ανάγκης στη Θεσσαλία, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι θα υπάρξει πλήρης εμπλοκή των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών του υπουργείου αλλά και των εποπτευομένων φορέων. Η περιγραφή των παρεμβάσεων θα αναφέρει και το κόστος κάθε δράσης.  Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι οι διαθέσιμοι πόροι για τις παρεμβάσεις πρώτης ανάγκης, κυρίως παρεμβάσεις σε σήραγγες, σε δρόμους και στο σιδηροδρομικό δίκτυο που είναι εξασφαλισμένες για την υλοποίησή τους στον χρονικό ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι περίπου 600 εκατομμύρια.  Όπως πάντως διευκρίνισε, απευθυνόμενος στο Σώμα, «προφανώς, η τροπολογία δεν αντιμετωπίζει στο σύνολό του το αποτέλεσμα των προκλήσεων που έχει η χώρα, το επόμενο διάστημα».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Προηγουμένως, η πρόεδρος της  «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «πού πήγαν τα λεφτά για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, αν στηρίζει τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, αν θα παραιτηθεί κάποιος μετά από την μεγάλη καταστροφή».

«Σας είδαμε χθες περιχαρείς στο Στρασβούργο, την ώρα που ο κόσμος στενάζει», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και προσέθεσε: «Έχετε καταφέρει να μπει το ποτάμι μέσα στη Λάρισα. Ο κόσμος στενάζει και ρωτάει πού πήγαν τα λεφτά- τι τα κάνατε. Ρωτάει, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πού διατέθηκαν πριν από τρία χρόνια, από τον εκλεκτό σας κύριο Αγοραστό, που πήγε να τον υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και χαμογέλαγε και εκεί, από τον εκλεκτό σας κύριο Μπέο και πήγε και αυτόν να τον υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και χαμογέλαγε και εκεί».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε την κυβέρνηση αντί να ενημερώνει τι χρήματα προγραμματίζει να δώσει, να ενημερώσει πού πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για τα αντιπλημμυρικά έργα, τι υποδομές έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ για να αποφευχθούν οι θάνατοι ανθρώπων, οι θάνατοι ζώων, η καταστροφή της Θεσσαλίας, που αυτή τη στιγμή είναι «ένα απέραντο νεκροταφείο».

«Να ενημερώσετε, παρακαλώ πάρα πολύ, τον στηρίζετε τον κ. Αγοραστό; Τον Πατούλη τον εκκαθαρίσατε για ένα ζεϊμπέκικο. Τον Αγοραστό τον στηρίζετε; Που διασπάθισε με τις ευλογίες σας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Τον Μπέο τον στηρίζετε; Που δεν έχει νερό ο Βόλος; Πώς καταφέρατε να μπει ο Πηνειός στη Λάρισα; Είστε υπουργός Υποδομών. Σπάσατε φράγματα; Δόθηκε εντολή να σπάσουν φράγματα και αναχώματα; Βοά ο τόπος ότι κάνατε λάθος χειρισμούς. Έσπασαν κατά λάθος; Έσπασαν επειδή ήταν κακοτεχνίες; Τι επιλογές έγιναν; Να περιμένουμε να μας απαντήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όταν δεήσει, αφού φάει με την κυρία Σακελλαροπούλου στην καμένη Δαδιά, και πούνε τι ωραία που τα έκανε η κυρία Σακελλαροπούλου, ως δικαστής, να επιτρέπει οικοδομικές εργασίες και ανεμογεννήτριες μέσα στα καμένα;», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ