Βουλή: Κόντρα Σπίρτζη – Μαρκόπουλου για τις παρακολουθήσεις

Να μη συνδέσουν το όνομα τους με μια αντιδημοκρατική πρακτική που κηλιδώνει ανεξίτηλα τη δημοκρατία, κάλεσε τους βουλευτής της συμπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης, όταν ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής.

«Να είστε σίγουροι ότι θα αποκαλυφθούν όλα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παράταξή σας, όπως αποκαλύφθηκε και για τον πατέρα του και για τους συνεργάτες του», είπε ο κ. Σπίρτζης με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο να απαντά «ντροπή» και να ζητά «να υπάρχει σεβασμός, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν είναι εν ζωή» και να προσθέτει: «Δεν θα δεχθούμε από εσάς, που έχετε δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο, για κατάχρηση εξουσίας, … να μας κουνάτε το δάχτυλο και να μας λέτε ότι στήσαμε υπόθεση για να δημιουργήσουμε εχθρούς του κράτους».

«Ειλικρινά αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας θέλω να σας ρωτήσω, πώς ανέχεστε να σας διασύρουν έτσι. Εκπρόσωποι του ελληνικού λαού είσαστε, δεν είστε του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε, ιδίως για τη διαδικασία του απορρήτου στην εξεταστική επιτροπή και την απόρριψη της κλήσης σε κατάθεση μαρτύρων που κρίνονταν κρίσιμοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Πώς ανέχεστε και πώς μπορείτε να συνδέετε το όνομα σας με μια παράλογη, αντιδημοκρατική πρακτική που κηλιδώνει ανεξίτηλα τη δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα, το κόμμα σας, τον κοινοβουλευτισμό και την προσωπική σας διαδρομή; Πώς μπορείτε; Πόσο πιο κάτω θα φτάσετε για να καλύψετε τις παράνομες πρακτικές του κ. Μητσοτάκη, του αποκλειστικού υπεύθυνου για την ΕΥΠ και της παρέας του;».

«Σήμερα, είναι μια μέρα ντροπής, για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε, για τη Νέα Δημοκρατία που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά ταυτόχρονα έχει και την κατακραυγή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τις πράξεις, τις σκόπιμες παραλείψεις και τη συγκάλυψη των εγκλημάτων που έχει διαπράξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης και τόνισε ότι «σήμερα είναι μια ακόμα μαύρη σελίδα της Δεξιάς».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε και στον παριστάμενο υφυπουργό Δικαιοσύνης. «Κύριε Κώτσηρα, είστε υφυπουργός Δικαιοσύνης. Ποια εντολή δώσατε για να ελεγχθεί η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό στη χώρα μας; Εσείς ως υφυπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, ο λαλίστατος υπουργός προπαγάνδας, ο κ. Θεοδωρικάκος, που έχει στην ευθύνη του τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ποια εντολή δώσατε τόσους μήνες; Ο πρωθυπουργός, που είναι υπεύθυνος για την ΕΥΠ;», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης και κατήγγειλε την «καθεστωτική λογική, σύμφωνα με την οποία, όποιος διαφωνεί με την κυβέρνηση και όποιος αντιστέκεται στους σχεδιασμούς της, θα παρακολουθείται, θα στοχοποιείται, θα γίνεται εχθρός του έθνους».

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι αυτά γίνονται από την ίδια κυβέρνηση που «γκριζάρισε τη νησίδα στον Έβρο, αν και η μισή είναι ελληνική».

Ειδικότερα για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, σχολίασε ότι η κυβέρνηση μετεξέλιξε τη Νέα Δημοκρατία, σε «γραφείο τελετών», σε «νεκροθάφτη της αλήθειας και του κοινοβουλευτισμού». Πρόσέθεσε δε ότι σήμερα γράφεται «μια ακόμη μαύρη σελίδα, στις χιλιάδες μαύρες σελίδες που έχει γράψει η Δεξιά, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης».

Η παρέμβαση του κ. Σπίρτζη και κυρίως η αναφορά του στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου. «Ο κ. Σπίρτζης στράφηκε κατά ενός ανθρώπου που δεν βρίσκεται στη ζωή, κατά του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ντροπή σας!», είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και αντέδρασε στις αναφορές για κατασκευή εσωτερικών εχθρών. «Εμείς κατασκευάζουμε εχθρούς του έθνους, τη στιγμή που εσείς έχετε το άγος, τον υπουργό σας στο Ειδικό Δικαστήριο, ο οποίος απολογείται για τη λάσπη που πέταξε, σε συνεργασία με το κόμμα σας, σε 10 πολιτικούς αντιπάλους του; Σοβαρολογείτε;», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και κατηγόρησε τον κ. Σπίρτζη ότι έχει πάρει πολιτικό κατήφορο, επειδή χρησιμοποιεί την υπόθεση της 12χρονης, και με απειλές για απολύσεις των ειδικών φρουρών.

«Να υπάρχει σεβασμός, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν είναι εν ζωή. Δεν θα δεχθούμε από εσάς, που έχετε δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο, για κατάχρηση εξουσίας, και οι οποίοι πήγαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατάχρηση εξουσίας, εναντίον πολιτικών σας αντιπάλων, δεν θα δεχθούμε να μας κουνάτε το δάχτυλο και να μας λέτε ότι στήσαμε υπόθεση για να δημιουργήσουμε εχθρούς του κράτους», είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

«Εγώ αναφέρθηκα σαφώς στο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, που είναι ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι αντίπαλοι πολιτικοί και όχι εσωτερικοί εχθροί, όπως θεωρούνταν στη μετεμφυλιακή κατάσταση», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και επισήμανε ότι το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη, δεν αφορά στη Novartis, στα 10 πολιτικά πρόσωπα και σε κατάχρηση εξουσίας, παρά μόνο έχει σχέση με διαδικαστικά ζητήματα, «σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά», που θα κρίνει το δικαστήριο, διότι «η λεγόμενη σκευωρία κατέπεσε απολύτως με το βούλευμα».

«Εσείς μας λέτε εχθρούς του έθνους, δια της προπαγάνδας σας και ότι είμαστε υπερασπιστές του Ερντογάν. Και μάλιστα όταν λέτε ψέματα για τη νησίδα. Εσείς, η προπαγάνδα σας, η κυβέρνηση του 108, εσείς και τα στελέχη της ΝΔ», απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης που υπογράμμισε ότι η νησίδα στον Έβρο είναι και ελληνική.

«Επειδή υπάρχει ιστορική μνήμη, να σας θυμίσω, γιατί μπορεί να σας φανεί και χρήσιμο ότι μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έγινε προανακριτική επιτροπή που κατέληξε σε συμπέρασμα και αποκαλύφθηκε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και όχι μόνο, και άλλοι συνεργάτες του που είναι στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, παρακολουθούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γεράσιμο Κουρή, τον Μιλτιάδη Έβερτ και τον Γεώργιο Ράλλη! Από την παράταξή σας!», είπε ο κ. Σπίρτζης που την ίδια ώρα άκουγε τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να του φωνάζει «ντροπή!».

«Ντροπή είναι αυτό που κάνετε εσείς, που για πολιτικούς λόγους, έχετε σύρει δύο υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για πλημμελήματα στο Ειδικό Δικαστήριο! Εσείς τους στείλατε!», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης και προσέθεσε: «Είπατε ότι απειλώ τους πάντες και τα πάντα. Ποτέ δεν έχω πει για απολύσεις. Δεν είναι και στον χαρακτήρα μου. Είπα ότι θα καταργήσουμε τα Σώματα που έχετε φτιάξει για να δραστηριοποιούνται οι ακροδεξιοί θύλακες μέσα στην Αστυνομία και τα ρουσφέτια σας! Αυτοί που βίασαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, μια κοπέλα, δίπλα στο γραφείο της ενδοοικογενειακής βίας! Αυτοί που κάνουν εμπόριο ναρκωτικών και τους διορίσατε εσείς! Αυτοί που πιάστηκαν για εκβιασμό! Τα ρουσφέτια σας! Έξω από ΑΣΕΠ και έξω από πανελλήνιες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ